Premierul Ludovic Orban, despre momentul în care a aflat că noul coronavirus va lovi și România: „Imediat ce a apărut în China, după primele cazuri”

Premierul Ludovic Orban, despre momentul în care a aflat că noul coronavirus va lovi și România: „Imediat ce a apărut în China, după primele cazuri”
Premierul României, Ludovic Orban (FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto)
Publicat: 27/11/2020, 01:10
Actualizat: 27/11/2020, 01:11

Premierul Ludovic Orban a vorbit joi seara, la B1 TV, despre momentul în care a știut că pandemia va lovi România. Acesta spune că atunci când a ajuns la Guvern a găsit un document care data din 2018, în care se recomanda refacerea stocurilor strategice în caz de epidemie.

Am purtat o discuție imediat ce a apărut în China, după primele cazuri. Dacă vă aduceți aminte, noi am emis Ordonanța de Urgență pentru refacerea stocurilor strategice cu aproximativ o lună jumate de a apărea primul caz în România. Ne-am pregătit, de exemplu, noi nu am avut niciun caz importat din China, deși mulți s-au întors după Anul Nou chinezesc. Noi, din China, nu am avut niciun caz importat. Primul caz ne-a venit din Italia, pentru că în Italia izbucnise puternic. 27 februarie am avut primul caz. Noi am avut primul caz și am dat OUG în ianuarie”, a spus premierul, întrebat despre momentul în care a știut că România va fi lovită de pandemia de COVID-19.

Orban a spus că a găsit un document la Guvern prin care se recomanda încă din 2018 refacerea stocurilor strategice în caz de epidemie, însă cu toate acestea, stocul găsit era zero.

Exista această posibilitate (unei pandemi – n.r.). (…) Sigur, am găsit un document care data din 2018 adresat Guvernului, în care li se readucea aminte că trebuie să refacă stocurile strategice, că trebuie să refacă stocurile strategice să poată face față unei epidemii în cazul în care apare și stocurile strategice erau zero, nu exista nimic. Nu au dat nicio explicație. A trebuit să facem eforturi uriașe, să dezvoltăm capacitatea sistemului de sănătate publică în condițiile în stocul era zero, direcțiile de sănătate publică (…) le-au omorât, erau aproape la stadiul de neființă, erau în moarte clinică. A trebuit să refacem toate sistemele. În spitale… foarte multe erau nepregătite. În prima parte a pandemiei am avut foarte multe cazuri care au apărut în spitale. Procedurile nu erau respectate, management de o calitate execrabilă a multor unități de sănătate publică, mai ales cele cu subordonare locală, pentru că de multe ori baronii și-au pus niște prepuși mai mult pe chestiuni de interese politice”, a mai spus Orban.

Premierul a fost întrebat dacă nu cumva șeful DSU, Raed Arafat, era cel care trebuia să se ocupe de stocul strategic, iar șeful Guvernului a negat și chiar a spus că are o relație foarte bună și Arafat și cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În acest caz nu a fost responsabilitatea domnului Arafat. (…) Trebuia să ai un act normativ, să poți să faci procedurile de refacere a stocurilor strategice (…). Avem o colaborare extrem de bună, este un om prezent (Arafat – n.r.), un care știe ce e de făcut, un om care la orice oră din zi sau din noapte suni este prezent, caută soluții și, practic, cunoaște foarte bine acest sistem. Domnul Tătaru este prezent aproape peste tot și nu s-a ferit să se ducă peste tot, chiar unde sunt riscuri majore”, a mai spus Ludovic Orban.

9.005 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2

Până astăzi, 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 323.514 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.005 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului