Ponta nu regretă declarațiile în care compară efectele regimului Băsescu cu cele ale nazismului: Este o exagerare a propagandei

Ponta nu regretă declarațiile în care compară efectele regimului Băsescu cu cele ale nazismului: Este o exagerare a propagandei
Publicat: 09/09/2014, 14:56
Actualizat: 09/09/2014, 16:07

Premierul Ponta nu regretă declarația în care compară mandatele lui Traian Băsescu în fruntea statului cu regimul nazist și susține că există o „propaganda exagerată” începută împotriva declarațiile sale politice legate de președinte.

„În primul și în primul rând, consider toată această propagandă începută împotriva declarațiilor mele politice legate de domnul Băsescu ca fiind exagerată. În primul și în primul rând, când Traian Băsescu spune despre mine și despre noi că suntem bolșevici și comuniști, nici nu cred că neagă că în România s-au produs crime produse de comuniști”, a fost prima reacție a premierului Ponta.

Liderul PSD a precizart că singura persoana cu care trebuia să poarte o discuție lămuritoare era deputatul Aurel Vainer, cel care reprezintă comunitatea evreiască în Parlament.

Potrivit lui Ponta, Vainer a fost indus în eroare „de o propagandă apărută în presă”. Deputatul criticase în termeni duri afirmațiile lui Ponta în care compara ultimii zece ani din România cu regimul nazist. Premierul s-a apărat afirmând că a recunoscut mereu și avut o atitudine foarte clară referitoare la Holocaust.

„Deci, repet, sunt declarații politice între mine și domnul Băsescu, pornite de la radicalizarea opiniilor pe care le avem unul despre celălalt. Ca din asta să faci o propagandă împotriva României, a Guvernului, mi se pare o exagerare și cei care vor să scoată bătălia politică dintre mine și domnul Băsescu și să o facă un caz international cred că greșesc”, a spus primul-ministru.

Întrebat dacă nu regretă declarațiile făcute, premierul a evitat să dea un răspuns clar.

„Eu consider că domnul Traian Băsescu și regimul domniei sale au o anumită caracteristică specială și anume diviziunea societății. Domnul Băsescu a împărțit întotdeaua societatea între cei care sunt de partea sa și toți ceilalți. A promovat în cei zece ani lupta între bugetari și angajații la privat, între pensionari și salariați, între profesori și părinți, între medici și pacienți. Ori asta este un tip de politică totalitară. Asta am vrut să spun și asta voi spune tot timpul și fac un apel că bătălia politică se dă arătând la cee ace te nemulțumește la modul de a face politică a celuilalt și o spun foarte clar, aceată capacitate a domnului Băsescu de a scoate ce e rău în societatea românească, de a împărți societatea și de a provoca lupte între categorii sociale, asta ține de o societate totalitară și e un lucru pe care vreau să-l schimb dacă voi fi președinte”, a fost răspunsul premierului Ponta.

Afirmația premierului care a stârnit un val de reacții intern și internațional a fost făcută duminică seara la un post de televiziune. „Cred că efectele asupra societății românești lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania”, a spus Ponta.

„Eu cred că Hitler a fost Hitler. Din fercire, nu văd în politica europeană de astăzi pe cineva care este Hitler”, a spus ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, în prima lui conferință de presă, rugat să comenteze afirmațiile prim-ministrului Ponta.

Deputatul Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, și premierul Victor Ponta au discutat în această dimineață pe tema declarațiilor făcute de premier.

„A fost foarte categoric că nu a înțeles gestul meu. Sigur că i-am răspuns prin poziția mea de președinte al Federației și ca deputat a trebuit să iau o atitudine. Atitudinea am expus-o, nu am nimic de corectat la acea atitudine. I-am spus că nu pot concepe că am trăit zece ani într-un regim similar cu cele naziste. Sunt parlamentar, am trăit această viață și nu pot să mă consider traitor într-un regim nazist. Dumnealui a spus că va face o precizare în plenul Parlamentului. Va spune ce crede el„, a declarat pentru gândul Aurel Vainer.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului