Președintele Consiliului Județean Alba, despre limitarea mandatelor de primar: Să se aplice și parlamentarilor

Președintele Consiliului Județean Alba, despre limitarea mandatelor de primar: Să se aplice și parlamentarilor
Președintele Consiliului Județean Alba, despre limitarea mandatelor de primar: Să se aplice și parlamentarilor

Ion Dumitrel a spus că, din punctul său de vedere, există probleme mult mai importante privind activitatea administrațiilor locale și județene, iar o lege privind limitarea mandatelor aleșilor locali demonstrează „cât de interesați sunt parlamentarii de viața românilor”.

„Parlamentarii noștri sunt foarte interesați de viața noastră a românilor, a modului cum sunt administrate comunitățile locale, fie că sunt mari sau mici. Sunt extraordinar de atenți la tot ce ne interesează sau la problemele noastre. Sunt convins că inițiativa lor este una foarte, foarte bună pentru români. Și cred că ar trebui să mai adauge de urgență încă un lucru în lege: inclusiv parlamentarii, așa cum este și în cazul președintelui României, să aibă doar două mandate. Eu cred că în cazul unor parlamentari și două mandate sunt enorm de multe”, a spus Ion Dumitrel.

Întrebat dacă crede că un număr mai mare de mandate ar duce la o scădere a randamentului alesului local, Ion Dumitrel a răspuns că, „din contră”, în orice domeniu experiența contează și se acumulează în timp.

El a spus că decizia privind activitatea unui ales trebuie să îi aparțină cetățeanului care poate decide cel mai bine prin vot dacă este mulțumit sau nu de activitatea celui care îl reprezintă.

„Dar, dacă este mai bine pentru români ca un ales local să aibă doar două mandate, nu am absolut nicio problemă. Sunt de acord să se limiteze la două mandate, inclusiv cele ale parlamentarilor, mai ales ăia care au fost aleși pe spatele primarilor, cum este și domnul Preda, cum este și domnul Udriște (n.r. – inițiatorii proiectului de lege privind limitarea mandatelor), care nici nu știu cum au ajuns parlamentari de-a lungul timpului. Îmi doresc să limiteze la două mandate, dar să se aplice și în cazul lor, în cazul parlamentarilor”, a mai spus Ion Dumitrel.

Aleșii locali, primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni nu vor putea ocupa aceste funcții mai mult de două mandate succesive, conform unei inițiative legislative a deputaților PDL Cezar Preda și Gheorghe Udriște, aprobată tacit, miercuri, de Camera Deputaților.

Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcția de primar, consilier local, consilier județean, președinte consiliu județean decât cel mult pentru două mandate.

Inițiatorii au considerat că după două mandate consecutive aleșii locali construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional local în care orice competiție electorală locală reală devine imposibilă și există situații concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunități a dus la acuzațiile de nepotism, conflict de interese sau corupție.

Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere și vot final din 15 octombrie a fost depășit.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide