Președintele parlamentului Ungariei, despre „primirea” în România: M-a durut neîncrederea actualului guvern de la București

Președintele parlamentului Ungariei, despre primirea în România: M-a durut neîncrederea actualului guvern de la București
Publicat: 06/06/2012, 16:39
Actualizat: 07/06/2012, 22:13

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, spune că l-a „durut spiritul de neîncredere” din partea unor membri ai actualului guvern român, însă pune acest lucru pe seama faptului că actualul cabinet „este deranjat probabil” că Ungaria a avut relații bune cu fostul executiv.

Kover Laszlo a reiterat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Odorheiu Secuiesc, că a venit în România în calitate de președinte de onoare al PCM și de prieten al candidaților acestui partid, pentru a-i susține, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Sunt prezent ca membru al națiunii, datorită faptului că, totuși, noi suntem împreună, națiunea maghiară este una și unitară, dar sunt prezent ca președinte de onoare al PCM. Mai am încă un scop special, de a-l sprijini pe Szasz Jeno să devină primarul acestei localități, datorită faptului că cei mai importanți ani ai Odorheiului Secuiesc după ’89 aparțin primarului Szasz Jeno. Suntem în relații prietenești cu dumnealui, dar nu-l sprijinim datorită faptului că suntem prieteni, ci am devenit prieteni datorită fapului că a avut rezultate, este cel care a demonstrat independent și foarte tânăr că poate fi administrator bun al unei localități, indiferent de sprijinul unui partid care se afla permanent la guvernare – și mă refer la UDMR, nu la partidele românești”, a afirmat Kover Laszlo.

Președintele Parlamentului ungar a mai spus că se simte „acasă” în Odorheiu Secuiesc, oraș pe care îl iubește și pe care dorește să îl vadă „capitala regiunii secuiești, nu numai ca un centru de învățământ sau cultural, dar și din punct de vedere economic”.

Întrebat dacă s-a gândit la o reconciliere cu autoritățile române, după tensiunile din ultimele zile, Kover Laszlo a spus că ar trebui să se revină la parteneriatul „absolut normal” și la relațiile „extraordinare” care au existat între cele două țări în guvernarea anterioară.

„Deja de câteva ore se poate spune că apele s-au liniștit, nu se mai fac declarații care ar tulbura apele și sunt de acord că acum suntem într-o perioadă de campanile electorală și fiecare spune lucruri mari, și de o parte, și de alta. Dar eu cred că după ce vom trece de aceste alegeri, cu toate că ne pregătim de alegerile parlamentare, este o chemare pentru toată lumea să nu facem declarații care pot să aibă niște urmăriri care ne dor. Și spun că ar trebui să revenim la parteneriatul absolut normal pe care l-am avut în perioada Guvernului anterior, cu care, și din punctul de vedere al dimensiunii istorice, se poate spune că au existat relații extraordinare”, a precizat președintele Parlamentului de la Budapesta.

Kover Laszlo a susținut că atenția care i s-a acordat cu prilejul vizitelor în România în ultimele două săptămâni este una nemeritată.

„Trebuie să vă spun că pe mine nu m-a durut nicio declarație, nici nu merit această prezență și importanță de care am parte și din modestie vă spun că nici nu am contat pe această prezență. Dacă m-a durut ceva, atunci pot să vă spun că m-a durut spiritul de neîncredere de care am avut parte din partea unor membri ai actualului guvern român, dar pun acest lucru pe seama faptului că probabil este deranjant că aveam relații bune cu Guvernul de dinainte”, a spus Kover Laszlo.

Întrebat dacă declarația de la Odorheiu Secuiesc potrivit căreia Guvernul român a dat dovadă de un comportament „barbar” are vreo legătură cu campania electorală, Kover a afirmat: „În septembrie anul trecut, când am stabilit data reînhumării lui Nyiro Jozsef, era vorba că alegerile locale vor fi comasate cu cele parlamentare și vor avea loc în toamnă și noi, când am făcut pregătirile, nu am avut idee că va fi campanie electorală. Nu din cauza noastră sau intenția noastră a devenit act de campanie, ci datorită felului cum a fost primită (intenția -n.r.)”.

Președintele Parlamentului ungar se află în județul Harghita, unde participă la întâlniri cu reprezentanții din 13 localități ai Partidului Civic Maghiar – al cărui președinte de onoare este -, pe care a venit să îi susțină în campania electorală pentru alegerile locale din 10 iunie.

Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marți după-amiază, la Târgu Mureș, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acțiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a ajuns în România deși președinții celor două Camere ale Parlamentului de la București, Vasile Blaga și Roberta Anastase, îi ceruseră să își amâne vizita după alegerile locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee