Președintele CCR: Legea alegerilor poate fi modificată prin OUG, cu mai puțin de un an înainte de alegeri. „Voi citiți alte Constituții”

Redactor:
Andrei Luca Popescu
Președintele CCR: Legea alegerilor poate fi modificată prin OUG, cu mai puțin de un an înainte de alegeri. „Voi citiți alte Constituții”
Constituția nu împiedică modificarea legii alegerilor locale prin ordonanță de urgență, cu mai puțin de un an înainte de alegeri, a lămurit președintele Curții Constituționale, judecătorul Augustin Zegrean.

Constituția nu împiedică modificarea legii alegerilor locale prin ordonanță de urgență și nici dacă se face cu mai puțin de un an înainte de desfășurarea alegerilor, în ciuda unei recomandări a Comisiei de la Veneția, a explicat miercuri judecătorul Augustin Zegrean, președintele CCR.

Un tur sau două tururi sau 10 tururi, este o opțiune politică. Constituția nu spune că trebuie să fie într-un tur sau două tururi, Constituția spune că trebuie să fie corecte, alegeri libere, periodice și corecte. De aici încolo, este la latitudinea politicienilor să stabilească„, a declarat Augustin Zegrean.

Marți, PNL i-a solicitat prim-ministrului Dacian Cioloș să promoveze o ordonanță de urgență pentru a readuce alegerile locale la desfășurarea în două tururi de scrutin, deși cu un an înainte ei înșiși au votat în Parlament modificarea legii la forma actuală. Dacian Cioloș a refuzat, spunând că nu este „democratic”: „Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înțelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic și nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanță de urgență o lege politică”.

În urma acestui schimb de replici, în spațiul public s-a propagat ideea că oricum legea nu ar putea fi modificată prin OUG și cu atât mai mult din cauză că ar avea loc cu mai puțin de un an înainte de alegeri, contrat recomandării Comisiei de la Veneția.

Miercuri, Augustin Zegrean a explicat că lucrurile nu stau tocmai așa.

„De când știu eu, în România s-au adoptat vreo 1.000 de ordonanțe de urgență. Înseamnă că suntem total nedemocratici”, a declarat Zegrean.

Întrebat dacă CCR nu a spus că unele legi nu pot fi modificate prin OUG, Zegrean a replicat: „Nu am spus asta niciodată. Am spus că trebuie să se respecte Constituția atunci când se adoptă o OUG”.

La întrebarea referitoare la presupusa neconstituționalitate a modificării legii electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri, statuată de Comisia de la Veneția, Zegrean a negat și acest lucru:

„Nu spune nici asta (Constituția – n.r.). Voi citiți alte Constituții!”.

„Cine poate stabili dacă cu 6 luni înainte e democratic și cu 5 luni înainte nu? Democrația nu se măsoară în luni, nici în zile. Democrația se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Comisia de la Veneția a făcut o recomandare în care a spus că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau într-un termen mai scurt. Noi am preluat această recomandare și am scris și noi în deciziile noastre, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta”, a declarat Augustin Zegrean.

El a mai explicat în ce sens a funcționat recomandarea Comisiei de la Veneția, dată în 2012, în urma scandalului creat de USL: „Dacă nu se afectează, dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu știu care ar fi o modificare bună, eu când spun asta mă refer dacă apar defecte în lege, dacă apar modificări care se bat cap în cap sau nu iese ceva cu buletinele… Noi am dat o decizie cu câțiva ani în urmă, în care am explicat ce înseamnă afectare, când poate să afecteze drepturi fundamentale”.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide