EXCLUSIV | Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, la Gândul LIVE: Spital de 500 milioane de euro în sector / Despre Pădurea Băneasa: Am trecut în extravilan, nu se mai poate construi / Groapa de gunoi IRIDEX, o problemă stringentă / Cozmin Gușă, șeful de campanie

EXCLUSIV | Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, la Gândul LIVE: Spital de 500 milioane de euro în sector / Despre Pădurea Băneasa: Am trecut în extravilan, nu se mai poate construi / Groapa de gunoi IRIDEX, o problemă stringentă / Cozmin Gușă, șeful de campanie
Publicat: 17/02/2020, 21:38
Actualizat: 18/02/2020, 18:04

Cozmin Gușă, șeful de campanie

Șeful meu de campanie este Cozmin Gușă. Este membru la Sectorul 1 de mai multe luni, este un prieten de al meu și mă sprijină în această campanie. Este un strateg bun. Sunt mulțumit cu el acolo.

Groapa de gunoi IRIDEX, o mare problemă

A avut șapte celule, pe cinci din ele le-am închis, mai sunt două care funcționează. Suntem în proces, m-au dat în judecată administratorii gropii, îmi cer 600.000 euro, spun că le stric afacerea. Vreau să protejez cetățenii Sectorului 1. Din 2016, de când m-am urcat pe groapă cu mașina, în permanență am monitorizat, doar instanța va decide dacă autorizația este nelegală… Noi așa spunem că groapa și-a depășit capacitatea.

Autorizația a fost dată de Agenția pentru Protecția Mediului. Acum intrăm în infringement pentru că nu am închis aceste gropi. Am pus presiuni pe cei de la mediu, le-am zis că e o problemă cu acea groapă, să le cerem să intre în legalitate. Când treci la un un kilometru de groapă să nu miroasă. Trebuie să rezolve acea problemă.

Acea groapă ar fi trebuit să fie doar pentru București, dar acolo depozitează și de la Râmnicu Vâlcea și din țară…Acel om are tot interesul să câștige bani. E adevărat, cinci celule din acel deal au fost închise și au mai rămas două și tare mi-e frică să nu cumva să încerce să mai lărgească acea groapă, să ia teren. Nu este normal să ai o groapă de gunoi în Capitală.

Alegeri într-un tur sau două?

Despre alegeri, cum dorește legislativul. S-a hotărât într-un tur, puteau fi și în două tururi.

Număr prea mic de polițiști locali în sector

Sectorul 1 e cât o treime din București. Vă dați seama că eu cu un număr mai mic de polițiști locali asigur protecția unei treimi din București. Avem populația cea mai mică din București. E un polițist la 1000 de locuitori. Am făcut solicitări pentru un număr mai mare de polițiști locali, nu au fost de acord.

Are și poliția locală o plajă de competență. Vă dau un exemplu: Eu, ca să pot demola o construcție ilegală, trebuie să merg în justiție și ei să spună DA, o puteți demola. Nu pot să demolez. Poți să faci lucrul ăsta după ce instanța spune, da, demolează.

Mai multe locuri de parcare închiriate cetățenilor

Am intrat de mai multe ori cu propuneri privind parcările, USR s-a opus în permanență. La bloc, doar poți dubla locurile de parcare. Jumătate din locuitori stau la case, am făcut sensuri unice, să se poată parca pe ambele părți, acum parchează gratuit, dar unii au zis că plătesc pentru a închiria un loc de parcare. Asta vrem să facem, avem locuri de parcare, acum vrem să le închiriem cetățenilor care solicită și au domiciliu acolo.

Ca să fii tu proprietar pe locul ăla, trebuie să plătești o taxă la primărie. Gândiți-vă la parcările dintre blocuri. Avem 30 de locuri și 100 de mașini. La liber, toți s-ar încăiera. Le închiriez celor ce au domiciliul în acel bloc.

În Sectorul 1 facem politica cetățeanului

În acest mandat, a fost benefic pentru București că am fost de aceeași culoare politică. Nu existau meciuri, a funcționat cât de cât bine. Nu știu dacă vom mai avea și primari de sectoare și la Capitală. Ne dorim o alianță cu Pro România. Sunt mai multe partide mici cu orientare spre stânga și vrem să le unim.

Vom merge sub umbrela unor alianțe, sunt colegi care nu vor o alianță cu Pro România, dar pe noi nu ne interesează. Politica la Sectorul 1 NU mă interesează, mă interesează politica cetățeanului, i-am zis doamnei Clotilde că ai al doilea scor după mine ca și primar, că vreau să îi dau funcția de viceprimar… Nu a vrut. Până la urmă ne înțelegem între noi. Nici PNL nici USR nu au venit cu propuneri care să-i reprezinte, ci cu aberații. M-a deranjat la doamna Clotilde Armand că face politică.

În Primărie am venit cu 10 oameni, restul erau PDL-iști și am făcut treabă.

Circulația în Sectorul 1

O parte a traficului va fi rezolvată de noul PUZ, să nu mai rămână acele drumuri comuniste. Demarăm lucrările în nord, vrem mai multe intrări din centură. Sunt cele trei intrări mari în București, vrem să facem cât mai multe intrări în Capitală, pentru eliberarea traficului.

Traficul nu ține de sectoare, ci de Primăria Capitalei. Prin PUZ-urile Sectorului 1 și 6, putem contribui la fluidizarea traficului. Având mijloace de transport foarte bune, toate sunt noi, eu zic că fiecare om – să zicem când sunt copiii în vacanță, traficul e mai lejer – părinții ar trebui să-și ducă copiii la școala de lângă casă, dar ocolesc legea cu viza de flotant…Vă dați seama că se aglomerează în Sectorul 1, sunt școli foarte aglomerate.

