Ponta, la două zile de la interviul Gândul cu Thompson: „Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanțe de urgență”. Care este primul proiect pe care îl schimbă

Ponta, la două zile de la interviul Gândul cu Thompson: „Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanțe de urgență. Care este primul proiect pe care îl schimbă
Publicat: 04/09/2014, 17:08
Actualizat: 06/05/2015, 19:43

Premierul Victor Ponta a cerut, joi, în ședința de Guvern, transformarea unei ordonanțe de urgență în proiect de lege, așa cum acesta fusese pus inițial în dezbatere publică, subliniind că a primit un sermnal foarte clar că „nu mai putem da ordonanțe de urgență”.

Pe agenda ședinței de Guvern figura un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, care fusese însă pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției, în 31 ianuarie 2014, ca proiect de lege.

„Nu sunt de acord să fie ordonanță de urgență. Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanțe de urgență, deci este proiect de lege, domnul ministru al Justiției, mai ales că e în domeniul Justiției, proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, pleacă în Parlament în procedură de urgență”, a cerut Ponta.

Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în România, Dean Thompson, care este, în absența unui ambasador, numărul unu în Ambasada SUA, a acordat un interviu ziarului gândul, în care a vorbit inclusiv despre controversata ordonanță a migrației aleșilor locali, publicată azi în Monitorul Oficial. Diplomatul americana spus că, după declarația Ambasadei SUA de săptămâna trecută, în care misiunea diplomatică își exprima îngrijorarea „în legătură cu momentul ales” de premierul Victor Ponta pentru a adopta „ordonanța traseiștilor”, nu a primit niciun fel de explicații din partea primului-ministru ori a vicepremierului Dragnea. Reticent în a se pronunța asupra conținutului ordonanței, Thompson atrage încă o dată atenția că procedura este problema: „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat legi”. Întrebat de gândul cum își explică lipsa de reacție a Guvernului după declarația de săptămâna trecută a Ambasadei, Dean Thompson a replicat, cu referire la ordonanță: „Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule și a eforturilor sale de a face – îmi imaginez – ceea ce crede că trebuie făcut”.

Ambasada Marii Britanii a precizat, totodată, legat de ordonanța de urgență privind migrația aleșilor locali, că ordonanțele de urgență trebuie folosite pe cât de rar posibil, așa cum prevede Constituția.

În interviul acordat gândul, Dean Thompson atinge cele mai importante subiecte interne și externe ale momentului: de la „ordonanța traseiștilor”, statul de drept și lupta împotriva corupției, la libertatea presei și viitorul președinte al României și până la acțiunile Rusiei în Ucraina și principalele decizii care se vor lua la summitul NATO de la finalul săptămânii.

INTERVIUL EXCLUSIV CU DEAN THOMPSON POATE FI URMĂRIT AICI

Realizator: Alina Matiș

Cameraman: Dorel Avăcăriței

Editor de imagine: Daniel Ivan

Producător: Cezar Helmis

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...