Clarice Dinu
07.06.2015
Politică

PONTA NU ÎȘI DĂ DEMISIA: „Mă consider nevinovat. Acuzațiile au legătură cu votul în cazul Șova”

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunțat că nu demisionează și că nu intenționează să se lupte cu justiția, dar că va contesta ordonanța procurorului și își va pleda nevinovăția, apreciind și că procurorii au reacționat la evenimente politice.

Premierul Victor Ponta a anunțat că nu demisionează și că nu intenționează să se lupte cu justiția, dar că va contesta ordonanța procurorului și își va pleda nevinovăția, apreciind și că procurorii au reacționat la evenimente politice, în principal la votul din Senat dat în cazul Șova.

„Demisia ar fi, pentru mine și pentru familia mea, cel mai simplu lucru, dar nu vreau să-i spun copilului meu de 12 ani că voi ajunge în închisoare pentru că am condus un guvern și pentru că am alte opinii”, a comentat premierul.

„Nu mă consider o victimă. Mariana Rarinca e o victimă. Sunt un om politic, sunt un luptător și cred că am datoria ca să lupt pentru ceea ce cred că e drept și corect. Am dreptul constituțional de a gândi și de a spune că evenimentele de vineri, acuzarea pentru presupusele fapte din 2007 – 2008 pentru care s-a deschis un dosar în 2012 are legătură directă cu evenimentele care s-au întâmplat recent. Justiția nu înseamnă să reacționezi la evenimentele politice, să elimini unul dintre liderii politici, ci să stabilești adevărul și, dacă e cazul, să tragi la răspundere pe cineva. (…) Am convingerea că ordonanța adoptată intempestiv joi are legatură cu cazul Rarinca și mai ales cu votul de marți din Senat, unde s-a respins arestarea preventivă a lui Dan Șova”, a arătat Ponta.

Șeful Guvernului a spus că este „acuzat pentru anumite fapte comise în urmă cu șapte opt ani când nu aveam nicio poziție de conducere, iar PSD era în opoziție”. „Acuzația a venit în 2009 de la Macovei, am fost cercetat de ANAF, de ANI și de Parchet. Au arătat că acuzațiile lui Macovei sunt neîntemeiate”, a precizat el, adăugând că nu a fost niciodată asociat în cabinetul lui Dan Șova.

„Cred că România are nevoie de mecanisme democratice, de Parlament, Guvern, aleși locali, altfel avem o dictatură. Vreau să precizez că am avut o discuție civilizată cu domnul Iohannis. Îi înțeleg poziția, dar l-am informat despre ce sistem am moștenit de la Băsescu și despre ce vreau să fac pentru ca acest sistem să nu mai comită abuzuri și să nu mai dea rateuri. Respect toate opiniile politice legate de ce ar trebui să fac. Să nu fim ipocriți. Iohannis a fost trimis în judecată în timp ce candida la președinție”, a adăugat premierul.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.

„Am spus și cred în continuare că un ministru, prim-ministru, care își folosește funcția pentru a încălca legea, pentru a obține avantaje, evident că nu poat să continue. Din ceea ce sunt acuzat, e clar că, în 2007-2008, nici măcar Șova nu putea să știe că în 2012 o să ajung prim-ministru, cu atât mai puțin eu nu știam, nu știu dacă era vreun prezicător atunci. Deci, nu e vorba despre așa ceva”, a spus Ponta.

Premierul a mai afirmat că Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament, eventual la dezbaterea, săptămâna viitoare, a moțiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu și la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o „lovitură de stat”, și a apreciat că nu există la acest moment o criză politică.

El a precizat că, marți sau miercuri, se va prezenta în fața procurorului pentru a-și susine cu date nevinovăția.

Inchide