Ponta: Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni, despre reducerea CAS nu am ce discuta eu cu Băsescu

Ponta: Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni, despre reducerea CAS nu am ce discuta eu cu Băsescu
Publicat: 10/07/2014, 00:32
Actualizat: 31/03/2019, 19:17

„Eu am avut întotdeauna și cât voi fi prim-ministru voi avea aceeași atitudine: nu a fost niciodată și nici nu va merge, cât sunt eu prim-ministru, Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piața Victoriei, dacă vrea președintele, să avem tot felul de invitați pe acolo, poate să treacă. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus și cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituționale și pentru instituții, însă în această situație concretă dacă vrea să se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită, pentru că nu e o măsură a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptată de Parlament, culmea și în unanimitate”, a spus Ponta la Antena 3.

El a arătat că, în această situație, președintele fie nu poate decât promulga proiectul de lege sau să retrimită documentul în Parlament, unde va fi votat din nou în septembrie pentru a fi aplicat din octombrie.

„Dacă îi este drag de mine și vrea să mă vadă pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dânsul, dar mă duc, însă Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni și despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru că e o lege votată de Parlament. Dacă vrea, să discute cu Parlamentul, dar nu cred că vrea să convoace tot Parlamentul la Cotroceni”, a adăugat premierul.

Anterior, premierul Ponta a afirmat că este dispus să se întâlnească cu președintele Băsescu și chiar „cu teroriștii „dacă acest lucru este bine pentru țară, dar că pentru reducerea CAS șeful statului trebuie să se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votată de parlamentari

„Mă duc la orice consultări dacă îi este drag de mine – mie nu îmi e drag de el – mă duc să discut pe orice probleme instituționale dorește, dar ce să ne consultăm pe legea CAS dacă aceasta este aprobată de Parlament ?”, a spus Ponta la România TV.

Liderul PSD, premierul Ponta a precizat că, în cazul în care președintele Traian Băsescu nu va promulga reducerea CAS, atunci proiectul de lege va reveni în Parlament, va fi din nou votat, iar președintele va fi obligat de această dată să promulge actul normativ, reducerea CAS urmând astfel să fie aplicată din luna octombrie, conform propunerii Guvernului votată de Parlament.

El a apreciat că președintele a vorbit despre reducerea contribuțiilor de asigurări sociale fiind total nepregătit și a precizat că, dacă acesta dorește totuși o întâlnire cu Guvernul pe tema CAS, îi va transmite „o hârtie” în care îi va explica faptul că o astfel de consultare cu Guvernul este tardivă, deoarece reducerea CAS a fost deja votată de Parlament.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS și că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, precizând că în aceste condiții invită Guvernul la consultări.

El a spus că nu va promulga legea până nu va avea o discuție serioasă cu Guvernul despre sursele din care va fi suportată reducerea CAS. „Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a țării și, în lipsa unor măsuri convingătoare, această măsură pune sub risc acordul cu FMI și stabilitatea fiscală și bugetară a țării”, a spus președintele.

Șeful statului a mai spus că este de părere că Guvernul are ca țintă acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS prin creșterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

„Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi de reducere a CAS și, din acest motiv, voi uza de articolul 86 din Constituție și voi invita Guvernul la consultări, articolul spune că președintele poate consulta Guvernul în probleme urgente sau probleme de importanță deosebită”, a spus șeful statului.

Președintele Traian Băsescu a declarat că a primit spre promulgare legea de reducere a CAS și, în condițiile în care este un adept al reducererii fiscalității, are mari semne de întrebare asupra oportunității acestei măsuri.

Șeful statului a precizat că oportunitatea este legată de realitatea fondului de pensii.

„În momentul de față, avem un deficit pentru anul acesta la fondul de pensii de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS la societăți adaugă la deficitul de 12,5 miliarde încă 5 până la 5,5 miliarde de lei”, a menționat Traian Băsescu, adăugând că evaluarea Președinției este de 5 miliarde, iar cea a Consiliului Fiscal este de 5,5 miliarde, deficit suplimentar la fondul de pensii.

Potrivit lui Băsescu, aceasta ar însemna un deficit la fondul de pensii de 18 miliarde de lei.

El a a mai arătat că legea nu propune reducerea CAS la salariați, ci la societăți, deci salariații nu au niciun avantaj.

„Îmi este greu să îmi imaginez modul în care va fi compensată creșterea deficitului fondului de pensii”, a afirmat Traian Băsescu.

Președintele a spus că varianta dată de premier, în expunerea de motive la această lege, este îmbunătățirea colectării de către ANAF.

„Știm foarte bine că bugetul din 2013 a suferit trei rectificări succesive în minus, datorită necolectării conform planificării pe care a avut-o Guvernul. Anul acesta, pe primele șase luni, cu toată introducerea taxei pe stâlp, pe primele șase luni avem un deficit de 2,4 miliarde de RON, deci rectificarea va fi din nou negativă, și anul acesta. Nu văd de unde poate veni credibilitatea pentru ca, peste noapte, să se îmbunătățească colectarea în așa măsură încât să putem compensa cele cinci miliarde, din îmbunătățirea colectării”, a mai declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că sursa propusă de Guvern este „lipsită de credibilitate” și a adăugat că „Guvernul va trebui să aplice alte măsuri care se vor duce din nou la populație, ca și cele 35 de taxe introduse anul acesta, fie că vorbim de taxa pe combustibil, de taxa pe stâlp, care se răsfrâng asupra populației”.

Președintele Traian Băsescu a dat și câteva variante de măsuri pe care Guvernul le-ar putea lua pentru a acoperi acest deficit suplimentar la fondul de pensii.

„Cred că una din țintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar de 5,5 miliarde creat la fonul de pensii va fi creșterea de două la trei ori a taxei pe proprietate, ceea ce va fi extrem de dificil, în mod special pentru pensionari”, a opinat el.

Potrivit șefului statului, alte măsuri ar putea fi mărirea taxelor actuale sau inventarea de taxe noi. „Eu cred că se vor îndrepta către taxa pe proprietate”, a adăugat Băsescu.

Șeful statului a menționat că mai sunt soluții pentru acoperirea acestui deficit, precum creșterea numărului de locuri de muncă, dar în acest moment se vede o creștere a șomajului, potrivit Eurostat, de la 7,1 la 7,3 în România.

Băsescu a mai spus că o altă soluție ar fi creșterea salariului, în condițiile în care România are 4,4 milioane de salariați și 5,4 milioane de pensionari, ceea ce înseamnă „un dezechilibru uriaș”, dar acest lucru nu va fi acceptat nici de către firme și nici bugetul de stat nu ar putea suporta această mărire de salarii.

Președintele a mai afirmat că o altă sursă ar fi „tăierea investițiilor”, arătând că pe primele șase luni, investițiile sunt mai mici cu 25% față de primele șase luni ale anului precedent.

„Probabil se va merge pe relocarea banilor de la investiții către fondul de pensii, dar asta va însemna diminuarea locurilor de muncă. Deja au efectul reducerii cu 25% a banilor de investiții, cu creșterea șomajului, cu 0,2%”, a apreciat Traian Băsescu.

Șeful statului a mai expus o altă soluție, și anume accelerarea absorbției fondurilor.

„Avem o situație dezastruoasă”, a comentat Băsescu, precizând că există un risc de dezangajare consistent, în acest moment, de peste un miliard de euro, pentru anul acesta.
„Sunt soluții, una mai proastă ca alta, plecând de la premisa că cele bune sunt greu de aplicat”, a mai declarat Traian Băsescu.

El a continuat: „Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi și din acest motiv voi uza de articolul 86 și voi invita Guvernul la consultări”.

Traian Băsescu a precizat că articolul 86 din Constituție spune că președintele poate consulta Guvernul în probleme urgente sau probleme de importanță deosebită.

„Aceasta este, din punctul meu de vedere, o problemă de o importanță deosebită”, a continuat Traian Băsescu.

El a prezentat și „riscurile” aplicării acestei legi, afirmând că există riscul „deteriorării echilibrelor macroeconomice”, obținute cu sacrificii uriașe, ca urmare a măsurilor din 2010, pe care „le regretă și acum, dar care au trebuit să fie făcute”.

„Ar fi păcat să ajungem din nou într-o situație, în 2015, cum a fost cea din 2010, după alegeri, tot ca urmare a unor măsuri nesăbuite ale unui premier, la vremea aceea Călin Popescu Anton Tăriceanu. Tot măsuri electorale, pe care apoi românii le-au plătit extrem de scump. Și aceasta este o măsură bună, dacă ar putea fi aplicată, dar, din păcate, este o măsură electorală pentru că nu are sustenabilitate”, a precizat Traian Băsescu.

Șeful statului a mai arătat că un alt risc este deraierea acordului cu Fondul Monetar Internațional.

„Nu ar fi o mare problemă că deraiază acordul cu Fondul, marea problemă este că, în lipsa acordului cu Fondul, pierdem top-up-ul, acel adaos de 10 procente pe care Uniunea Europeană îl pune la proiectele pe fonduri de coeziune”, a mai explicat președintele Băsescu.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numărul actual al salariaților din România este de aproximativ 4,6 milioane. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat și Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul