Premierul desemnat Victor Ponta: Prețul pâinii va fi redus „cel târziu” în 2013

Premierul desemnat Victor Ponta: Prețul pâinii va fi redus cel târziu în 2013
Publicat: 04/05/2012, 20:14
Actualizat: 17/05/2012, 23:53

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, că măsura reducerii TVA este necesară și că aceasta se va regăsi „cel târziu” în proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Întrebat dacă este posibilă reducerea cotei TVA la 9% pentru produsele de morărit-panificație, începând din acest an , Ponta a răspuns că el crede foarte tare în ideea „reducerii TVA la produsele agricole”.

„Reducerea TVA la produsele de panificație este o măsură necesară. Din punctul de vedere al calculelor bugetare trebuie să stabilim când putem să o punem în aplicare, dacă putem mai repede, cel târziu în bugetul pe 2013 pe care îl vom prezenta probabil în luna octombrie. Eu cred foarte tare în reducerea TVA la produsele agricole pentru că înseamnă un mijloc de combatere a evaziunii fiscale. În acest moment produsele agricole sunt afectate cel mai mult de evaziunea fiscală, înseamnă un sprijin pentru producătorii interni. Nu mai vreau să văd că toate produsele agro-alimentare din supermarketuri sunt din import în timp ce producătorii noștri stau cu mărfurile în curte”, a declarat premierul desemnat.

El a precizat că este normal ca Ministerul de Finanțe să privească cu scepticism orice reducere de venituri bugetare.

„Știți cum sunt cei de la Finanțe este normal să privească cu scepticism orice idee care înseamnă reducere de venituri bugetare, acesta este rolul lor, trebuie să spună prima dată „nu” la orice după care să explicăm care sunt consecințele economice”, a explicat Ponta.

Premierul desemnat a precizat că reducerea la 9% a cotei de TVA pentru produsele de bază ar însemna pe termen mediu și lung încasări mai mari la buget. „Ministerul de Finanțe are răspunderea și obligația de a ne spune când exact, la ce dată , când este posibil aplicarea acestui lucru”, a conchis Victor Ponta.

Gândul v-a informat de ieri că noul Guvern vrea să scadă prețul la pâine începând din toamnă. Surse din cadrul USL au declarat pentru gândul că se analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele de panificație începând din luna septembrie.

Noul Guvern vrea să scadă prețul la pâine începând din toamnă. Surse din cadrul USL au declarat pentru gândul că se analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele de panificație începând din luna septembrie. Propunerea a fost avansată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Dacă măsura va fi aplicată, prețul pâinii ar trebui să scadă echivalent, adică cu 15 puncte procentuale, spun producătorii. Astfel, o franzelă care acum costă un leu, din toamnă va fi 83 de bani, iar o pâine ambalată, feliată, care acum costă, în medie, 4 lei, va fi 3,3 lei. Calcul a fost făcut scăzând TVA-ul de 24% din prețul actual și aplicându-l pe cel de 9%.

Constantin: Prețul pâinii va scădea, evaziunea fiscală este de un miliard de euro

Ministrul nominalizat pentru Agricultură, Daniel Constantin, a declarat pentru gândul că prețul pâinii va scădea dacă se va aplica o cotă de TVA de 9% pentru produsele din zona morărit-panificație.

El a spus că această măsură se va aplica cel mai târziu din luna septembrie-octombrie a acestui an, dar că urmează să poarte discuții în acest sens cu Ministerul de Finanțe.

„Intenția mea ca potențial ministru al Agriculturii este ca în perioada următoare să vorbesc cu ministrul de Finanțe pentru ca în cel mai scurt timp, probabil în luna octombrie, septembrie, să aplicăm un TVA redus. Cel mai târziu în trimestrul trei vom încerca să aplicăm cota de TVA redusă pentru produsele din zona morărit panificație. Nu vreau să mă hazardez, dar această măsură este posibil să se aplice din luna septembrie. Eventual chiar mai devreme”, a declarat pentru gândul Daniel Constantin.

El a dat asigurări că prețul pâinii va scădea dacă se va aplica TVA de 9%.

Conservatorul a precizat că prin aplicarea acestei măsuri se urmărește scoaterea economiei negre la suprafață. Potrivit acestuia, evaziunea fiscală în zona de panificație se apropie de 60%, aproximativ un miliard de euro.

„În zona de panificație evaziunea fiscală ajunge undeva în jur de 60%, ceea ce înseamnă că aproximativ un miliard de euro nu ajunge la bugetul de stat. Dacă scădem TVA, procentul evaziunii fiscale ar fi mult mai mic, am scoate la suprafață economia neagră și am avea încasări mai mari la buget deși cota de TVA ar fi redusă”, a explicat propunerea USL pentru funcția de ministru al Agriculturii.

Președintele PC a declarat că partidul său susține de mai mult timp reducerea TVA la produsele de bază.

„Reducerea TVA la alimentele de bază o considerăm utilă de mai mult timp. Am făcut calcule de-a lungul timpului, și chiar dacă intenția inițială era să reducem TVA la produsele de bază la 5%, calculele pe care le-am făcut acum arătau că bugetul permite într-o primă fază reducerea TVA la 9%”, a subliniat Daniel Constantin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Netflix, o mare lovitură cu această producție. Milioane de utilizatori au fost încântați
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii