Prima promisiune din programul de guvernare la care PSD renunță. Dragnea: „Chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea și efecte perverse”

Redactor:
Liviu Dadacus
Prima promisiune din programul de guvernare la care PSD renunță. Dragnea: „Chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea și efecte perverse”
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, marți, că Guvernul renunță la introducerea cotei zero de TVA la tranzacții imobiliare, situația fiind similară și în ceea ce privește domeniul publicității.

Întrebat, marți, dacă se va renunța la TVA zero pentru imobiliare și pentru publicitate, Dragnea a răspuns afirmativ, confirmând astfel informațiile publicate de Mediafax pe 26 aprilie, citând surse guvernamentale.

„Da, este adevărat, pentru că de asta am și lungit-o atât de mult. Cei din domeniul publicității și din zona presei au spus că această măsură, chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea și efecte perverse, în sensul că ar trebui să aștepte mult la rambursarea de TVA, și cei din zona de construcții de locuințe la fel”, a spus Dragnea.

„Din moment ce ei, cei care erau beneficiarii, nu sunt de acord, rămânem doar cu zero la input-urile în agricultură pentru că acolo situația este inversă. Ei sunt obligați să vândă cu TVA zero produsele, în schimb input-urile intră cu TVA și tot așa așteaptă un an sau doi până se rambursează TVA”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă, în aceste condiții, nu se mai respectă programul de guvernare, Dragnea a răspuns: „Ați tras o concluzie foarte deșteaptă, doar că toate promisiunile erau pentru beneficiari. Dacă beneficiarii spun că această măsură îi deranjează….”.

Cu toate acestea, pe trei martie, premierul Sorin Grindeanu declara, despre anularea TVA pentru vânzarea de locuințe, că dacă întreabă un finanțist ”care stă și doar adună plusuri și minusuri”, primul răspuns este că va aduce un minus important la buget, dar că efectele secundare ar fi benefice pentru domeniu și buget.

”Proiectul Legii >, care este în Parlament, pentru vânzarea de locuințe pentru persoanele fizice este un proiect care are susținerea Guvernului. Sigur că dacă vorbim cu un finanțist, așa cum îi știm cu toții, care stă și doar adună plusuri și minusuri, fără să afle efectele secundare, prima impresie este că o să avem un minus important la buget. Dacă, în schimb, vorbim de efectele în întreg domeniul, ceea ce înseamnă un impuls pe această piață, ceea ce înseamnă să începem să reducem acel deficit care este de aproximativ un milion de locuințe noi de care avem nevoie, este unul din puținele lucruri pe care le putem face în acest domeniu”, declara Sorin Grindeanu, la o dezbatere pe teme imobiliare.

La acel moment. Grindeanu mai preciza că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuințe persoanelor fizice se vor cedea în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari.

"O să mergem pe ceea ce înseamnă pașii legali, ca să fim cât se poate de direcți. În momentul în care ni se va cere de către Parlament punctul de vedere al Guvernului, îl vom da pozitiv și susținem acest proiect. Vom notifica Comisia Europeană, pentru că există regulamente cu TVA diferit și sunt anumite reguli pe care trebuie să le respectăm. Nu e un lucru nou. Sunt țări care au TVA diferit, în diverse domenii, așa că o să respectăm aceste reguli, pentru că susținem acest proiect de lege", mai spunea Grindeanu.
 

În Programul de guvernare al PSD se arăta că va fi extinsă cota zero de TVA pentru vânzarea de locuințe, publicitate și pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 martie 2017.

“Mizăm pe 50.000 de noi locuri de muncă în construcții, și ca urmare a propunerii noastre de eliminare a TVA-ului pentru vânzarea de locuințe și a impozitului pe transferul proprietății cu valoare mai mică de 100.000 de euro”, se arăta în acest document.

Mediafax a informat, acum o lună, respectiv în 26 aprilie, citând surse guvernamentale, că Executivul ar urma să renunțe la introducerea cotei zero pentru tranzacțiile imobiliare.

“Mediul de afaceri a arătat că această măsură mai mult încurcă decât ajută, așa că este posibil să se renunțe la introducerea cotei zero la tranzacțiile imobiliare. În plus trebuie notificată și Comisia Europeană, iar până acum nu s-a trimis nimic oficial la Bruxelles”, precizau la acel moment, pentru Mediafax, surse guvernamentale.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide