Ponta: Nu voi pleca la Consiliul European fără mandat de la Băsescu

Ponta: Nu voi pleca la Consiliul European fără mandat de la Băsescu
Publicat: 23/10/2012, 22:05
Actualizat: 26/03/2019, 09:29

Premierul Victor Ponta a asigurat că nu va pleca la reuniunea extraordinară a Consiliului European privind bugetul pentru perioada 2014-2020 dacă nu va primi un mandat în acest sens din partea președintelui Traian Băsescu.

Întrebat la RTV dacă va pleca la reuniunea extraordinară a CE chiar și în lipsa unui mandat din partea președintelui, având în vedere că a mai procedat astfel, premierul a răspuns negativ, explicând că în acel caz nu exista o hotărâre a Curții Constituționale privind nivelul de reprezentare a României.

„Nu, pentru că nu exista o hotărâre a Curții Constituționale. Din moment ce fac cerere preăedintelui să îmi dea mandat…nu îmi dă mandat, se duce domnia sa, dar nu-i probema că se duce Băsescu sau Ponta, ci cu ce te întorci de la acea întâlnire Dacă te duci cu toate documentele și cu toate negocierile pe care noi le-am purtat până acum cu ceilalți prim-miniștri și cu președintele Comisiei Europene și te întorci cu un buget bun pentru România în 2014-2020, care să îți permită să te dezvolți și să plătești inclusiv pensia, mașinile și casa domnului fost președinte Băsescu sau dacă te întorci așa cum ai plecat”, a spus Ponta.

El a precizat că este dispus să meargă și la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Băsescu pe această temă, dacă șeful statului va dori o astfel de discuție.

Premierul Victor Ponta a anunțat anterior că îi va solicita președintelui Traian Băsescu să îi acorde mandatul, conform deciziei Curții Constituționale, de a reprezenta România la summit-ul extraordinar al UE pe tema bugetului pentru 2014-2020, din 22 noiembrie, având în vedere că acest subiect este „de competența Guvernului”

El a arătat că încă nu a discutat cu președintele pe această temă.

Președintele Traian Băsescu a fost întrebat, vineri, la Bruxelles, cu privire la faptul că premierul Ponta vrea delegare din partea șefului statului pentru participarea la următorul Consiliu European, el răspunzând: „Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aștept cu multă nerăbdare”.

„Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aștept cu multă nerăbdare”, a declarat Băsescu, întrebat de jurnaliști cu privire la afirmația premierului Ponta privind faptul că acesta ar dori să primească delegare de la președinte pentru a participa la Consiliul European din noiembrie, având în vedere tematica ce ține de competențele Guvernului, respectiv decizia privind cadrul bugetar multianual al UE 20.

Totodată, el a spus că participarea României la Consiliul European din noiembrie va fi „conform Constituției”, însă a arătat că delegația României va fi constituită în acord cu „nevoile de asistență” pe care le va avea el.

„Delegația va fi în acord cu nevoile de asistență pe care le voi avea”, a spus Băsescu.

După ce jurnaliștii au revenit cu întrebarea dacă va participa el sau îl va delega pe premier, Băsescu a spus că nu poate negocia Constituția.

Guvernul a decis recent constituirea unui consiliu care să stabilească poziția României în negocierile din UE privind bugetul 2014-2020, structură condusă de primul-ministru, dar în care nu sunt incluși membri ai Președinției, reprezentanții altor instituții putând participa doar dacă sunt special invitați.

La jumătatea lunii septembrie, după ce premierul Victor Ponta a avut o discuție la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Guvernul a anunțat că va fi înființat un grup de lucru pentru negocierea alocărilor destinate României în bugetul UE 2014-2020, dar că deși decizia finală asupra bugetului va fi în Consiliul European extraordinar din 22-23 noiembrie, unde va fi prezent președintele Traian Băsescu, Executivul nu se va consulta cu Președinția.

„La nivelul Guvernului, împreună cu toate instituțiile și beneficiind de exeprtiză din zona neguvernamentală, vom constitui un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale României în cadrul bugetului 2014-2020, mecanismul de negociere și prioritățile absolute ale noastre, în așa fel încât să avem o poziție consolidată cu care să putem negocia și să pot negocia, ca prim-ministru, poziția Guvernului României referitoare la acest subiect esențial”, a spus atunci Ponta.

Întrebat de jurnaliști dacă grupul de lucru va colabora cu Administrația Prezidențială, având în vedere că deciziile finale asupra bugetului se iau în Consiliul European, unde participă președintele României, premierul Ponta a răspuns că nu va exista o astfel de colaborare.

„Nu, președintele României nu are niciun fel de atribuție constituțională în domeniul bugetar”, a arătat primul-ministru.

Agenția MEDIAFAX a relatat, la finele lunii septembrie, că șefa Unității pentru România din DG REGIO a atenționat Guvernul că procesul de elaborare a poziției României față de viitoarea perioadă de programare a bugetului UE nu este derulat corespunzător, iar recomandările CE nu sunt luate în considerație integral, criticându-i lipsa de viziune și strategie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Acord între Apple și OpenAI! ChatGPT, introdus în sistemul de operare iOS
×