Procurorul general, după discuția cu ministrul Justiției: „A fost o discuție constructivă și foarte clarificatoare”. Ce spune despre demisie

Procurorul general, după discuția cu ministrul Justiției: „A fost o discuție constructivă și foarte clarificatoare. Ce spune despre demisie
Publicat: 16/03/2017, 12:38
Actualizat: 01/04/2019, 19:17

„Vă pot spune foarte scurt că a fost o discuție profesională, constructivă și foarte clarificatoare, pozitivă, ceea ce este un fapt bun. Altceva nu pot să vă spun”, a declarat, joi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Augustin Lazăr.

Întrebat dacă ministrul Justiției i-a cerut demisia sau dacă i s-au făcut reproșuri, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat: „Nu. Nu. Nu. Păi concluziile….Va fi o evaluare care va fi comunicată peste câteva zile și găsesc că este rezonabil acest fapt”.

Ministerul Justiției a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă remis ulterior întâlnirii, că a existat o discuție între procurorul general al României și ministrul Justiției, care a vizat „aspecte privind activitatea instituțională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Anterior, ministrul Justiției anunțase că va avea întâlniri atât cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, cât și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi și că va evalua activitatea Ministerului Public și a DNA, structură a acestuia, pe criterii profesionale, adică pe cauze, și manageriale, sugerând totodată și că șefii celor două parchete ar putea să-și dea demisia, după ancheta pe OUG 13 și motivarea publicată de Curtea Constituțională.

Ulterior, Tudorel Toader și-a nuanțat declarațiile, precizând că nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, și procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, să demisioneze, ci doar „a evocat o instituție din Codul Muncii”.

În replică, DNA a transmis un comunicat de presă prin care a susținut că evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar actele și soluțiile dispuse de aceștia sunt supuse controlului instanțelor de judecată.

„În ceea ce privește evaluarea profesională a procurorilor șefi, realizată la trei ani și finalizată cu acordarea unui calificativ, aceasta se efectuează conform procedurii stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii și este distinctă de evaluarea ministrului justiției vizând eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurorii șefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcției Naționale Anticorupție”, a transmis, luni, Ministerul Justiției.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Augustin Lazăr, a declarat, luni dimineața, că nu va demisiona.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase