Ponta îi promite lui Tăriceanu că-l pune premier. A mai făcut această promisiune pentru alți doi „candidați”

Ponta îi promite lui Tăriceanu că-l pune premier. A mai făcut această promisiune pentru alți doi candidați

Candidatul PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, a anunțat că a propus trei propuneri de premier în cazul în care va câștiga prezidențialele. Călin Popescu Tăriceanu este favorit să preia șefia Palatului Victoria, dar Ponta a introdus două variabile. Astfel, dacă apar probleme pe zona economică, s-a discutat și cu viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, care ar urma să devină premier. În schimb, dacă apar probleme de securitate națională, Ponta a discutat cu directorul SRI să devină șeful Guvernului.

La negocierile pentru viitorul premier participă din partea PSD, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea și Marian Neacșu, din partea UDMR, Laszlo Borbely și Kelemen Hunor, din partea PLR, Călin Popescu Tăriceanu și Radu Stroe, din partea UNPR a venit vicepremierul Gabriel Oprea, iar PC este reprezentat de vicepremierul Daniel Constantin.

Întrebat de gândul dacă directorul SRI, George Maior, ar trebui să-și dea demisia din funcție după ce și-a dat acceptul să fie premier în cazul în care Ponta va câștiga alegerile, prezidențiabilul PSD nu a dorit să răspundă, afirmând doar „ce am avut de declarat, a declarat”.

Totodată, la ieșirea din ședința coaliției de guvernare, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că susține varianta lui Călin Popescu Tăriceanu premier. Întrebat despre George Maior, Kelemen a spus doar că „serviciile nu se implică în campanie”.

UPDATE 17:35 „În egală măsură, am discutat cu colegii mei, dacă pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni vom considera că trebuie să dăm un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare, atunci nu exclud posibilitatea de a avea un prim-ministru tehnocrat în persoana primului-viceguvernator, a domnului Florin Georgescu. Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică, și pentru a da foarte clar garanții privind continuarea dezvoltării democratice, a obligațiilor noastre internaționale, de asemenea, putem lua în considerare și cred că ar fi o persoană competentă în acest sens – domnul George Maior, în măsura în care domnia sa, așa cum a anunțat public, își va depune demisia din funcția de director al SRI după alegeri”, a mai spus Ponta.

UPDATE 17:30 Florin Georgescu este cea de-a doua variantă de premier a lui Victor Ponta, însă pe aceeași listă se află și George Maior.

UPDATE 17:25 Victor Ponta: „România are nevoie să știe pe ce drum după alegerile din 16 noiembrie. Eu îmi doresc să fiu președinte, dar ca România să rămână stabilăm, cu un program de guvernare votat de români în 2012. Am considerat că este corect ca după turul întâi, să nu păstrez ca o surpriză ce îmi doresc să fac din funcția de președinte și să discut cu cei din coaliția despre cel care va fi prim-ministru dacă voi fi ales președinte. Eu îmi doresc să fiu un președinte care să unească, voi lucra cu primul ministru care are susținerea Parlamentului și care duce la îndeplinire tot ceea ce ne-am angajat ca USL. E un prim-ministru care garantează păstrarea cotei unice, păstrarea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, dar și idnexarea anuală a pensiilor, creșterea salarioului minim și acordurilor pe care le-am semnat ca prim-ministru, cu obligațiile noastre internaționale. Voi rămâne prim-ministru până pe 21 decembrie, când voi prelua funcția de președinte. Am propus pe președintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu”.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, înainte de ședința Coaliției că va face propuneri privind funcția de premier liderilor Coaliției, iar decizia aparține acestora, arătând că până la sfârșitul lui 2016 această Coaliție va fi formată din PSD, UNPR, PC, UDMR și Partidul Liberal Reformator.

„Imediat ce începe Coaliția voi prezenta propunerile, dar decizia aparține colegilor mei din Coaliție. În ceea ce privește funcția de premier, decizia aparține Coaliției. Majoritatea va fi formată până în 2016 de UNPR, PC, UDMR și PLR. Eu nu vă pot anunța ceva decât după ce discut în coaliția de guvernare. Ce pot să vă anunț este faptul că putem avea o stabilitate, adică nu o mai luăm de la capăt cu bătălia președinte – premier – Parlament, nu o luăm de la capăt cu blocaje”, a spus Ponta la intrarea la ședința Coaliției.

De altfel, liderul PLR este susținut de câțtiva lideri PSD, unul dintre ei fiind Radu Mazăre. „Eu sunt extrem de confortabil cu Tăriceanu. Da, chiar îmi place”, a spus primarul Constanței.

La Comitetul Executiv de la Orăștie, de la finele lunii iunie, premierul Victor Ponta le-a spus colegilor de partid că este posibil ca între primul tur al alegerilor prezidențiale și cel de-al doilea să propună un nume pentru funcția de premier, iar acesta să nu provină de la PSD. El a primit acceptul partidului pentru această mișcare strategică, dacă ea îl va ajuta să câștige președinția României.

În Parlament, există deja o colaborare între parlamentarii care au venit la grupul format de Tăriceanu și Partidul Conservator. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a apărut în mai multe emisiuni tv, dar și în timpul campaniei electorale, alături de Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cum ar arăta lumea cu peste 3 grade Celsius din cauza crizei climatice?
×