Ponta vrea să împartă România în 10-12 regiuni. „Cele 8 actuale sunt mult prea mari”

Ponta vrea să împartă România în 10-12 regiuni. Cele 8 actuale sunt mult prea mari
Publicat: 16/08/2013, 13:28
Actualizat: 06/07/2016, 04:34

Premierul Victor Ponta consideră că varianta de reorganizare a României în 8 regiuni „nu este cea mai bună”, optând pentru o formulă de 10-12 regiuni.

„Formula cu cele 8 regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună. Cele 8 actuale sunt mult prea mari. Probabil una dintre variantele posibile este 10-12”, a declarat vineri Victor Ponta.

Șeful guvernului a precizat că delimitarea noilor regiuni poate fi făcută prin modificarea legii 315/1998, însă personalitatea juridică a acestora nu poate fi făcută doar prin noua Constituție, pentru care, estimează Ponta, referendumul de validare ar putea avea loc la anul, odată cu primul tur al prezidențialelor. „Cel mai bun moment pentru referendumul de modificare a Constituției este cu primul tur al prezidențialelor. E o părere strict personală. Decizia în USL o luăm pe 31 august”, a mai spus premierul.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat în iunie, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că numărul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau nouă, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora ține de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea să ducă la nedezvoltare.

Vicepremierul a reiterat faptul că în prezent se află în discuții două variante în ceea ce privește numărul viitoarelor regiuni, fie opt, fie nouă astfel de entități administrative. „Criteriile pe care le-am avut în vedere sunt în principal criterii funcționale. Am spus de la început, nu intenționez să propun (…) un proiect de regionalizare care să aibă la bază criterii etnice, pentru că ținta principală pentru care vrem să înființăm aceste regiuni o reprezintă dezvoltarea echilibrată a României. Dacă punem o hartă a dezvoltării actuale se vede foarte clar care sunt diferențele de dezvoltare între județe…asta înseamnă că dacă noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscăm să transformăm România într-o țară de prinți și cerșetori”.

Președintele Traian Băsescu a declarat, pe 5 august, că nu crede că regionalizarea va putea fi realizată de USL, „un uriaș de 70% în Parlament” care și-a arătat „limitele”, apreciind că formațiunea nu poate genera „progres”, având „o dimensiune mică din interiorul majorității și lipsă de viziune”.

„Nu cred că se va face, acest uriaș de 70% din Parlament și-a arătat limitele, este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă și o Constituție modernă care să simplifice instituțiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba că această majoritate uriașă își poate depăși dimensiunea mică din interiorul majorității și lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, și România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puțin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale”, a afirmat Băsescu, la Digi 24.

Șeful statului a apreciat că ministrul Liviu Dragnea a început „greșit” procesul pentru regionalizare, deoarece a declanșat demersul de la vârf spre bază.

„Am văzut chestiunile ridicole în care baronii județeni se băteau care să fie șeful regiunii. Asta a arătat cât de puțin înțeleg din nevoie de reorganizare administrativă”, a susținut președintele.

El a arătat că ar fi trebuit declanșat un proces de comasare a comunelor, precum și a instituțiilor descentralizate, înaintea apariției legii de reorganizare administrativă. Președintele a menționat și debirocratizarea sistemului public.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată