Primul primar care își pierde mandatul după decizia CCR

Primul primar care își pierde mandatul după decizia CCR
Publicat: 06/07/2016, 19:32
Actualizat: 27/03/2019, 05:03

Decizia de miercuri a Curții Constituționale care stabilește că modificările legislative care confereau dreptul primarilor condamnați la închisoare cu suspendare să-și exercite mandatele sunt neconstituționale are repercusiuni în județul Hunedoara. Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, își va pierde mandatul, acesta având o condamnare cu suspendare revocată și o altă sentință prin care a fost condamnat în total la șase ani de închisoare cu executare.

Prefectura Hunedoara a cerut Ministerului Afacerilor Interne lămuriri asupra situației în care se regăsește primarul Mircia Muntean, în condițiile în care acesta are o condamnare cu suspendare și o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare dispusă de completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Am primit răspunsul de la minister și în mare e cam ceea ce a spus și Curtea Constituțională.Va fi emis ordinul de încetare a mandatului, dar respectând pașii procedurali. Pentru a putea emite acest ordin, avem nevoie de niște documente la dosar”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Fabius Tiberiu Kiszely, subprefectul județului Hunedoara.

Sursa citată a spus că pentru a emite ordinul de încetare a mandatului, e nevoie de sentința de la Înalta Curte de Casație și Justiție și un referat de la Unitatea Administrativ-Teritorială Deva din care să rezulte că „ne aflăm în situația prevăzută de lege” (cea care impune încetarea mandatului-n.r.).

„Am și solicitat, încă de marți, sentința de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Când vom avea documentele necesare vom proceda conform legii”, a
completat subprefectul de Hunedoara.

Mircia Muntean, primaral municipiului Deva, a fost condamnat definitiv, pe 24 septembrie 2013, de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, într-un dosar din 2004 – de pe vremea când conducea primăria, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacții ilegale de terenuri cu un traficant de mașini de lux.

Imediat după alegerile din data de 5 iunie, Mircia Muntean a fost condamnat de Înalta Curte de Casație la doi ani de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului, după ce în toamna lui 2014 a fost implicat într-un accident rutier pe raza municipiului Deva. Magistrații au dispus totodată revocarea
suspendării executării pedepsei în dosarul în care a fost condamnat pentru abuz în serviciu la patru ani de închisoare cu suspendare, astfel că în total pedeapsa noului primar al Devei este de șase ani de închisoare.

Mircia Muntean se consideră nevinovat și spune că, la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, va duce probe noi și martori noi.

De menționat că prin sentința pronunțată de Înalta Curte, lui Mircia Muntean i-a fost interzis, pe perioada pedepsei, adică șase ani, dreptul de a fi ales în autorități publice sau funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implica exercițiul autorității de stat.

Sentința pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în cel de-al doilea dosar nu este definitivă, Mircia Muntean atacând-o cu apel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...