Prima promisiune din programul de guvernare la care PSD renunță. Dragnea: „Chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea și efecte perverse”

Prima promisiune din programul de guvernare la care PSD renunță. Dragnea: „Chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea și efecte perverse
Publicat: 31/05/2017, 10:03

Întrebat, marți, dacă se va renunța la TVA zero pentru imobiliare și pentru publicitate, Dragnea a răspuns afirmativ, confirmând astfel informațiile publicate de Mediafax pe 26 aprilie, citând surse guvernamentale.

„Da, este adevărat, pentru că de asta am și lungit-o atât de mult. Cei din domeniul publicității și din zona presei au spus că această măsură, chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea și efecte perverse, în sensul că ar trebui să aștepte mult la rambursarea de TVA, și cei din zona de construcții de locuințe la fel”, a spus Dragnea.

„Din moment ce ei, cei care erau beneficiarii, nu sunt de acord, rămânem doar cu zero la input-urile în agricultură pentru că acolo situația este inversă. Ei sunt obligați să vândă cu TVA zero produsele, în schimb input-urile intră cu TVA și tot așa așteaptă un an sau doi până se rambursează TVA”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă, în aceste condiții, nu se mai respectă programul de guvernare, Dragnea a răspuns: „Ați tras o concluzie foarte deșteaptă, doar că toate promisiunile erau pentru beneficiari. Dacă beneficiarii spun că această măsură îi deranjează….”.

Cu toate acestea, pe trei martie, premierul Sorin Grindeanu declara, despre anularea TVA pentru vânzarea de locuințe, că dacă întreabă un finanțist ”care stă și doar adună plusuri și minusuri”, primul răspuns este că va aduce un minus important la buget, dar că efectele secundare ar fi benefice pentru domeniu și buget.

”Proiectul Legii >, care este în Parlament, pentru vânzarea de locuințe pentru persoanele fizice este un proiect care are susținerea Guvernului. Sigur că dacă vorbim cu un finanțist, așa cum îi știm cu toții, care stă și doar adună plusuri și minusuri, fără să afle efectele secundare, prima impresie este că o să avem un minus important la buget. Dacă, în schimb, vorbim de efectele în întreg domeniul, ceea ce înseamnă un impuls pe această piață, ceea ce înseamnă să începem să reducem acel deficit care este de aproximativ un milion de locuințe noi de care avem nevoie, este unul din puținele lucruri pe care le putem face în acest domeniu”, declara Sorin Grindeanu, la o dezbatere pe teme imobiliare.

La acel moment. Grindeanu mai preciza că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuințe persoanelor fizice se vor cedea în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari.

"O să mergem pe ceea ce înseamnă pașii legali, ca să fim cât se poate de direcți. În momentul în care ni se va cere de către Parlament punctul de vedere al Guvernului, îl vom da pozitiv și susținem acest proiect. Vom notifica Comisia Europeană, pentru că există regulamente cu TVA diferit și sunt anumite reguli pe care trebuie să le respectăm. Nu e un lucru nou. Sunt țări care au TVA diferit, în diverse domenii, așa că o să respectăm aceste reguli, pentru că susținem acest proiect de lege", mai spunea Grindeanu.

În Programul de guvernare al PSD se arăta că va fi extinsă cota zero de TVA pentru vânzarea de locuințe, publicitate și pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 martie 2017.

“Mizăm pe 50.000 de noi locuri de muncă în construcții, și ca urmare a propunerii noastre de eliminare a TVA-ului pentru vânzarea de locuințe și a impozitului pe transferul proprietății cu valoare mai mică de 100.000 de euro”, se arăta în acest document.

Mediafax a informat, acum o lună, respectiv în 26 aprilie, citând surse guvernamentale, că Executivul ar urma să renunțe la introducerea cotei zero pentru tranzacțiile imobiliare.

“Mediul de afaceri a arătat că această măsură mai mult încurcă decât ajută, așa că este posibil să se renunțe la introducerea cotei zero la tranzacțiile imobiliare. În plus trebuie notificată și Comisia Europeană, iar până acum nu s-a trimis nimic oficial la Bruxelles”, precizau la acel moment, pentru Mediafax, surse guvernamentale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York