Prima reacție a noului ministru al Justiției în cazul OUG 13. „Procurorul nu poate ancheta nici oportunitatea, nici legalitatea adoptării unui act de către Guvern”

Prima reacție a noului ministru al Justiției în cazul OUG 13. „Procurorul nu poate ancheta nici oportunitatea, nici legalitatea adoptării unui act de către Guvern
Publicat: 27/02/2017, 14:17

„Am pledat azi la CCR despre un principiu al statului de drept, despre separația puterilor, despre separația competențelor procurorului de competențele Guevrnului ca legiuitor delegat”, a susținut Tudorel Toader.

El a spus că o decizie favorabilă a CCR ar dezlega o problemă de principiu, care rezultă din separația puterilor, și anume cea legată de faptul că procurorul anchetează acte, respectiv fapte infracționale, și nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, constituționaliattea unui act.

„În concret, dacă Guvernul adoptă un act juridic, HG, OUG, ce-o fi, procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitatea adoptării actului, nici legalitatea adoptării, nici constituționalitatea. De ce? Pentru că oportunitatea e cenzurată de Parlament, când aprobă, respinge, modifică Ordonanța, legalitatea e verificată de către judecătorul de contencios administrativ, iar constituționalitatea de către judecătorul constituțional”, a susținut Tudorel Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, luni, că l-a reprezentat pe premierul Sorin Grindeanu, la solicitarea acestuia, în fața CCR, la ședința în care se judecă sesizarea înaintată de președintele Senatului privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA.

„A fost solicitarea primului-ministru de a-l reprezenta și, dacă vreți, mi s-a părut oarecum firească cererea domniei sale, având în vedere calitatea mea de ministru al Justiției și probabil dânsul a avut în vedere și experiențele mele de zece ani judecător la CCR”, a spus Tudorel Toader, după ce a părăsit ședința publică a CCR în care se judecă sesizarea lui Tăriceanu privind un posibil conflict Guvern-DNA, după ancheta privind Ordonanța 13 privind Codurile penale.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a sesizat CCR în 8 februarie, în vederea constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, și Ministerul Public, prin Direcția Națională Anticorupție, el susținând că anchetarea de către procurorii anticorupție a modului în care a fost elaborată OUG 13 este o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească.

„Conflictul juridic de natură constituțională pe care președintele Senatului îl aduce în atenția Curții Constituționale a României a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanțelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanță de urgență al Guvernului referitor la modificarea și completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituționale”, a anunțat Senatul, în 8 februarie, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 abordează o temă de politică penală a statului român, ori, măsurile de politică penală se află în competența exclusivă a Parlamentului și a Guvernului, alte autorități publice, inclusiv autoritatea judecătorească, pot exprima puncte de vedere în această materie, pot și trebuie să fie consultate, dar nu pot avea putere de interferență, de amestec discreționar, inclusiv de urmărire penală, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului, se menționează în sesizarea trimisă Curtea Constituțională a României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...