UPDATE: FOTO-VIDEO | Vizită oficială: Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, primită de Klaus Iohannis la Cotroceni / „Am discutat despre construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan”

Publicat: 11/10/2022, 13:00
Actualizat: 11/10/2022, 13:34

Salome Zourabichvili, preşedintele Georgiei, a fost primită, marţi, la Palatul Cotroceni de preşedintele României, Klaus Iohannis. Discuțiile dintre cei doi lideri s-au axat pe construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”, dar și despre răspunsul în fața agresiunilor venite din Rusia.

UPDATE. Klaus Iohannis: Am discutat cu doamna Președinte și despre actualul context regional și internațional, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

„Salut vizita oficială a Președintelui Georgiei, doamna Salome Zourabichvili, în România și îi urez un călduros bun-venit!

Vizita dumneavoastră, doamnă Președinte, are loc într-un context simbolic – anul acesta se împlinesc trei decenii de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Georgia. În plus, tocmai am creat, poate, un moment istoric în relațiile noastre bilaterale semnând Parteneriatul Strategic.

Prin semnarea Declarației Comune, împreună cu doamna Președinte, am stabilit Parteneriatul Strategic dintre România și Georgia, așa cum am agreat în cadrul întâlnirii noastre de la New York, din 2019. Prin acest Parteneriat Strategic, țările noastre urmăresc să-și îmbunătățească conectivitatea în domeniile transporturi, energie, dar și contacte interpersonale.

De asemenea, Parteneriatul Strategic va conduce la dezvoltarea și aprofundarea cooperării noastre privind agenda euroatlantică și europeană, inclusiv sub umbrela Parteneriatului Estic, precum și în domeniul securității.

Doamnă Președinte, România va rămâne unul dintre cei mai fermi susținători ai aspirațiilor Georgiei de integrare europeană și euroatlantică.

Vă felicit, și în acest cadru, pentru obținerea perspectivei europene la Consiliul European din iunie. Integrarea presupune reforme structurale complexe, iar un sistem politic incluziv și continuarea eforturilor de modernizare și democratizare reprezintă elemente obligatorii pentru agenda de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană.

Vă asigur, doamnă Președinte, că România va fi alături de Georgia în tot acest proces.

Transmit, cu această ocazie, și un mesaj special de apreciere pentru poziția dumneavoastră fermă în ceea ce privește imperativul continuării reformelor.

În egală măsură, România continuă să susțină aspirațiile euroatlantice ale Georgiei, în conformitate cu deciziile Summitului de la București din 2008. Ca expresie concretă a sprijinului nostru, țara noastră va prelua, de la 1 ianuarie, mandatul de Punct de Contact NATO la Tbilisi.

Doamnelor și domnilor,

Am agreat cu doamna Președinte, în cadrul discuțiilor, că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esențial în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spațiul european. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia și cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore.

Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală.

În plus, lucrăm cu Georgia pentru operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. Este o inițiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur și care dobândește valențe noi în contextul regional actual.

În același timp, discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia.

Acesta este un proiect esențial pentru încurajarea comerțului și îmbunătățirea conectivității între Uniunea Europeană și Georgia.

Doamnelor și domnilor,

Am discutat cu doamna Președinte și despre actualul context regional și internațional, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ieri, rachete rusești au lovit din nou orașe şi infrastructuri civile din Ucraina. Astfel de atacuri trebuie să fie condamnate de întreaga comunitate internațională, iar uciderea civililor nevinovați trebuie să înceteze. Alături de partenerii noștri, România va continua să sprijine Ucraina și poporul ucrainean în lupta împotriva agresiunii Federației Ruse.

În cadrul convorbirilor de astăzi, am transmis un mesaj ferm de sprijin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.

În prezent, România este al doilea principal contribuitor, cu experți, la Misiunea Civilă de Observare a Uniunii Europene în Georgia. Misiunea are un rol esențial în monitorizarea situației din zonele afectate de agresiunea Rusiei împotriva Georgiei din 2008.

Așa-numitele conflicte prelungite din Abhazia și Osetia de Sud au un impact extrem de nociv asupra securității și stabilității regionale, limitând dezvoltarea socio-economică și generând dificultăți considerabile pentru populațiile din regiunile afectate.

De aceea, România continuă să susțină foarte activ mobilizarea atenției Uniunii Europene și a comunității internaționale asupra acestor conflicte și identificarea de soluții durabile ale acestora, concomitent cu susținerea consolidării rezilienței Georgiei”, a transmis Klaus Iohannis, după întrevederea de la Palatul Cotroceni.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Liderul Georgiei se află într-o vizită oficială în țara noastră.

Vizita Președintelui Salome Zourabichvili la București are loc în context aniversar, anul acesta România și Georgia marcând 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice, conform unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Consultările politice ale Președinților Klaus Iohannis și Salome Zourabichvili se vor concentra pe evoluțiile și transformările recente la nivel regional și internațional, în special modificarea profundă a mediului de securitate al regiunii Mării Negre, pe fondul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Cei doi Președinți vor semna „Declarația comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia”

De asemenea, vor fi abordate deciziile luate la Summitul NATO de la Madrid, cu relevanță pe acest spațiu, și respectiv la Consiliul European din iunie de la Bruxelles referitoare la perspectiva europeană a Georgiei.

Discuțiile cu Președintele Salome Zourabichvili vor mai viza modalitățile concrete de creștere a conectivității între România și Georgia, cu valorificarea potențialului de tranzit între Europa și Asia al celor două țări, în planul transporturilor, energiei și contactelor interumane.

La finalul convorbirilor, cei doi Președinți vor semna Declarația comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună