Prima măsură din noul program de guvernare la care PSD renunță oficial. Tudose: Nu a fost gândită ca scop în sine, ci ca mijloc

Prima măsură din noul program de guvernare la care PSD renunță oficial. Tudose: Nu a fost gândită ca scop în sine, ci ca mijloc
Publicat: 17/07/2017, 15:00

„În programul de guvernare a fost pus nu ca scop în sine, ci ca mijloc ca să încercăm să evităm anumite zone, în care anumiți actori economici au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul ăsta. Până acum le-a ieșit”, a transmis premierul la anunțarea deciziei.

Președintele PSD Liviu Dragnea, cel care s-a prezentat, în repetate rânduri, drept autorul moral al ultimelor programe de guvernare ale partidului său,a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea renunța la proiect, fără a fi însă tranșant.

„Nu știu ce a declarat premierul și din moment ce nu știu nu vreau să comentez pentru că pot fi nuanțe, dar vom discuta luni (astăzi – n.red.) în coaliție.” El a ținut însă să menționeze că există în prezent un impozit pe cifra de afaceri a IMM-urilor (companii cu afaceri de sub 500.000 de euro) și la aceste prevederi nu se va renunța.

„Vreau să le transmit acelor oameni de afaceri că nu se renunță la ea, pentru că au primit-o foarte bine și sunt foarte mulțumiți, pentru că 1% pe cifra de afaceri înseamnă cam 6% impozit pe profit, ceea ce cred că le convine. Nu se renunță la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500.000 de euro. Este un bun câștigat de către mediul de afaceri care trebuie păstrat.”

Dragnea a mai spus, citat de Mediafax, că nu a primit nicio simulare legată de impozitul pe cifra de afaceri, însă, dacă premierul le prezintă în ședința de coaliție și sunt argumente în favoarea susținerii poziției guvernului, PSD nu va avea obiecții: „Mie mi se pare foarte important că premierul Tudose când vorbește cam știe ce vorbește, deci dacă face o afirmație înseamnă că este bazată pe o analiză și în mod firesc cel care trebuie să anunțe primul este primul-ministru, pentru că el conduce guvernul și el conduce actul de guvernare”.

Anterior,Dragnea a susținut că măsurile economice din programul de guvernare al Cabinetului Tudose, respectiv impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate, nu vor fi aplicate dacă, în urma analizelor și simulărilor, se va vedea că fac rău economiei.

„Nu înseamnă că cele 2-3 posibile măsuri nu pot fi discutate. Dar nu va fi nicio măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analize și simulări în detaliu. Dacă printr-o măsură care ar avea în vedere scoaterea la lumină a unor posibile transferuri de profit firmele care acționează corect ar fi afectate, acea măsură nu se va adopta”, a susținut Dragnea.

„Și cu taxa de solidaritate va fi făcută o analiză, o simulare. Dacă efectul gândit pozitiv în urma aplicării acestei măsuri nu se justifică, nu va fi aplicată”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă, în aceste condiții, nu se va ajunge la situația ca măsurile din programul de guvernare, votate de Parlament, nu vor mai fi respectate, Dragnea a răspuns: „Îmi pare rău că ați înțeles asta. Am spus foarte explicit că este o abordare corectă, suntem cinstiți, deschiși, vom face o analiză seriosă. Eu sper să găsim modalitatea prin care toată lumea cinstită să aibă de câștigat, inclusiv bugetul de stat”.

„Dacă nu vom găsi această modalitate, nu vom aplica măsuri care să facă rău”, a subliniat liderul PSD.

Dragnea a spus, întrebat despre aceste măsuri care au generat scepticism atât în spațiul economic românesc, dar și al partenerilor străini, că majoritatea parlamentară PSD -ALDE și Guvernul au „preocupări” ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele „cinstit și la nivelul prognozat”.

Iohannis: Nu trebuie reinventată roata

Președintele Klaus Iohannis a intervenit de mai multe ori, în ultimele zile, în disputa guvern – mediul de afaceri legată de impozitarea afacerilor în loc de impozitarea profitului.

„Nu trebuie făcut un pas special și nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit și cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate și avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine nimănui. Ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar și omul simplu vor să știe ce dorește statul și cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate și predictibilitate”, a declarat sâmbătă președintele.

Toată lumea își dorește o creștere economică solidă, dar aceasta nu se atinge prin măsuri slab pregătite, a adăugat șeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani