Președintele ICCJ, Livia Stanciu: ce a făcut Ponta este „extrem de grav”

Președintele ICCJ, Livia Stanciu: ce a făcut Ponta este „extrem de grav
Publicat: 16/01/2014, 09:44
Actualizat: 02/08/2014, 23:11

Președintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat joi că este extem de grav că oameni politici care dețin funcții în stat fac afirmații ce urmăresc decredibilizarea sistemului judiciar și că premierul a indus ideea că celeritatea soluționării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaților.

Judecătoarea Livia Stanciu a declarat, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că atacurile oamenilor politici la adresa sistemului judiciar au devenit din ce în ce mai dese, cu deosebire la adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție și a judecătorilor care instrumentează dosare penale ce îi vizează pe politicieni.

„Este extrem de grav că oameni politici care dețin importante funcții în stat – și cu atât mai grav este pentru aceștia – fac afirmații de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmăresc decât, în primul rând, decredibilitarea sistemului judiciar”, a spus președintele ICCJ.

Livia Stanciu a mai spus că este extrem de grav și că premierul a afirma că celeritatea soluționării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaților.

„Faptul că premierul României – și îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am așteptat -, sigur, poate în calitatea domniei sale de președinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmații, dar ca premier al României, să induci ideea că, la Înalta Curte de Casație și Justiție, celeritatea soluționării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaților, este extrem de grav”, a adăugat Livia Stanciu.

Livia Stanciu a precizat că l-a auzit pe premier spunând și inducând „o idee gravă”, aceea că la ICCJ aceiași judecători pronunță într-o fază procesuală, în unanimitate, o soluție de achitare, după care, aceiași judecători ai Secției penale, tot în unanimitate, pronunță o soluție de condamnare.

„Este extrem de gravă o astfel de afirmație. De ce spun aceasta? Pentru că de esența actului de justiție, a activității de judecată este și exercitarea căilor de atac prevăzute de lege și pronunțarea, după ce acel complet examinează motivele de recurs invocate de către părți, a unei soluții într-un sens sau altul”, a mai spus președintele ICCJ.

Livia Stanciu a adăugat că judecătorii de la ICCJ sunt total nemulțumiți de aceste reacții ale premierului.

„Dumneavoastră cred că ați sesizat că noi am manifestat întotdeauna decență, nu am ieșit după fiecare atac exercitat de către politcieni. Am crezut că, totuși, se vor restrânge aceste atacuri la adresa justiției, dar constat că, în ultima perioadă că, în mod nejustificat, ele se amplifică”, a mai declarat Stanciu.

Declarațiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase și celeritatea soluționării unor sesizări penale afectează independența justiției și induc un sentiment de neîncredere, potrivit concluziilor din raportul Inspecției Judiciare, care va fi prezentat joi, în Plenul CSM.

„Declarațiile premierului afectează independența justiției, inducând în rândul populației un sentiment de neîncredere”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Tamara Manea.

Raportul a fost transmis joi dimineață și urmează să fie prezentat în ședința Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide dacă și-l vor însuși, a precizat Tamara Manea.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât și despre celeritatea soluționării unor sesizări penale.
În sesizarea transmisă Inspecției Judiciare, Secția pentru judecători a CSM arăta că declarațiile premierului au caracter politic, „iar în raport cu principiul separației puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică”.

Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, declara, pentru MEDIAFAX, că în urma sesizării primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza dacă au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declarațiile făcute de premier în 6 ianuarie. În cadrul acestor verificări vor fi avute în vedere și declarațiile premierului Victor Ponta privind sesizările trimise de Guvern la DNA.

Tamara Manea preciza că verificările nu vizează modul în care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Năstase.
„Direcția Națională Anticorupție a instumentat dosarul lui Adrian Năstase, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie în acest sens. Nu vor fi făcute verificări la acestea”, a adăugat Manea.

Inspecția Judiciară a analizat și dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalități reclamate de Guvern privind acțiuni ale foștilor guvernanți nu există răspuns de la Parchet.

Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic și o victimă a regimului Băsescu, în condițiile în care președintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei și Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

El a arătat, la România TV, că sentința dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala țintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate și a amintit că pentru sesizările de ilegalități transmise de Guvern pentru acțiuni ale foștilor guvernanți nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

În același timp, Ponta a comparat situația lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoșenko.

„Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar și cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu și cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoșenko”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a reclamat în mai multe rânduri faptul că plângerie penale înaintate de către Guvern nu au primit un răspuns.

Guvernul arăta, la începutul lunii octombrie 2013, că inspectorii Corpului de control al prim-ministrului și cei ai unor ministere au înaintat, în perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plângeri penale sau sesizări, în principal la DNA și Parchet, pentru nereguli comise anterior.

Otilia Ciocan, [email protected]

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația