Prima reacție a lui Iohannis după negocierile PSD-UDMR. Avertismentul pentru Liviu Dragnea

Prima reacție a lui Iohannis după negocierile PSD-UDMR. Avertismentul pentru Liviu Dragnea
Publicat: 21/06/2017, 08:03

Șeful statului a admis că astfel de negocieri sunt normale, însă a atras atenția PSD să nu introducă în „pachetul de negociere” chestiuni care „nu trebuie negociate. Iohannis a subliniat că, deși se află în vizită oficială la Berlin, știe ceea ce se întâmplă în țară.

„Este natural să existe astfel de negocieri și chiar dacă sunt în aceste zile in Berlin am fost în permanență informat, și nu e cazul să apară impresia că nu știu ce se petrece în țară. Aceste negocieri în principiu sunt normale. Însă dacă ați adus vorba de negocieri știu că unele au început, pe urmă au intrat în sincope. Vreau și pe această cale să solicit PSD-ului să-și rezolve problema pe care singur a creat-o. Dar, în același timp, atrag atenția PSD-ului să nu introducă în pachetul de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. De exemplu, mă gândesc că nu trebuie să se negocieze cu această ocazie vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care în România nu sunt dorite, sunt chestiuni care nu trebuie negociate sub presiunea unei situații deosebite”, a declarat Iohannis.

UDMR nu va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunțat marți senatorul Tanczos Barna, care a precizat că atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în „cearta internă” a social democraților. Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie ca „Zi a comunității maghiare” a fost retras marți de pe ordinea de zi a plenului Senatului, în urma deciziei Biroului Permanent a Camerei superioare.

Un alt proiect de lege aparținând UDMR care a fost retras marți de pe ordinea de zi a plenului Senatului, actul normativ urmând să reglementeze finanțarea din fonduri publice a învățământului superior confesional particular.

Iohannis: „Premier în România, nominalizat de mine poate să fie numai o persoană integră”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Berlin, că dorește ca în țară să se termine criza politică și să se revină la „normalitate”, precizând că imaginea României în plan extern nu trebuie pusă sub semnul întrebării de unele „dispute în interiorul partidului majoritar „.

Președintele a mai afirmat că România trebuie să reintre într-o zonă de stabilitate, însă a subliniat că, într-o democrație parlamentară, „viabilitatea unei majorități se testează prin vot”.

„Eu vreau să se rezolve criza în așa fel încât să terminăm repede, să reintrăm într-o zonă de stabilitate și să facem tot ce trebuie să facem ca să ducem România înainte. (…) Situația economică foarte bună a României, faptul că suntem văzuți ca și parteneri serioși, de încredere și toate aceste lucruri în niciun caz nu trebuie să le punem sub semnul întrebării sau să dăm impresia că din cauza unor dispute în interiorul partidului majoritar România intră într-o instabilitate. Ceea ce doresc eu pentru România este o terminare urgentă a crizei și reluarea normalității. Într-o democrație parlamentară, așa cum este România, viabilitatea unei majorități se testează prin vot. Asta vom urmări mâine”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă un partid care la șase luni de la preluarea guvernării încearcă să dea jos propriul guvern poate să asigure o guvernare stabilă, președintele a replicat spunând că este”o întrebare la care fiecare român va trebui să dea singur un răspuns și să-l țină minte”.

Șeful statului a mai precizat că atunci când va desemna un nou premier va ține cont de criteriile de integritate, menționând că România are nevoie de un guvern stabil.

„Premier în România, nominalizat de mine poate să fie numai o persoană integră și nu am absolut deloc de gând să fac rabat de la criteriile pe care cred că vă amintiți încă din toamna anului trecut că le tot enunț. România are nevoie de un guvern stabil, are nevoie de un premier integru”, a mai spus Iohannis.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului