Prima decizie luată de Iohannis, după accidentul din Argeș cu trei militari români morți

Prima decizie luată de Iohannis, după accidentul din Argeș cu trei militari români morți
Publicat: 01/07/2017, 16:20

CSAT se va întruni, marți, începând cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Ședința vine în contextul în care un camion în care se aflau 13 militari ai Batalionului 30 Vânători de Munte a căzut, joi seara, într-o râpă din localitatea argeșeană Dâmbovicioara, trei dintre militari murind și alți nouă fiind răniți, dar se află în stare stabilă. De altfel, printre subiectele care vor fi abordare marți, în ședința CSAT, se află șiCarta albă a apărării, dar și Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026.

Potrivit Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi se vor afla și următoarele puncte: Implementarea Strategiei Globale a UE (dimensiunea securitate și apărare); Forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2018; Activitatea Serviciului Român de Informații în anul 2016; Regulamentul de organizare și funcționare a Centrului de Coordonare Operativă Antiteroristă; Evoluțiile recente ale fenomenului migrației și principalele măsuri implementate la nivel național, dar și „alte subiecte de interes pentru securitatea națională”.

Reamintim că un camion în care se aflau 13 militari ai Batalionului 30 Vânători de Munte a căzut, joi seara, într-o râpă din localitatea argeșeană Dâmbovicioara. Trei dintre aceștia au murit – Mihai Ionuț Toma, Petre Cristian Toader și George-Emilian Catană. Doi dintre ei erau căsătoriți și aveau copii. Ceilalți nouă militari răniți sunt în stare stabilă și se află internați în spitale militare. Doi dintre ei se află în îngrijirea medicilor de la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov, unul la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” din Pitești, iar ceilalți șase se află la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București. Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București a deschis, joi, un dosar penal în acest caz.

La scurt timp după tragedie, premierul Mihai Tudose declara că „este iumpardonabil” ca România să nu aibă elicoptere care „pot zbura” pe timp de noapte, în timp ce ministrul de Interne, Carmen Dan, anunța faptul că șoferul camionului cu militari a spus că i s-au defectat frânele într-o curbă.

Întrebat, ulterior, despre afirmația făcută de Carmen Dan, ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu nu a vrut să comenteze, răspunzând că așteaptă pronunțarea procurorilor militari.

„Aseară a fost sesizat Parchetul Militar, s-au și deplasat procurorii și la locul incidentului. Concluziile privind cauzele și împrejurările vor fi aduse la cunoștința publică atunci când avem date foarte concrete. Doamna Carmen Dan a zis că, din declarația șoferului, rezultă că nu a mai avut frâne. Eu aștept, ca unul care am pregătire juridică, să se pronunțe procurorii militari. Când vom avea concluziile de la procurorii militari, o să vă informăm”, declara, cu o zi în urmă, Țuțuianu.

Deși a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor cu privire la condiția camionului, spunând că nu crede că „modul ăsta de abordare așa heirupist al lucrurilor care țin de dotare rezolvă problema”, în cele din urmă, Țuțuianu a admis că a fost vorba de un „camion vechi”.

„Există o procedură de verificări. Nu pleacă nimeni în cursă, pur și simplu, dar știți că lucrurile astea se întâmplă”, mai spunea Țuțuianu, adăugând faptul că mai există peste 700 ( de camioane – n.red.), cele mai multe de tipul acesta” în dotarea Armatei Române, potrivit Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât