„Pragul modic” pe care Florin Iordache l-ar vrea pentru abuzul în serviciu: Nu cred că va deranja pe nimeni

Redactor:
Liviu Dadacus
„Pragul modic” pe care Florin Iordache l-ar vrea pentru abuzul în serviciu: Nu cred că va deranja pe nimeni
Detalii pe Gândul.

„Mâine (miercuri, n.r.) vă invit la Comisia specială, vom discuta și sper că vom veni cu o formulă. Acel prag care suscită foarte mare interes a fost solicitat și în cele două decizii CCR, iar dacă va fi un prag modic, eu cred că nu va deranja pe nimeni”, a spus Iordache,

„Prag modic – mă refer chiar pornind de la propunerea pe care ne-a făcut-o Asociația Magistraților, acel prag care vizează zece salarii, undeva la 19.000. (…) E o variantă. Un prag minimal nu cred că deranjează pe nimeni. Până la acest moment cred că sunt 14-15 formule”, a adăugat Iordache.

Secretarul de stat în Ministerul Justiție, Mariana Moț, a declarat, miercuri, la ședința Comisiei speciale privind asigurarea stabilității în justiție, că MJ pregătește un act normativ separat care să vizeze abuzul și neglijența în serviciu. „Cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu, am mandatul din partea ministrului Justiției să transmit faptul că Ministerul Justiției intenționează ca aceste două infracțiuni să facă obiectul unui act normativ separat. De aceea nu a formulat un punct de vedere”, a declarat secretarul de stat Mariana Moț.

Președintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a a afirmat că acest articol 297 din Codul penal trebuie reglementat în cel mai scurt timp. „Avem două decizii ale Curții, avem convenții internaționale, avem presiunea societății publice, a celor care aplică Codul, care așteaptă o lege și în urma consultărilor, fără îndoială, în cel mai scurt timp, nemaiașteptând punctul de vedere, înțeleg totuși că se lucrează la Ministerul Justiției, vom aduce în dezbatere parlamentară un proiect în care să terminăm odată și cu acest articol 297 care este un articol care să reglementeze într-un fel sau altul, ținând cont atât de deciziile Curții, dar și de convenții internaționale”, a afirmat Iordache.

Deputații UDMR, USR și PMP au depus amenamente pentru reformularea articolului 297 referitor la infracțiunea de abuz în serviciu. UDMR a propus stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei, iar USR și PMP au cerut să nu fie stabilit un prag pentru abuzul în serviciu. USR a comunicat comisiei, ca variantă „în subsidiar”, un prag de 1.000 de lei.

Inchide