Președintele Iohannis: Voi ataca la CCR modificările la Codul Penal

Publicat: 17/05/2015, 13:22

Într-un interviu acordat ARD, televiziunea publică germană, președintele Klaus Iohannis afirmă că va ataca la Curtea Constituțională eventualele modificări aduse în Parlament Codului Penal și de Procedură Penală, pentru a nu se împiedica lupta anticorupție.

„Lupta anticorupție nu este un hobby al meu, ci este o necesitate pentru ca România să se dezvolte”, a spus șeful statului în interviu.

Mesajul președintelui Iohannis a venit în contextul în care în ultima lună, în Parlament, deputați și senatori din actuala majoritate au depus mai multe proiecte pentru modificarea Codului Penal și de Procedură Penală.

„Consider că diferitele tentative de modificare a legilor nu sunt deloc bune. În această fază nu trebuie să fie modificate legile. Voi încerca să mă exprim și public împotriva unor astfel de inițiative, lucru pe care l-am și făcut. Există însă suficiente alte instrumente la îndemâna președintelui pentru a pune capăt unor astfel de acțiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt reduse. Orice lege poate fi retrimisă de președinte în Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, dacă acest pas nu funcționează, am și posibilitatea de a ataca la Curtea Constituțională.Mă gândesc foarte serios la această posibilitate deoarece nu doresc ca astfel de legi să fie modificate în această fază intensivă a luptei împotriva corupției. Mai târziu, peste câțiva ani, când sper eu că numărul cazurilor de corupție se va reduce foarte mult, atunci se va putea discuta despre modificarea legilor, doar dacă practiva va demonstra că este necesară modificarea. Dacă nu, nu”, a fost mesajul transmis de Iohannis.

La începutul acestui luni, DNA a reacționat după ce mai parlamentarii au introdus în Parlament mai multe proiecte legislative petnru modificarea Codului Penal și de Procedură Penală, susținând că dacă s-ar adopta aceste inițiative „s-ar diminua semnificativ eficiența DNA și s-ar afectat în mod sever statutul procurorilor”.

Senatului a decis pe 11 mai, cu 88 de voturi pentru și 26 împotrivă, înlocuirea sintagmei „suspiciuni rezonabile” din Codul de Procedură Penală cu formula „indicii temeinice”. Astfel, dacă acum o măsură preventivă, cum era arestarea, poate fi dispusă „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune”, potrivit noii reglementări aceasta poate avea loc doar „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”. DNA a atras atenția că o astfel de reglementare va face practic imposibilă luarea unei măsuri preventive.

Modificările la Codul Penal și de Procedură Penală au fost criticate și de reprezentanții Ambasadelor SUA, Marii Britanii, Olandei și Germaniei, care i-au convocat pe președinții celor două Camere ale Parlamentului pentru a discuta despre lupta anti-corupție.Ambasada SUA a dat un comunicat oficial în care și-a exprimat îngrijorarea față de amendamentele depuse în Parlament la Codul Penal.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a precizat pentru gândul că într-o întâlnire privată cu însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Dean Thompson, acesta și-a exprimat îngrijorarea față de modificarea legislației anti-corupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic