Ponta le scrie diplomaților SUA și UE: „Băsescu a formulat amenințări la adresa unui magistrat. Este un fapt de o gravitate deosebită”

Ponta le scrie diplomaților SUA și UE: „Băsescu a formulat amenințări la adresa unui magistrat. Este un fapt de o gravitate deosebită
Publicat: 10/10/2014, 13:11
Actualizat: 01/11/2016, 00:54

Premierul le cere acestora să transmită un mesaj de susținere a independenței CSM și justiției în general, conform informațiilor obținute de MEDIAFAX.

Informația a fost confirmată ulterior de Guvern.

„În atenția reprezentanților diplomatici ai SUA, Comisiei Europene, precum și ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene:

Vă adresez această scrisoare din dorința de a sublinia cât de grav a fost atacul de ieri al Președintelui Traian Băsescu la adresa independentei Justiției, dar si cu apelul de a interveni public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declarațiile oficiale făcute ieri de șeful statului.

În mod absolut surprinzător, ieri, Traian Băsescu a susținut o conferință de presă în care a formulat amenințări la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare și a criticat în termeni foarte duri activitatea magistraților meniți, prin lege, să vegheze la buna funcționare a Justiției.

Este un fapt de o gravitate deosebită, care periclitează bunul mers al justiției din ultima vreme și care pune sub semnul întrebării independența acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, să fie verificate informațiile difuzate public de către Președinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft).

Printre afirmațiile de ieri ale Președintelui, vă supun atenției următoarele:

„Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică și au ajuns să facă și mai prost decât politicienii. Am înțeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiția pentru că aș fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte!

Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică să intre cinstit în politică și să se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitudini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituția.

Nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit și este o rugăminte: dacă sunt judecători membri în CSM, procurori sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică.”

Va solicit, ținând cont de toate aceste lucruri, să analizați aceste declarații și să transmiteți un mesaj public de susținere a independenței CSM și a Justiției în general. Consiliul Superior al Magistraturii este instituția menită de Constituție să asigure buna funcționare a Justiției, iar astfel de atacuri iară precedent periclitează cu siguranța independența și eficiența sa”, afirmă Ponta în scrisoare.

Președintele Traian Băsescu l-a acuzat, joi, pe judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că „minte”, șeful statului precizând că își menține integral declarația pe care a făcut-o atunci când a dat avizul de începere a urmării penale față de cinci foști miniștri.

„Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică și au ajuns să o facă mai prost decât o facem noi, politicienii. Un domnn magistrat a considerat că în conferința mea de presă am afectat justiția că am dat acte din dosar. Îmi pare rău, domnul magistrat minte. Îmi mențin integral declarația pe care am făcut-o când am anunțat cererea de urmărire penală pentru cinci foști miniștri”, a declarat Băsescu.

Premierul Ponta a declarat atunci că declarația de joi a președintelui Traian Băsescu legată de un judecător reprezintă „cel mai grav” act la adresa justiției din partea unui oficial român în ultimii 25 de ani.

„Dacă vorbim de împiedicarea independenței justiției, cred că este cel mai grav act pe care l-am văzut vreodată din partea unui oficial român în ultimii 25 de ani”, a spus Ponta.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Bonurile de masă din România, schimbare radicală! Ce vor trebui să facă românii în curând
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
VIDEO. Hoț neinspirat: Un bărbat a furat telefonului unui jurnalist în timpul transmisiunii live pe...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Alertă alimentară în România. Fructele și legumele care sunt pline de pesticide
ACUM, INTERVIU LIVE cu Cristiana Popescu, consilier local USR
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
INFORMAȚIA MOMENTULUI: Nicolae Ciucă - viitorul prim-ministru! Americanii l-au convins pe Klaus Iohannis
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021