Prioritățile României la președinția Consiliului UE. Traian Băsescu: Observ că NU NE-AM FIXAT nici un obiectiv

Prioritățile României la președinția Consiliului UE. Traian Băsescu: Observ că NU NE-AM FIXAT nici un obiectiv
Publicat: 12/12/2018, 17:16
Actualizat: 25/03/2019, 22:57

Declarația Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 a fost adoptată miercuri, cu 215 de voturi „pentru” și 8 „împotriva”. Înaintea votului, senatorul PMP Traian Băsescu a remarcat că premierul nu a solicitat Parlamentului un mandat pentru exercitarea Președinției Consiliului UE de către România.

„Doamna premier nu a simțit nevoia să primească un mandat de la Parlamentului României în vederea exercitării Președinției Consililui UE și îi rog să nu facă o confuzie cu Consiliul European. Discursul de azi al premierului a fost corelat cu președintele României? Din discursul premierului am înțeles că a deține Președinția rotativă înseamnă a fi un facilitator. Total greșit. Ești un negociator la București, Sibiu, dar ai puncte de vedere extrem de clare în interiorul UE. Avem misiunea de a stabili puncte de vedere și de a face alianțe pentru a obține obiectivele pe care ni le-am fixat. Din întâlnirea de azi, observ că nu ne-am fixat niciun obiectiv. Care sunt soluțiile Președinției pentru limitarea migrației sau pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen sau pentru diminuarea riscului terorist în UE? Nu cumva trebuie creată o agenție care să vegheze la riscurile de securitate a UE?”, a întrebat fostul președinte Traian Băsescu, în plenul reunit al celor două camere.

Atenționat de președintele Senatului că i-a expirat timpul alocat, Băsescu a replicat: „Sunt de acord mă pot opri, dar să știți că ați ratat ocazia să învățați cu toții câte ceva”.

„Preluarea acestui rol este un eveniment extrem de important pe care nu trebuie să îl politizăm în niciun fel. Vor fi multiple provocări, însă trebuie să fim conștienți că viitorul Europei înseamnă și viitorul copiilor noștri. Este important să arătăm întregii Europe că România este o țară demnă să conducă UE, o țară demnă să contribuie decisiv la viitorul european din care face parte. Eu cred în echililbru și cooperare. Nu mai este loc de orgolii sau de interese politice sau de confruntări politice. Reiau apelul la pace, la consens. Avem un proiect național care impune acest lucru. Indiferent de opiniilor politice, vă rog să vă gândiți la viitorul comun”, a afirmat Viorica Dăncilă, în plenul reunit al Parlamentului.

„Vă cer reținerea de la limbaj sau mesaje politice ce ar putea afecta imaginea României. Doar uniți vom fi mai puternici în demersurile noastre pentru ca românii să beneficieze de aceleași drepturi sau să se bucure de aceleași drepturi ca restul cetățenișlor europeni. Vă rog, dragi parlamentari, să fiți cetățeni buni, să reprezentați cu mândrie România în Europa. În ceea ce privește Guvernul, vă asigur că am privit cu multă seriozitate acest moment istoric pentru țara naostră. Ne-am pregătit temeinic, fiecare ministru are o agendă pentru perioada Președinției și vă asigur că România nu va fi cu nimic mai prejos comparativ cu celelalte state membre”, a precizat premierul.

„Motto-ul Președinției Consiliului UE va fi Coeziunea ca valoare comună europeană. Toate acțiunile pe care le vom derula în următoarele șase luni va fi pentru susținerea și consolidarea acestui proces de coeziune pe care se sprijină întreaga Uniune Europeană. Trebuie să putem depăși abordările de tipul statele membre vechi față de statele membre noi sau Est versus Vest. Există mai multe dimensiuni ale acestui concept esențial de coeziune. Vorbim de coeziunea economică dintre statele membre care trebuie să urmărească diminuarea decalajelor economice. Reducerea decalajelor de dezvoltare înseamnă inclusiv creșterea puterii de cumpărare și piețe mai atractive pentru dezvoltarea în cadrul UE.

Nu mai trebuie să existe cetățeni de rangul I și cetățeni de rangul II în UE. Trebuie să fie acces egal pentru toți cetățenii la resursele UE, astfel încât să consolidăm Uniunea și viitorul Uniunii Europene. Vorbim și de coeziune politică prin care înțeleg tratament egal și standarde pentru toți care aparțin acestor state membre. Respect înseamnă aici tratament echitabil, participare reală la deciziile majore și luarea în considerare a poziției exprimate de fiecare stat membru. Respectul nu trebuie să se regăsească doar în tratativele europene, ci și în dialogul în cadrul statelor membre UE”, a conchis șeful Executivului.

„Am stabilit ca la ora 14.00, să fie invitată doamna premier pentru a prezenta prioritățile la Președinția Consiliului UE”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței de marți a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Încă de vinerea trecută, premierul VioricaDăncilăanunța= că va prezenta în Parlament, pe 12 decembrie, programul României pentru perioada în care țara noastră va deține Președinția Consiliul Uniunii Europene.

„Împreună cu membrii Guvernului vom continua discuțiile legate de preluare Președinției, dar și de exercitarea a acesteia, iar pe data de 12 decembrie, voi prezenta în Parlamentul României forma finală a programului președinției rotative pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019”, a declaratDăncilă.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Doi ani de amărăciune de la cazul Caracal. De necrezut ce s-a întâmplat cu Dincă...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Ucraina = Cernobîl, iar Turcia = Cardi B. Cum a fost prezentată România la deschiderea...
Oana Roman și Marius Elisei, imagini interzise minorilor. S-au pozat după o partidă de... el...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Tragedie în Harghita, după ce un urs a UCIS un bărbat, iar altul este în...
Surpriză uriaşă. Pe cine au ales naşi Simona Halep şi Toni Iuruc. Alegerea a şocat...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Mirela Vaida surprinde din nou! A fost show total. Totul s-a întâmplat în direct
A luat naștere imposibila alianță dintre PNL și PSD. Cetățenii sunt cei care vor suferi
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...