Separatoarele de pe liniile de tramvai sunt benefice. Dacă vrem să dezvoltăm transportul în comun, acestea trebuie să existe. Dacă noi ne urcăm pe linia de tramvai, cu mașina, dau exemplu linia 41, dacă nu se mai urcă șoferii pe linie, tramvaiul va merge șnur și își va respecta programul.

Firma care a făcut PUZ-ul, pe voluntariat

Acea firmă care ne facem PUZ-ul gratis…E un fel de voluntariat. E o chestie benefică și când vine cineva și spune că vrea să mă ajute…De ce nu…Firma a făcut PUZ pentru sectorul 4 și 6, dar la Sectorul 1 nu au cerut nimic.

Bucureștiul, un oraș tot mai aglomerat

Noi ne bazăm în momentul de față pe PUG, aprobat în 2000. Nu a fost modificat, când faci un asemenea proiect te gândești să creeze modificări majore. Bucureștiul să mărește, a început să intre în comunele limitrofe. Ne propunem să creștem.

Caz concret în Bd. Mihalache

În sectorul 1, jumătate din locuitor stau la blocuri, jumătate la case. În Mihalache, pe o porțiune de teren unde este un loc de joacă, în instanță, cineva a câștigat o parcelă de teren în acea zonă. Am încercat să discutăm cu persoana, ca să lăsăm spațiul dintre blocuri spațiu verde și loc de joacă. Nu a vrut, singura soluție era să cumpărăm. Nu a vrut dialog cu noi. A obținut un PUZ P+5 la Primăria Capitalei și a început scandalul. Eu o să expropriez acel teren și las loc de joacă, dar având tot felul de asemenea probleme, în noul PUZ – tot ce era verde până în 1990 rămâne verde spațiu de joacă pentru copii. Chiar dacă au câștigat în instanță, noi îi expropriem. Legea îmi permite. Pot să expropriez pentru utilitate publică. Ne facem treaba.

Pădurea Băneasa, trecută în extravilan

Întotdeauna primesc criticile dacă sunt pertinente. Am modificat PUZ-ul coordonator și eu zic că am făcut pași înainte. Eu am plecat de la o stare inițială a PUZ-ului. Dau exemplu Pădurea Băneasa. Am luat toate PUZ-urile și am plecat în noul PUZ cu cele vechi. S-a creat o problemă și am zis că nu mai defrișăm niciun copac din Pădurea Băneasa. Au fost multe PUZ-uri care au băgat Pădurea Băneasa în intravilan, să poți construi.

Nu se mai poate construi, cine vrea să fie pe proprietatea lui, poate merge să admire pădurea, nu să construiască. Să construiască în spatele pădurii, unde sunt 900 Ha, unde a fost teren agricol. Le-am zis oamenilor să vină cu solicitări pertinente pe PUZ. Am trecut în extravilan, NU se mai construiește nimic în Pădurea Băneasa.

În partea de nord, în spate, sunt 900 Ha, unde nu există PUZ. Acolo nu pot să trag apă. A fost atacat PUZ-ul respectiv și am bani dar nu pot să fac nimic. Când cineva atacă PUZ-ul, trebuie să aibă argumente! Pădurea Băneasa nu se oprește în Ilfov, ci se extinde. Sunt unele nemulțumiri, dacă ai o problemă pertinentă, o luăm în calcul.

Spital de 500 milioane de euro în Sectorul 1

Se va construi în trei ani, avem un buget care ne poate ajuta. Va fi în spate la restaurantul „La doi cocoși” (zona se numește București-Târgoviște). Avem stația de metrou de la Străulești, vrem să creăm un culoar de la stație direct la spital. E o zonă foarte primitoare și generoasă. Va fi un spital de stat.

Am început demersurile pentru acest spital. Ca să faci asta trebuie să intri în parteneriat cu Ministerul Sănătății. Studiile de fezabilitate sunt terminate, licitația a început undeva în decembrie. Totul este conform programului. Eu spun concret ce facem noi, nu ce face doamna Firea.

E o certitudine, nu o promisiune. Dacă noi relocăm cele trei spitale (Floreasca, Spitalul de Arși, Institutul Mama și Copilul), ca să ajung la 1.015 paturi a trebuit să le iau de undeva.  Cele trei locații rămân la Min. Sănătății și rămâne la latitudinea lor ce fac. Sunt mai vechi de 30 de ani și trebuie schimbată destinația. La un moment dat mă atacau că vreau să pun mâna pe locația de la Floreasca. Nu vrem să facem afaceri imobiliare. Va rămâne Min. Sănătății.

Emma Zeicescu îl are ca invitat la ediția „Gândul LIVE” de marți, 18 februarie, pe edilul sectorului 1, Daniel Tudorache.

Emisiunea începe la ora 11.30, iar principalul subiect dezbătut va fi cel al alegerilor locale din acest an, legat de candidaturi, sondaje și alianțele electorale din perioada următoare, mai ales că se preconizează o legătură politică între Partidul Social Democrat (PSD) și Pro România.

Nu vor lipsi nici comentariile pe marginea crizei politice din aceste zile sau despre atacurile verbale dintre premierul Ludovic Orban și Primarul General, Gabriela Firea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Reguli noi pentru românii care obțin venituri din chirii. Cum se stabilește impozitul
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia