Predoiu, despre reducerea TVA: Se compromite o măsură în principiu pozitivă, e un joc de imagine

Publicat: 07/04/2015, 13:47
Actualizat: 08/04/2015, 10:57

„Dacă premierul și-a asumat această răspundere, noi îl întrebăm foarte clar, știe ce face? Are studii de impact, a discutat cu sindicatele, cu oamenii de afaceri, este sigur dacă această măsură va fi sustenabilă pe termen mediu și lung? Spune toate aceste lucruri, deslușit și Parlamentului și mediului de afaceri și opiniei publice? Sau e doar o fumigenă lansată ca să nu mai discutăm de cazul Șova, de lipsa de colectare, de ANAf, care a cam dat-o în bară”, a spus Predoiu.

El a menționat că liberalii nu pot fi împotriva a ceva ce este în programul lor de guvernare, precizând că reducerea TVA face parte din pachetul de politici fiscale liberale.

„Problema noastră este legată de compromiterea unei măsuri, în principiu pozitivă, prin lipsa de pregătire a guvernului Ponta, prin plasarea acesteia într-un joc de imagine, pentru a scoate din dezbaterea publică problemele grave legate de votul în cazul Șova”, a afirmat el.

Potrivit prim-vicepreședintelui PNL, „reducerea TVA-ului reprezintă ultima performanță de imagine a premierului Ponta”, prezentată opiniei publice drept o soluție guvernamentală.

Predoiu a acuzat „lipsa de pregătire a guvernului înainte de a introduce această măsură”, care înseamnă „o colectare foarte slabă a veniturilor, o performanță slabă a ANAF, care, în loc să intre în zonele de mare evaziune fiscală, blochează micile afaceri, și instalează neîncrederea în econonomie”.

„Preocuparea noastră față de lipsa de pregătire a guvernului vizează efectele acesteia. Dorim să producă efecte pozitive, dar după toate semnalele din ultimele zile, sunt semne de întrebare legate de capacitatea guvernului de a implementa această măsură, în acest moment”, a mai spus Predoiu, dând exemplul concluziilor Consiliului Fiscal sau a reacției Guvernatorului BNR, care a spus că „e mai rău să introduci a măsură pozitivă și să o retragi, decât să nu o introduci deloc”.

Prim-vicepreședintele PNL a arătat că, recent, Comisia Europeană a deschis o predură de monitorizare pentru risc de deficit bugetar excesiv, și, nu întâmplător, la București va sosi în curând vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu programul de aderare la moneda unică euro a României.

Predoiu a mai spus că privește cu îngrijorare oprirea investițiilor de către Guvernul Ponta. „Această jonglare cu veniturile statului, doar pentru a justifica o măsură de imagine, un joc de imagine, denotă lipsă de responsabilitate pentru mecanismele economice. Nu există prezentat de către guvern și premier un studiu de impact cu privire la prognoza următoarelor luni și ani, cu privire la politicile preconizate”, a mai afirmat Predoiu.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice și la servicii de alimentații publice, a anunțat premierul Victor Ponta.

El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferențieri, pentru o aplicare simplificată, dar și la băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică.

Ponta a arătat că măsura poate fi susținută deoarece, în primul trimestru al acestui an, încasările la buget sunt de 5 miliarde lei în plus față de trimestrul similar de anul trecut.

Alte argumente pentru reducerea anticipată a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja încasați suplimentar în primul trimestru, faptul că este ușor de administrat printr-o aplicarea generală la toate alimentele și băuturile nealcoolice, precum și la serviciile de alimentație publică, reducerea evaziunii, creșterea competiției, ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populației, siguranța alimentară, locurile de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară și alimentația publică.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Copiii lui Maradona vor ca trupul marelui fotbalist să fie într-un mausoleu