Primul mesaj de campanie al lui Antonescu: Dacă PNL obține sub 20% la europarlamentare, demisionez

Primul mesaj de campanie al lui Antonescu: Dacă PNL obține sub 20% la europarlamentare, demisionez
Publicat: 27/04/2014, 08:35

Conclavul de început de campanie al Ligii Aleșilor Locali PNL a fost precedat, vineri, de o ședință a Biroului Politic, urmată de o alta a Delegației Permanente, la care singura decizie „de interes public” a fost depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului la mijlocul lunii viitoare, chiar în toiul campaniei electorale.

Antonescu: „PNL este cea mai importantă forță politică de dreapta”

Ca de fiecare dată, punctul forte al întrunirii de la Brașov l-a constituit cuvântarea lui Crin Antonescu – o seamă de învățături pentru uzul participanților, împănate, spre exemplificare, cu atacuri la adresa tuturor foștilor aliați politici, de la Băsescu și PDL la Ponta, Constantin, PSD și PC.

Prima învățătură a venit sub forma unui postulat tipic antonescian: „Aleșii locali liberali sunt diferiți de ceilalți aleși locali, pentru că lucrează pentru cetățeni, dumneavoastră înșivă ca primari, de exemplu, nu lucrați pentru PNL, lucrați pentru cetățeni. Dar lucrați și prin intermediul PNL pe care l-ați ales și care este structura politică ce vă poate susține, prin legislație, prin finanțare și prin politici administrative, când are posibilitatea fiind la guvernare.” Apoi, în scop mobilizator, în perspectiva prezidențialelor din toamnă: „Cifrele din sondaje arată că astăzi PNL nu este doar a doua forță politică a țării, ci este și cea mai importantă forță de dreapta. Dacă rezultatul de la alegerile europarlamentare nu arată acest lucru, e degeaba tot ce am făcut. Dar dacă acest rezultat arată acest lucru, atunci e foarte limpede, pentru toată societatea românească – și nu numai pentru ea – că PNL se consacră și este în următorii ani, definitiv, punctul tare al dreptei românești, locul în care cine mai e, dacă mai e, de dreapta trebuie să vină sau are de venit. Ca să terminăm, în fine, cu acești zece ani ai lui Băsescu și ai PDL-ului și să mergem spre viitor și nu spre 2003-2004.”

„Rezultatul de la europarlamentare va permite totodată conturarea unei alternative solide la PSD în jurul nostru, pentru bătălia alegerilor prezidențiale.”, a concluzionat Antonescu, reamintind scorul de 25% din voturi asumat pentru scrutinul din 25 mai a.c. Un remember urmat imediat de reiterarea făgăduielii demisiei de la conducerea PNL în cazul unui scor sub 20%.

„În ipoteza – pe care nici n-o iau în calcul, dar care a tot fost vehiculată – că am obține sub 20%, îmi depun mandatul de președinte, adică demisionez, nu îl depun ca să mi-l dați înapoi. Doar suntem oameni serioși, la noi onoarea e individuală, nu e colectivă cum ne-a anunțat dl. Ponta că e la PSD”, a spus el. Întrebat ulterior, la conferința de presă, dacă această promisiune va fi urmată din nou de oarece „nuanțări”, liderul liberal a replicat: „Acele nunațări le-am făcut, la momentul respectiv, dar nici n-a trebuit să le fac eu. Pentru că, dacă veți vedea de exemplu declarațiile domnului Ponta sau ale fruntașilor PSD de atunci, nici n-am apucat eu să zic ceva și au interpretat corect. Dar sigur, faptul că acuma unii dintre ei, în orice caz geambașii lor din propagandă, mă acuză și încearcă să arate că nu mi-am respectat cuvântul, asta nu-i nimic de mirare. Că domnul Băsescu, care, vai de mine, numai în campania aia câte a zis, la interval de numai două zile, iarăși n-are importanță. Eu cred însă că pentru orice om care are înțelesul cuvintelor, nu există nici un dubiu, eu nici n-am vrut să repet chestiunea asta față de colegii mei, pentru că nu e nevoie să o repet, eu am vrut să o explic, atâta tot”.

Tăriceanu – „majordom la casa Sârbu”

În continuare, Antonescu și-a transferat învățăturile în zona teoretizării politice, împănate cu exemplificări ad-hoc: „Unii aleg să fie în politică într-un fel, iată, dl. Tăriceanu, din președinte al acestui partid – nu al unui partid oarecare, al acestui partid – a ales să fie în politică majordom la casa Sârbu. Asta este, e în politică, dar nu face politică!”. Următoarele exemple – „oamenii care vin cu vaporul și pleacă cu barca”: „Cineva spunea că trebuie să evităm oamenii care vin cu vaporul și pleacă cu barca. Eu știu la cine s-a referit, doar sunt originar din Tulcea! Omul care a venit cu vaporul – cu care noi am fost aliați și la care am contribuit serios ca să-l facem președinte – i-a mințit pe români și ne-a mințit și pe noi, și ne-am despărțit de omul acela și de partidul lui când a trebuit, și n-am mai acceptat nci un compromis, chair dacă asta ne-a costat patru ani de opoziție. Apoi am făcut un compromis cu omulețul cu bărcuța – omuleț, omuleț, dar partidu-i mare, nu-i chiar barcă! – l-am făcut nu cu ușurință, dar l-am făcut cu responsabilitate, pentru o perspectivă și o schimbare a acestei țări, așa cum am făcut-o și cu Băsescu. Și când am văzut că-i mint și pe oameni, și pe noi, am rupt-o, și cum n-am refăcut-o vreodată cu Băsescu, n-o vom reface nici cu ei.”

De tirul lui Antonescu n-a scăpat nici Daniel Constantin, proaspăt reales președinte al PC, taxat drept „un caraghios ridicol” pentru afirmația că „PNL este prizonierul unui mic grup de interese din jurul lui Crin Antonescu”.

„Băsescu a plagiat de la noi temele de campanie”

În finalul conferinței de presă ce a urmat învățăturilor oferite baronilor locali liberali, Crin Antonescu a comentat și ieșirea publică de vineri a lui Traian Băsescu. „Nu e normal ca domnul Băsescu să fixeze teme și să amenințe că intră în dezbatere. Păi, când a ieșit?Toată ziua e în dezbatere, în mod declarat, numai că nu stă cu un măr în mână, sau nu-și pune un măr pe pupitru. Este agentul declarat – nu știu dacă și la Fisc, pentru impozit – agentul declarat, agent electoral de campanie al unui partid, l-a anunțat de atâtea ori. Nu-l acuz eu de ceva, doar constat că asta-i neconstituțional, știm cu toții, că e nepotrivit, iarăși știm toți. Cât despre temele sugerate de el, sunt interesante, poate că e doar o potrivire că la câteva ore după ce noi am deschis această campanie anunțând teme care în opinia noastră sunt importante, domnul Băsescu le-a reluat în intervenția domniei-sale. Dar asta ar fi, să zicem așa, un plagiat neoficial, într-o țară în care nu ne scandalizăm foarte tare la lucruri de-astea, însă amenințarea cu intervenția în dezbatere e caraghioasă”, a spus Antonescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Vremea de Florii. Prognoza după episodul ploios din ultima săptămână
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”