Ponta: LEGEA EDUCAȚIEI AR PUTEA FI SCHIMBATĂ până la sfârșitul anului

Ponta: LEGEA EDUCAȚIEI AR PUTEA FI SCHIMBATĂ până la sfârșitul anului
Publicat: 22/09/2012, 11:26
Actualizat: 25/03/2019, 23:40

Victor Ponta a afirmat, după ce a participat la discuții cu reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, unde a venit însoțit de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, că așteaptă „soluția legală, corectă și echitabilă” pentru această instituție de învățământ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Sunt aici alături de ministrul Educației, sarcina principală evident îi aparține ministrului Educației, pentru a discuta cu conducerea și cu cadrele didactice din cadrul UMF soluția legală, corectă și echitabilă pentru ca această universitate de mare prestigiu să-și desfășoare activitatea în interesul studenților, în interesul celor care ar beneficia de viitorii medici și într-un final în interesul cadrelor didactice. Din punctul meu de vedere – și am spus lucrul acesta și când eram în opoziție, o spun cu atât mai mult acum, când sunt la conducerea Guvernului – nu este o idee bună și nu trebuie să avem facultăți separate”, a afirmat premierul.

El a adăugat că, pe de altă parte, UMF Târgu Mureș este declarată, prin Legea educației, universitate multiculturală, și ca atare va trebui să asigure reprezentanți maghiari în structurile de conducere ale Universității, în proporție de o treime, în timp ce românii ar trebui să constituie celelalte două treimi.

„Astă-seară vreau și aștept de la ministrul Educației și de la conducerea universității, de la cadrele didactice, să existe niște progrese reale și niște soluții corecte și juste, pentru ca universitatea să continue să funcționeze în interesul studenților și al cadrelor didactice. Conform legii, și universitatea de aici va funcționa ca toate celelalte universități, conform prevederilor din Legea educației”, a spus Ponta.

În opinia premierului, însă, Legea educației are „prevederi aberante”, „care împiedică, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice”, la toate universitățile din țară.

„Universitatea de aici, ca și toate universitățile din țară, sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse în urmă cu un an și jumătate, aproape doi ani, în Legea educației, prevederi care împiedică, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice. Astă-seară am auzit și aici ceea ce de altfel se întâmplă în mai toate universitățile românești – din cauza unei legi negândite și promovate de un ministru și de niște oameni care habar n-aveau cum funcționează învățământul universitar în toată țara – nu doar la Târgu Mureș, și la București, și la Cluj, și la Iași – de un an și jumătate nu mai promovează profesori tineri, pentru că au fost puse condiții de așa natură încât să nu le îndeplinească nimeni”, a spus Ponta.

Întrebat dacă Legea educației ar urma să fie schimbată, Ponta a răspuns afirmativ, arătând că acest lucru ar putea să se producă până la sfârșitul anului.

„Posturile au fost blocate și avansările în grade didactice și în posturi didactice sunt imposibile în acest moment. Dacă mai putem anul acesta, foarte bine, dar orice schimbare va intra de anul viitor”, a arătat premierul.

La discuții au participat și liderii UDMR Frunda Gyorgy și Borbely Laszlo, Ponta declarând că prezența celor doi a avut în vedere ideea „ca bătălia politică în România să nu ducă la derapaje de tip naționalist din nicio parte”.

„Cu domnul Borbely și cu domnul Frunda am discutat ceea ce reprezintă o prioritate pentru orice guvern al României: cum aplicăm legile țării, cum aplicăm principiile europene, pentru ca bătălia politică în România să nu ducă la derapaje de tip naționalist din nicio parte. Nu eu ca prim-ministru decid, am venit aici să dau un semnal că aștept din partea cadrelor didactice de aici, și români, și maghiari, să aplice legea și să muncească împreună în interesul studenților. (…) Dânșii sunt în opoziție, noi suntem la putere, dar asta nu înseamnă că nu dialogăm. Suntem într-o societate democratică, în care dacă nu avem dialog inevitabil ajungem la conflict. (…) Nu mi-au promis nimic pentru că nu le-am cerut nimic. Mă aștept de la politicienii de la UDMR și de la politicienii de la USL la foarte multă responsabilitate. Și repet, chiar dacă noi suntem la guvernare, ei sunt la opoziție, până la urmă avem interesul de a trăi mai normal într-o țară cât mai normală și europeană”, a mai spus Ponta.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara că Executivul trebuie să atace sentința Curții de Apel Târgu Mureș, el susținând că instanța a făcut „un abuz”.

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentința de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...