• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Ponta, în Italia: „Berlusconi la putere este ca și cum Ceaușescu s-ar întoarce în România”. REPLICA fostului premier italian

Ponta, în Italia: „Berlusconi la putere este ca și cum Ceaușescu s-ar întoarce în România”. REPLICA fostului premier italian
Silvio Berlusconi i-a dat replica, sâmbătă, premierului Victor Ponta, afirmând că, dacă ar fi ca Nicolae Ceaușescu, cel puțin va avea "puterile" pe care nu le-a avut niciodată.

Premierul Victor Ponta a afirmat sâmbătă, la Torino, cu ocazia mitingului socialiștilor europeni pentru susținerea candidatului Partidului Democrat din Italia la funcția de prim-ministru, că, pentru Italia, o reîntoarcere a fostului premier Silvio Berlusconi ar echivala cu revenirea lui Nicolae Ceaușescu în România. Silvio Berlusconi i-a dat replica imediat premierului Victor Ponta, afirmând că, dacă ar fi ca Nicolae Ceaușescu, cel puțin va avea „puterile” pe care nu le-a avut niciodată.

Replica liderului italian de centru-dreapta nu s-a lăsat așteptată. „Bine, (dacă aș fi ca Ceaușescu – n.red.), cel puțin voi avea puterile pe care nu le-am avut niciodată…”, a afirmat Berlusconi, conform ziarului La Repubblica.

Victor Ponta a participat sâmbătă, la Torino, la un miting al socialiștilor europeni pentru susținerea candidatului Partidului Democrat italian, Pier Luigi Bersani, la poziția de prim-ministru. În acest context, Ponta spusese că, pentru Italia, o reîntoarcere a lui Silvio Berlusconi ar echivala cu revenirea lui Nicolae Ceaușescu în România.

„Pentru noi, alăturându-ne Europei ca țară fostă comunistă a fost mult mai mult decât a fost pentru dumneavoastră, a fost un vis. (…) Berlusconi nu este parte din acest vis, pentru că e un coșmar. Nu mi-aș putea imagina Italia cu Berlusconi la putere din nou, așa cum nu-mi pot imagina România cu Ceaușescu înapoi. Acest trecut trebuie să rămână acolo, iar ceea ce este important este viitorul”, le-a spus Ponta, în limba italiană, celor adunați la Torino.

Ponta a mai afirmat că este sigur că Pier Luigi Bersani, candidat pentru poziția de premier al Italiei, este șansa cea mai bună nu doar pentru italieni, ci și pentru cei peste un milion de români care trăiesc și muncesc în această țară. „În septembrie, înaintea campaniei electorale în România, PPE a venit la București să susțină (PDL, n.r.), dar nu a ajutat, pentru că noi am obținut 60% din voturi. Tot mai multe partide din PPE vorbesc de mai multă Europă, dar am văzut ieri ce se întâmplă și ce înseamnă pentru ei: mai multă Europă, mai puțini bani pentru UE. Mai multă Europă pentru cine?”, a întrebat retoric premierul român.

Coaliția de centru-stânga din Italia, condusă de Pier Luigi Bersani, este favorită în scrutinul parlamentar anticipat care va avea loc pe 24 – 25 februarie, însă, conform sondajelor de opinie, în ultimele săptămâni blocul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi a micșorat distanța, promițând reducerea impozitelor. Potrivit sondajelor efectuate vineri la comanda ziarului Corriere della Sera, forțele de centru-stânga sunt creditate cu 37,2%, iar cele de centru-dreapta cu 29,7%. Distanța s-a micșorat față de ianuarie, când era de aproape zece procente. Un alt sondaj, realizat de Euromedia Research, relevă o distanță de doar 2 procente între centru-stânga și centru-dreapta.

Ponta și alegerile din Franța

Anul trecut, în timpul alegerilor din Franța, președintele PSD a scris într-o postare pe blogul personal intitulată „Allez Hollande” că victoria socialistului Francois Hollande împotriva lui Nicolas Sarkozy este mai importantă pentru România și Europa decât orice alt scrutin anterior.

El îl ataca dur pe reprezentantul dreptei, Nicolas Sarkozy.

„Nicolas Sarkozy este azi un simbol al politicianului demagog, populist fără limite, total lipsit de valori și scrupule, fără o viziune clară și coerentă, cu grave concepții autoritare și antidemocratice, exhibiționist și chiar bufon – adică un Băsescu al Franței (din păcate replicat și în alte țări europene, dacă ne gândim la Berlusconi, Viktor Orban, Boiko Borisov)”, scrie Ponta pe blogul său.

Ulterior, Ponta a arătat că îi pare rău că a folosit cuvinte nepotrivite la adresa lui Nicolas Sarkozy. „Vreau să spun încă odată că mă bucur foarte mult pentru victoria lui Francois Hollande, că regret faptul că în entuziasmul meu pentru susținerea domnului Hollande am folosit niște cuvinte nepotrivite la adresa fostului Președinte, Nicolas Sarkozy, a fost o lecție și pentru mine că la nivel internațional sunt termeni pe care nu poți să-i folosești, dar repet, sunt foarte bucuros și cred că victoria lui Francois Hollande înseamnă foarte mult pentru Franța și înseamnă foarte mult pentru România și pentru Europa în care trăim”, a mai spus pesedistul.

Inchide