PRIMA REACȚIE a SIE în scandalul „Ponta-ofițer acoperit”: „În ultimii 10 ani, peste 70 de ofițeri operativi au fost deconspirați”

PRIMA REACȚIE a SIE în scandalul „Ponta-ofițer acoperit: „În ultimii 10 ani, peste 70 de ofițeri operativi au fost deconspirați
Publicat: 14/10/2014, 17:54
Actualizat: 06/07/2016, 13:37

„Mențiunea potrivit căreia „datele referitoare la personalul din domeniul activității informative sunt secrete chiar și după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau serviciu” a fost inserată în aplicarea prevederilor art.12 alin (2) din HG nr.585/2002, care dispun că pentru informațiile clasificate SECRET termenul de clasificare este de 30 ani. Documentele privind un cadru SIE nu se declasifică odată cu trecerea sa în rezervă, acestea menținându-și caracterul SECRET până la epuizarea termenului prevăzut de lege. Astfel, această precizare nu aduce nimic nou ci reprezintă o explicitare a unor prevederi legale, care se regăsesc, de altfel, și în art.18 din Legea nr. 1/1998 și art. 36 din Legeanr.182/2002.

Nevoia acestei precizări explicite, care particularizează prevederile legale în materie, a fost generată de situațiile concrete cu care Serviciul s-a confruntat în ultimii 10 ani, când peste 70 de ofițeri operativi au fost deconspirați, situație de natură să producă prejudicii majore SIE, în condițiile în care personalul este resursa cea mai importantă a Serviciului iar deconspirarea unui ofițer atrage după sine deconspirarea acțiunilor SIE și implicit, afectarea intereselor României sau ale partenerilor săi strategici”, se arată într-un comunicat SIE.

Serviciul susține actualizarea listei cuprinzând categoriile de informații clasificate secret de stat din hotărârea de guvern invocată de președintele Traian Băsescu a fost inițiată de SIE, actul normativ respectând circuitul legal de avizare, iar aprobarea nu era condiționată de avizul CSAT.

Serviciul precizează că în 2002 a întocmit și supus aprobării Guvernului lista cuprinzând categoriile de informații secrete de stat din domeniul său de activitate, în aplicarea art. 22 din Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate.

„Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat în timp o serie de vulnerabilități în asigurarea protecției sediilor, categoriilor de activități și a personalului instituției, generate de inopozabilitatea față de terți a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri și tipuri de activități ce se desfășoară în/de către acestea să fie deconspirate fără ca instituțiile abilitate, în speță Parchetul, să aibă posibilitatea legală de a întreprinde măsurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE”, explică Serviciul.

„În conformitate cu legislația în vigoare, acest tip de act normativ nu este condiționat de un aviz CSAT, așa cum, de altfel, nici HG nr. 1209/2002 NU a fost avizat de către CSAT. De altfel, din datele pe care le deținem, nicio hotărâre a Guvernului având ca obiect de reglementare liste cuprinzând informațiile secrete de stat ale celorlalte autorități și instituții publice care gestionează asemena informații nu a fost supusă avizului CSAT”, mai menționează SIE.

Președintele Traian Băsescu a prezentat, luni, la Realitatea TV, în sprijinul afirmației că Victor Ponta a fost ofițer SIE, o Hotărâre de Guvern, inițiată de Teodor Meleșcanu și semnată de premier, care extindea protecția acordată ofițerilor și la cei care și-au încetat raporturile cu Serviciul.

El a spus că această Hotărâre nu a trecut prin CSAT, cum ar fi trebuit, menționând că dacă ar fi trecut, el ar fi respins-o. Președintele a menționat că nu crede că această Hotărâre a trecut prin Guvern, menționând că Meleșcanu a inițiat-o și apoi a fost semnată de premierul Ponta.

Șeful statului a precizat că Meleșcanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sârbu. El a spus că inițial nu a remarcat Hotărârea, ci doar după ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta dacă în perioada 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE.

Băsescu a declarat că Meleșcanu a inițiat o HG prin care a modificat o lege din timpul Guvernului Adrian Năstase, prin care a declasificat activitățile SIE, încălcând, totodată, Legea de funcționare a Serviciului, pentru a-l acoperi pe premierul Victor Ponta.

El a explicat că HG a Guvernului Năstase aproba lista cuprinzând categoriile de informații secrete de stat din domeniul de activitate al SIE, care avea o anexă secretă, care nu a fost publicată niciodată.

Această HG prevedea la secrete de stat personalul SIE, „nu și agenții”, a spus Băsescu.

Prin HG 223 din aprilie 2013, s-a făcut o extindere, devenind secret de stat „personalul din domeniul activității informative chiar și după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu”, a precizat Băsescu, adăugând că anexa nu a mai rămas secretă. În acest mod a fost încălcată Legea Serviciului, care prevede că „activitatea SIE are caracter de secret de stat”.

Întrebat cine a inițiat HG, Traian Băsescu a răspuns că a fost vorba despre Teodor Meleșcanu și că apoi a fost actul a fost semnat de Victor Ponta. „Eu nici nu cred că a fost o discuție în Guvern (…) Dar această Hotărâre înainte să ajungă în Guvern trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor serviciilor de informații (…) Dacă ar fi fost adusă n-ar fi trecut de mine niciodată, cu acea extindere, la punctul 4 în care și cei care nu mai lucrează rămân ascunși toată viața lor. Nu se poate așa ceva”, a afirmat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....