Prima reacție a lui Munteanu după acuzațiile de colaborare cu Securitatea

Prima reacție a lui Munteanu după acuzațiile de colaborare cu Securitatea
Publicat: 08/06/2016, 16:57
Actualizat: 09/06/2016, 00:42

”Nu am ‘colaborat’ cu Securitatea, ci dimpotrivă. În perioada 1984 – 1989 am fost urmărit, hărțuit, anchetat și interogat în numeroase rânduri. În pofida amenințărilor și presiunilor, nu am semnat nici un angajament. ‘Documentul’ vehiculat vreme de 26 de ani prin diferite publicații nu este semnat de mine, lucru care poate fi probat și confirmat de instituțiile abilitate. În cursul anchetelor și interogatoriilor la care am fost supus de către organele de urmărire și de poliție politică ale statului comunist, am dat sute de pagini de declarații, semnate și asumate ca atare. În aceste declarații nu am incriminat pe nimeni ci, dimpotrivă, am căutat modalități prin care să nu pun în pericol persoanele din anturajul meu (colegi, profesori, prieteni ai lui Petre Țuțea etc)”, scrie pe Facebook Marian Munteanu.

El reamintește că în din 2004 a solicitat CNSAS să se pronunțe cu privire la activitatea sa ”anticomunistă din perioada mai sus menționată” și să clarifice acest aspect.

”Din motive pe care nu le cunosc, nu am primit încă nici un răspuns. Am însă speranța că CNSAS va analiza documentele ce mă privesc, atât din dosarul meu cât și din dosarele conexe, și sunt convins că va da verdictul corect, potrivit legii, și anume că nu am colaborat cu Securitatea ci, dimpotrivă, am avut de suferit de pe urma Securității”, concluzionează fostul lider al studenților.

El amenință din nou cu justiția în cazul celro care susțin că a colaborat cu Securitatea și este de părere că dezvăluirile din presă sunt legate de activitatea sa pentru organizarea și dezvoltarea proiectului său politic, Alianța Noastră.

Dosarul lui Marian Munteanu de la CNSAS nu a fost finalizat, a declarat pentru MEDIAFAX Dinu Zamfirescu, dar sunt surse din interiorul Colegiului CNSAS confirmă autenticitatea citatelor din dosarul fostului lider al Ligii Studenților publicate de cotidianul Adevărul.

Marian Munteanu, liderul studenților din Piața Universității, cel care, pentru doar câteva zile, a fost candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, la alegerile locale de luna aceasta, a semnat, în 28 martie 1988, un angajament cu fosta Securitate, primind numele conspirativ ”Ioan”, relatează Adevărul.

„Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragoș, născut în data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir și al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat în București, mă angajez să sprijin în mod organizat și secret organele de securitate. Mă angajez, totodată, ca în activitatea mea să dau dovadă de sinceritate și corectitudine și să nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu această activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan”, scrie cotidianul citat.

Potrivit sursei citate, conform dosarului de la CNSAS al lui Marian Munteanu, acesta a scris prima notă informativă sub numele ”Ioan” la scurt timp după momentul semnării angajamentului de colaborare cu Securitatea. Este vorba despre o informare din 19 aprilie 1988, avându-l ca subiect pe un profesor portughez.

‘Adevărul’ l-a contactat telefonic pe Marian Munteanu, pentru a discuta cu el despre dosarul de la CNSAS în care apare ca persoana de sprijin ‘Ioan’ a Securității. Munteanu a fost rugat să răspundă dacă își menține în continuare declarațiile, făcute de-a lungul timpului, referitoare la necolaborarea lui cu fosta Securitate, dar și să comenteze activitatea lui din perioada 28 martie 1988 – 2 martie 1989, momentul în care a semnat angajamentul și cel în care colaborarea a încetat. Munteanu, însă, a avut un răspuns evaziv, evitând să răspundă concret la întrebări, ba oprind orice discuție care viza dosarul lui, susținând că ”nu sunt interesat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control