Poza de Valentine`s Day în USL. Cristian Tudor Popescu: „Dacă USL se rupe, Crin Antonescu a terminat-o cu președinția”

Poza de Valentine`s Day în USL. Cristian Tudor Popescu: „Dacă USL se rupe, Crin Antonescu a terminat-o cu președinția
Publicat: 14/02/2014, 09:40
Actualizat: 08/07/2016, 22:28

Tonul l-a dat pesedistul Liviu Dragnea, care a atras atenția liberalilor că PSD poate guverna și fără ei, cu ajutorul PC și UNPR. Declarația a stârnit reacția dură a lui Crin Antonescu care, dintr-un concediu de moment în străinătate, l-a somat pe Victor Ponta să aleagă între Klaus Iohannis și Dan Voiculescu, punându-i imperativ în vedere că guvernul „nu este moșia sa”. Poziționarea liderului PNL în ultima săptămână este considerată de editorialistul Gândul Cristian Tudor Popescu factorul determinant al crizei din USL din care, în eventualitatea ruperii alianței, PSD și Victor Ponta nu câștigă nimic, iar Crin Antonescu și PNL pierd. Mai mult, spune el, „dacă USL se rupe, Crin Antonescu a terminat-o cu președinția”.

Primii care și-au asumat fățiș conflictul deschis din USL au fost numerele 2 din PSD și PNL. Liviu Dragnea a admis, joi dimineață, că nu este exclusă încheierea colaborării cu PNL, în eventualitatea căreia PSD își va putea asigura continuitatea la guvernare cu sprijinul PC și UNPR. „Până la urmă, dacă colegii de la PNL nu acceptă propunerea premierului, propunerea noastră, înseamnă că rămânem cu această structură a Guvernului și vor trebui să propună miniștri pe actualele portofolii ministeriale. Dacă nu o să dorească lucrul ăsta, sigur că putem ajunge la orice. Eu sper să nu ajungem acolo”, a spus Dragnea. „Nu vrem să excludem PNL”, a spus el, precizând însă că fără liberali „strict aritmetic” guvernarea poate fi asigurată de PSD, PC și UNPR.

„Nu acceptăm ca PNL să fie pe picior de egalitate cu PC”, a venit, de la Sibiu, replica prim-vicepreședintelui liberal Klaus Iohannis, propus vicepremier de PNL și ale cărui atribuții au fost motivul oficial invocat de PNL în disputa cu PSD. Mai radical, decât Dragnea, el a dat un ultimatum social-democraților: „PSD trebuie să aleagă între noi și ei”.

Experiența CDR și „moșia lui Ponta”

În disputa la distanță a intervenit și Victor Ponta. Cine vrea ruperea USL face jocul lui Traian Băsescu, a făcut analiza momentului premierul, fără a se abține însă să le atragă atenția liberalilor că jocul lor nu poate continua așa. „Doresc continuarea guvernării în formula USL. Vreau în același timp să fim toți la guvernare, nu doar dimineața și după-masa, iar seara unii să fie în opoziție, deoarece așa s-a întâmplat în cazul CDR și al Alianței D. A. și lucrurile nu s-au terminat cu bine”, a spus Ponta, declarație care stârnit o reacție imediată în tabăra de acum adversă a liberalilor.

Absent din spațiul public de două zile, dintr-o vacanță de ultim moment în străinătate, Crin Antonescu a preluat mesajul transmis de Iohannis, lansându-se într-un atac fără precedent la adresa lui Victor Ponta.

„Un singur lucru trebuie să fie clar și pentru Victor Ponta, și pentru Ilie Sârbu, și pentru Daniel Constantin, și pentru toată lumea, PNL a făcut în anumite condiții, a cerut votul românilor pentru USL. Dacă cineva crede că PNL, cumințel așa, va accepta transformarea USL într-un fel de moșie a lui Victor Ponta sau USD se înșală”, a atacat șeful liberalilor. Deranjat de avertismentele pesediștilor, liderul PNL a parat susținând că nu a cedat „amenințărilor de tot felul ale lui Traian Băsescu, nu o să cedăm la amenințările domnului Dragnea”

„Noi nu vrem să ieșim de la guvernare, dorim să întărim guvernarea. Dar PNL nu poate sta în orice condiții. Ponta trebuie să aleagă între Iohannis și Voiculescu. PSD poate să spună orice, ca nu mai există USL și că nu-și respectă promisiunile electorale. Nu vor să-și țină cuvântul, asta e, nu se poate. Nu mai avem nici USL, asta e, mergem mai departe”, a continuat Antonescu. Nu înainte de a stabili el însuși un termen pentru o discuție la primul nivel pentru ziua de luni.

„Lucrurile au fost destul de clare, suntem în așteptarea zilei de luni, pozițiile noastre se cunosc. Dacă se doresc între timp alte discuții, reprezentanții oficiali și cu deplin mandat ai PNL în frunte cu Klaus Iohannis, prim-vicepreședinte, sunt la dispoziția colegilor din PSD oricând. Deci nu e niciun fel de problemă, nu e niciun fel de criză, nu mă caută Victoria Nuland, e în ordine totul”, le-a transmis șeful PNL, din vacanță, pesediștilor.

Tăriceanu: PNL și PSD trebuie să găsească rapid o soluție pentru ieșirea din impas

Nu toți liberalii sunt însă pe aceeași linie cu șeful lor de partid. Călin Popescu Tăriceanu nu crede că este în avantajul PNL să rămână în afara guvernării. „Mie mi se pare că ceea ce trebuie făcut obligatoriu ca doi parteneri serioși, PSD și PNL, să se așeze la masa discuțiilor și să găsească rapid, rapid spun, o soluție de ieșire din impas. Chestiunea este sigur din ce în ce mai complicată și ea s-a complicat în urma deciziei neinspirate, neavenite de a merge pe liste separate, care generează o competiție directă între partide care mai departe pot merge pe drumuri care nici măcar nu sunt paralele, ci divergente după cum se vede în momentul de față”, a declarat Tăriceanu, într-un interviu pentru gândul.

El nu a rămas nexat de Crin Antonescu, care l-a trimis pe fostul său șef de partid, nici mai mult nici mai puțin, decât să se înscrie în USD. „Ce spune domnul Tăriceanu este cumva că o să mă însor, dar urmează întrebarea: «Cu cine, vreo femeie ai găsit?». E caraghios. Ce liste comune, cu cine? Și PSD și noi am luat decizia de a merge pe liste separate, PSD nu a propus, nu ne-a rugat pe noi «Hai mă, să mergem pe liste comune» și noi am zis «Nu dom’le, nu». Fiecare și-a luat această decizie independent de altul, PSD și-a construit o altă alianță. Chiar nu e caraghios ca domnul Tăriceanu… poate vrea să intre în USD. E în regulă, dar eu nu cred că PNL are o asemenea opțiune”, a precizat Antonescu într-o intervenție televizată.

„Crin Antonescu nu mai e locomotiva partidului în momentul de față

Editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu susține că, dintr-o eventuală rupere a USL, PSD și Victor Ponta nu câștigă nimic, iar Crin Antonescu și PNL pierd. Calificându-l pe liderul PNL drept factorul determinant al crizei din USL, Cristian Tudor Popescu a anticipat că „dacă USL se rupe, Crin Antonescu a terminat-o cu președinția”.

Urmărește mai jos analiza lui Cristian Tudor Popescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?