Proiectul Guvernului privind Roșia Montană a fost respins. Comisia specială sesizează DNA și Parchetul

Proiectul Guvernului privind Roșia Montană a fost respins. Comisia specială sesizează DNA și Parchetul
Publicat: 11/11/2013, 20:25
Actualizat: 30/07/2014, 20:02

Proiectul Roșia Montană transmis de guvern în Parlament a primit raport de respingere din partea comisiei speciale, în acest sens votând 17 parlamentari, în vreme ce doi s-au abținut (senatorul PSD Toni Greblă și deputatul PSD Florin Corneliu Buicu).

În raportul final, comisia atrage atenția asupra faptelor presupus ilegale, anunțând astfel că autoritățile competente, respectiv DNA și Parchetul, vor fi sesizate pentru a investiga.

În cadrul audierilor din Comisie și din studiul documentelor puse la dispoziție reies o serie de aspecte negative[…]Comisia atrage atenția asupra unor posibile încălcări ale legislației în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităților competente cu scopul asigurării legalității integrale a proiectului Roșia Montană și investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale„, se arată în raportul final.

Mai exact, sesizarea face referire la transferul de licență de la Minvest Deva la RMGC.

„Comisia apreciază că este necesară analiza modului în care s-a realizat asocierea dintre MINVEST S.A. Deva și compania canadiană și modul de împărțire a capitalului social. Comisia apreciază că instituțiile abilitate ale statului ar trebui să se sesizeze cu privire la aspectele semnalate mai sus, în cazul Ministrului Industriilor și Comerțului, Directorului General din cadrul Ministerului care a semnat nota și președintelui ANRM, din acea perioadă. Comisia opinează că este necesară verificarea modului în care au fost întocmite actele adiționale ale Licenței„, potrivit raportului final.

Totodată, membrii comisiei speciale au recomandat și verificarea acuzațiilor făcute de fostul președintel ANRM, Mihai Ianăș, dar și afirmațiile fostului director al IGR, potrivit căruia hărțile făcute de RMGC au fost falsificate. „Există suspiciunea modificării unor inscrisuri oficiale„, se arată în raport.

Tot referitor la licența de exploatare, aceasta fiind cel mai important aspect din cadrul dezbaterilor, parlamentarii au constatat cp actele adiționale la licența de exploatare nu au fost aprobate prin hotărâre de guvern, faăpt care „ridică semne de întrebare asupra forței juridice a acestora”.

„Din documentele puse la dispoziția Comisiei nu reiese faptul că ar fi existat o licitație pentru asocierea în vederea exploatării între Minvest SA Deva și Gabriel Resources, lucru afirmat și de către Mihail Ianăș, președintele din acea perioadă al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale”.

În raportul final, comisia subliniază și neclaritățile referitoare la cheltuielile făcute de RMGC.

„Primele și bonusurile acordate de RMGC: compania susține că nu a efectuat astfel de cheltuieli, la amploarea la care acestea au fost prezentate în mass media. Cheltuielile cu publicitatea: RMGC a furnizat Comisiei documentele solicitate. Menționăm că sumele alocate anual de companie pentru comunicare și publicitate sunt de ordinul milioanelor de euro. Cheltuielile cu deplasările în străinătate: RMGC a pus la dispoziția Comisiei o listă cu beneficiarii deplasărilor în străinătate finanțate de companie. Cheltuieli pentru colaborări cu instituții de profil din România: în acest caz a fost prezentată Comisiei o listă a instituțiilor„, se mai arată în raport.

Cu toate acestea, RMGC nu a transmis listele de cheltuieli complete, așa cum subliniază și comisia specială în raportul final.

„Menționăm că, în răspunsul înaintat de RMGC nr. 40951 din 10 octombrie 2013 (înregistrat la Parlamentul României cu nr. 40 din 10 octombrie 2013) se face referire la posibilitatea „ca informațiile și datele furnizate să nu fie întotdeauna complete și exacte, astfel neputându-se garanta acuratețea sau caracterul complet al tuturor informațiilor cuprinse în documentul atașat”.

Pe parcursul lucrărilor membrii PSD și cei PNL au avut poziții diferite, neajungând, până acum, la o înțelegere. Următorul pas, potrivit raportului proiectului de lege, este crearea unei legi generale privind exploatările de acest tip.

Comisia Roșia Montană a fost înființată pe 17 septembrie, mandatul ei fiind prelungit pentru că parlamentarii nu reușiseră să ia o decizie finală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...