Primul sondaj după protestele masive din ultimele săptămâni. Câți români ar vota PSD dacă ar avea loc alegeri anticipate

Redactor:
Cristina Andrei
6 din 10 români care se declară susținători ai Guvernului consideră că principalul vinovat pentru actuala criză politică este președintele Klaus Iohannis, iar 25% dintre ei cred că soluția pentru depășirea impasului ar fi, în primul rând, suspendarea sau demiterea șefului statului, potrivit unui sondaj ISSPOL. În tabăra celor care se consideră simpatizanți ai opoziției, majoritatea (41%) crede că Liviu Dragnea poate fi făcut responsabil de criza instalată între politicieni și societatea civilă, iar mai bine de un sfert (26%) dau vina pe alianța PSD-ALDE pentru situația creată. În segmentul celor care se declară non-partizani drept vinovat este perceput tot Liviu Dragnea (24%), însă părerile sunt împărțite de această dată, pentru că pe poziția secundă se situează Klaus Iohannis, cu 17 procente dintre respondenți care îi atribuie răspunderea pentru problemele apărute. Un alt rezultat interesant care se remarcă este acela dat de răspunsurile la întrebarea „Dacă s-ar organiza alegeri anticipate în următoarea perioadă, cu ce partid credeți că ați vota?", majoritatea respondenților (41%) declarându-se nehotărâți în privința unei eventuale opțiuni politice. Potrivit sondajului ISSPOL, dacă ar acea loc alegeri anticipate PSD ar fi preferat de 31% dintre români.
Pe baza întrebării „Cu cine ați votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016?” au fost identificate trei categorii de subiecți: cei care au declarat că au votat cu PSD sau ALDE (35%), cei care au spus că au votat cu PNL sau USR (22%) și cei care au răspuns că nu au votat sau nu au vrut să spună cu cine au votat (43%). 
 
Dintre cei care se declară susținători ai Guvernului, 57%, adică 6 români din 10 consideră că principalul vinovat pentru actuala criză politică este președintele Klaus Iohannis. Pe locul al doilea, însă, simpatizanții puterii sunt de părere că Liviu Dragnea este de vină pentru contextul tensionat de pe scena politică, 11% (adică una din zece persoane din această categorie) oferind acest răspuns. 
 
Pe pozițiile următoare se situează Guvernul (9%), ministrul Justiției (6%), clasa politică, în general (4%),dar și alianța PSD+ALDE (2%).
 
De cealaltă parte, românii care se poziționează în tabăra opoziției sunt de părere că principalul vinovat pentru impasul politic în care ne găsim este este Liviu Dragnea (41%), pe poziția secundă fiind alianța PSD+ALDE, cu 26%. Vinovat pentru situația care a scos sute de mii de oameni în stradă este considerat și Guvernul (12%), dar și președintele, care apare pe locul al patrulea, cu 7 procente, chiar înaintea unor răspunsuri precum clasa politică (3%) sau ministrul Justiției (3%). 
 
Cel mai mare procent revine, însă, celor care s-au declarat non-partizani, fie pentru că nu au votat la ultimul scrutin, fie pentru că nu au dorit să dezvăluie opțiunea politică, iar în acest segment părerile sunt ceva mai diverse. Pe primul loc apare tot răspunsul „Liviu Dragnea” – 24%, urmat de pe locul al doilea de președintele Klaus Iohannis, cu 17%, aproape la egalitate cu Guvernul, situat pe locul al treilea cu 16 procente. Următoarele variante de vinovați sunt alianța PSD+ALDE – 14%, clasa politică – 6%, ministrul Justiției – 3%. În această categorie foarte mare a fost și procentul celor care s-au declarat nehotărâți alegând varianta „Nu știu/ Nu răspund” – 16%. 
 
 
 
Referitor la cea mai bună soluție de rezolvare a crizei politice, un sfert dintre susținătorii puterii (25%) consideră că varianta care ar aduce finalul tensiunilor politice ar fi suspendarea sau demiterea președintelui Klaus Iohannis, variantă despre care Liviu Dragnea a afirmat în repetate rânduri că nu intră în discuție. Un răspuns surprinzător se găsește, însă, pe locul al doilea: 22% dintre respondenții pro-guvern sunt de părere că soluția ar fi o guvernare responsabilă a PSD. 
 
11% arată că cea mai bună cale pentru soluționarea crizei ar fi dialogul, iar 1 din 10 susținători ai PSD crede că demisia lui Dragnea de la șefia partidului este, de fapt, răspunsul care ar liniști apele, variantă urmată de cea care sugerează demisia Guvernulu (6%). 
 
În categoria celor care la ultimele alegeri au mers pe mâna PNL sau USR se remarcă mai ales consecvența răspunsurilor oferite la această întrebare, 28% dintre ei considerând că demisia Executivului este soluția crizei politice, 18% că Liviu Dragnea ar trebui să plece de la vârful PSD și 17% că social-democrații ar trebui să guverneze responsabil. În această categorie apare , cu 7 procente, răspunsul potrivit căruia un guvern tehnocrat ar putea soluționa actualele dispute politice, iar referendumul solicitat de președintele Klaus Iohannis este privit de foarte puțini drept o variantă viabilă (4%). 
 
Dintre cei care s-au declarat nehotărâți, 21% consideră că demisia Cabinetului Grindeanu este soluția numărul 1 care ar trebui aplicată, în vreme ce îndemnul la guvernare responsabilă din partea PSD vine pe locul al doilea, cu 19 procente, urmat de demisia lui Dragnea din fruntea PSD – 11%, suspendarea sau demiterea lui Iohannis – 7%, schimbarea Codului Penal în Parlament și referendum (6%). 
 
 
Un alt rezultat interesant care se remarcă este acela dat de răspunsurile la întrebarea „Dacă s-ar organiza alegeri anticipate în următoarea perioadă, cu ce partid credeți că ați vota?”, majoritatea respondenților (41%) declarându-se nehotărâți în privința unei eventuale opțiuni politice. Dintre aceștia majoritatea au recunoscut că nu au votat la ultimul scrutin sau nu au comunicat care a fost opțiunea lor politică la ultimele alegeri, încă aproximativ un sfert dintre cei care au pus ștampila pe buletinele PSD-ului au răspuns același lucru. 31% au răspuns, însă, că ar vota cu PSD (față de un procent de aproximativ 45% obținut în ultimele alegeri), iar 17% s-au declarat în favoarea liberalilor.  
 
Sondajul a fost realizat de ISSPOL (Institutul de Studii Sociale și Politice), la solicitarea Centras și GfD, în perioada 07.02 – 11.02.2017, pe un eșantion de 965 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. 
 
 
 
 
 
 
 
Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide