Ponta spune că e posibil să meargă la Berlin și Paris după 29 iulie; ambasadorul Germaniei a declarat că nu știe despre vreo solicitare

Ponta spune că e posibil să meargă la Berlin și Paris după 29 iulie; ambasadorul Germaniei a declarat că nu știe despre vreo solicitare
Publicat: 14/07/2012, 20:00
Actualizat: 21/07/2012, 09:26

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că vizitele sale anunțate la Paris și Berlin nu vor avea loc mai devreme de referendumul din 29 iulie, însă ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, a declarat că nu știe despre o solicitare a primului-ministru pentru o vizită la Berlin.

„Până pe 29 (iulie n.r.) stăm acasă. Merg doar la Chișinău că avem niște proiecte foarte importante de făcut. După 29… (e posibil n.r.)”, a declarat Ponta sâmbătă seara, la recepția organizată de Ambasada franceză la București, de Ziua Națională a Franței, el fiind întrebat de jurnaliști când va efectua vizitele anunțate la Paris și Berlin.

Pe de altă parte, ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim, prezent și el la recepție, a declarat jurnaliștilor că nu știe în acest moment despre o solicitare din partea premierului Ponta de a efectua o vizită la Berlin. „Nu știu despre vreo cerere a premierului pentru a merge în Germania în acest moment”, a afirmat Mettenheim.

De asemenea, ministrul român al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat și el jurnaliștilor, cu ocazia evenimentului de la Ambasada Franței, că vizitele lui Ponta la Paris și Berlin au rămas pe agendă, însă „stabilirea unui orar este mai dificilă”.

„Vor fi cu siguranță, dar este greu de stabilit data (…) Pot să spun că ele au rămas pe agendă. Evident, stabilirea unui orar este mai dificilă. Ia timp, inevitabil. Știți bine că și doamna Merkel a fost plecată în Indonezia, de pildă. Dar, ele rămân pe agendă, firește (…) Au fost anunțate pentru că acesta era orizontul. Se poate anunța și este normal să se anunțe cetățenilor țării ce fac demnitarii, ce contacte au în vizor. Este foarte normal”, a spus Marga, făcând referire la vizita efectuată săptămâna trecută în Indonezia de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Totodată, ministrul Marga a arătat că în relația cu Germania a fost în discuție venirea ministrului de Externe de la Berlin, Guido Westerwelle, într-o vizită la Bucureși la începutul lui septembrie, însă sigură este vizita sa în Germania pe 17 octombrie.

„Dacă chiar mă întrebați, trebuie să vă spun că aceste lucruri se iau în etape. Urmează să avem o discuție cu domnul ministru Westerwelle. Era în discuție și venirea dânsului, la începutul lui septembrie, la București. Este o chestiune care depinde de orar. Suntem în discuții, dacă vreți, și în legătură cu proiectul european pe care ministrul W și grupul celor 11 cum se numește el, l-a pus în discuție. În mod sigur, la această oră putem spune că în 17 octombrie va fi vizita oficială a ministrului de externe român la Berlin”, a explicat Marga.

El a mai arătat că vizita la Paris a premierului Ponta ar putea avea loc „mai repede”, însă și aceasta este „în discuție”.

„Cu Parisul eu cred că va fi mai repede, dar este în discuție. Multe lucruri sunt în discuție”, a mai spus șeful diplomației.

Premierul Victor Ponta a declarat pe 6 iulie, după votul din Parlament pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, că va avea o serie de vizite la Paris, Berlin și la Bruxelles pentru a explica situația din România.

„Mă voi duce și voi da răspunsuri la toate acuzațiile pe care PDL, prin Partidul Popular European din care fac parte, le-au adus României în ansamblu. Dacă există o singură ordonanță, o singură lege care va fi considerată de către partenerii noștri europeni ca fiind neconformă cu standardele europene, sunt gata, consultându-mă cu președintele interimar, să luăm măsuri imediate de îndreptare”, a asigurat Ponta.

El a efectuat miercuri și joi o vizită la Bruxelles unde a avut întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, președintele Parlamentului European, Martin Schulz. De asemenea, Ponta a fost însoțit de ministrul Justiției, Titus Corlățean, care a avut o întrevedere cu comisarul european pentru justiție și libertăți fundamentale, Viviane Reding.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...