Ponta: Respingerea legii Roșia Montană nu e problemă, ci să nu dăm mesaj contra tuturor investițiilor

Ponta: Respingerea legii Roșia Montană nu e problemă, ci să nu dăm mesaj contra tuturor investițiilor
Publicat: 26/09/2013, 11:35
Actualizat: 01/08/2014, 08:08

Premierul Ponta a declarat că respingerea proiectelui de lege privind Roșia Montană nu constituie o problemă, dar este important ca România să nu dea un mesaj împotriva tuturor investițiilor străine și a utilizării resurselor naturale.

„Respingerea proiectului Roșia Montană în Parlament nu este nicio mare problemă. Nu se întâmplă nimic cu România dacă nu se mai face proiectul Roșia Montană. Dacă România transmite mai departe – și aici nu mă refer doar la Roșia Montană, pentru că cei de la Reuters mă întrebau despre gaze de șist, mă întrebau despre investiții străine – dacă România transmite mai departe un mesaj că suntem împotriva tuturor investițiilor străine și a utilizării resurselor noastre e o catastrofă, și lucrul acesta îl spun și astăzi”, a declarat, joi, premierul Ponta.

Întrebat cum ar putea transmite România un astfel de mesaj, Ponta a arătat că un astfel de mesaj poate apărea ca urmare a unei poziții politice de interzicere a tuturor proiectelor de exploatare a resurselor energetice, precum gazele de șișt și altele.

„Dacă România mai departe va interzice sau va avea o poziție politică de interzicere a tuturor proiectelor de exploatare a resurselor energetice, cum ar fi și gazele de șist, cum ar fi multe altele, dacă România își duce mai departe un mesaj care a apărut zilele trecute în piață, ca să spun așa, că străinii sunt răi, e un mesaj greșit”, a declarat Ponta.

El a subliniat că România în acest moment are o șansă mare de dezvoltare prin investițiile în domeniul energiei făcute de companii străine, iar întoarcerea la atitudinea de la începutul anilor ’90, când companiile străine erau „rele”, nu este normală.

„Mediul, și România respectă și va respecta în toate proiectele sale, fie că e vorba de autostrăzi pe unde trebuie să treacă ursul pe dedesubt, fie că e vorba de exploatări miniere, care iată se fac exact la fel în Finlanda și în Suedia, țări foarte ecologice, fie că e vorba de orice alte proiecte pe care le avem, va respecta cele mai înalte standarde de mediu, dar ideea că nu mai vrem străini și că nu ne vindem țara e un lucru pe care eu am crezut că l-am lăsat în urmă în 1990 și împotriva căruia voi lupta cu toate forțele mele politice. Îmi place ecologia, nu-mi place iluzia că o să ne izolăim noi acum și o să facem. Dacă puteam să o facem, o făceam demult”, a afirmat prim-ministrul.

Guvernul a transmis precizări legate de declarațiile premierului Victor Ponta într-un interviu acordat agenției Reuters, prezentând integral răspunsul său la o întrebare referitoare la proiectul Roșia Montană și arătând că declarațiile prim-ministrului au fost scoase din context.

În cadrul interviului, reporterul i-a spus premierului că vrea să îl întrebe despre Roșia Montană, deoarece el crede că numeroși investitori urmăresc acest caz.

Răspunsul integral al prim-ministrului a fost: „Roșia Montană este un proiect foarte important ca simbol, nu în primul rând economic, deoarece am promovat o nouă politică ce implică dezvoltarea României și care presupune că trebuie să beneficiem de avantajul resurselor noastre naturale, bineînțeles păstrând și respectând toate standardele de mediu. Dar dacă mediul este protejat, noi ar trebui să fim în favoarea explorării și să beneficiem de avantajele resurselor noastre naturale.

În al doilea rând, există o dezbatere politică, dar și legată de mentalitatea societății despre investitorii străini, despre deschiderea către investiții private, și din acest motiv cred, continui să spun că, pentru România, dacă Parlamentul va decide să nu facă acest proiect, nu va fi o mare problemă. Dar dacă România va transmite mesajul că suntem împotriva investitorilor, împotriva investitorilor străini, împotriva folosirii potențialului nostru, aceasta va fi o catastrofă pentru România.

De aceea sunt atât de pasionat în a avea această dezbatere și a explica faptul că toate tipurile de investitori din afara României, ca și cei români, atât timp cât sunt onești și produc un profit cinstit, dar și împart acest profit cu societatea, este în regulă. Și că România și Guvernul meu au curajul să pună toate proiectele controversate pe masă.

Deoarece, știți, noi am încercat să soluționăm un conflict între Guvernul român și un important investitor al Rompetrol (KazMunaiGaz), care trena din 2005. Astfel, timp de 8 ani, niciun guvern nu a avut curajul să îl rezolve. Noi am rezolvat un mare litigiu între Guvernul român și OMV Petrom, care dura din 2004. Încercăm acum să rezolvăm și controversa dintre România și compania Ford, care datează din 2007. Și o rezolvăm.

Și Roșia Montană este din 1999. Dacă vă puteți imagina. Așa, lipsa de curaj a Guvernului român, nu a mea, a celui precedent, în a se ocupa de un proiect controversat eu cred că a fost o greșeală.

Acum, avem o majoritate uriașă, acum, avem legitimitatea dată de vot, trebuie să punem proiectele pe masă. Și cele mai multe dintre ele ar trebui să le facem. Dacă este unul care nu va fi făcut din cauza argumentelor de mediu, cel puțin trebuie să explicăm că nu suntem împotriva proiectelor.

Trebuie să fim foarte atenți cu mediul, acest lucru este absolut corect, dar nu suntem împotrivă. Suntem o țară deschisă față de toți investitorii”, a spus Ponta.

Agenția Reuters a difuzat miercuri seară o știre al cărei lead era: „România va transmite un mesaj catastrofal că nu este deschisă pentru investiții dacă respinge proiectul minier al companiei canadiene Gabriel Resources, a declarat premierul român Victor Ponta”.

Premierul era citat afirmând: „Dacă Parlamentul va decide să nu se facă acest proiect, nu va fi o mare problemă (din punct de vedere economic), dar dacă România oferă mesajul că suntem împotriva investitorilor străini, împotriva exploatării potențialului nostru, acest lucru ar fi o catastrofă pentru România”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Lovitură pentru Austria. S-au săturat de Viena: Condamnare fără echivoc
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×