Proiectul lui Șerban Nicolae, care i-ar fi scos pe corupți din arestul preventiv, amânat: „CSM a avut o atitudine de țâfnă”

Proiectul lui Șerban Nicolae, care i-ar fi scos pe corupți din arestul preventiv, amânat: CSM a avut o atitudine de țâfnă
Publicat: 31/03/2015, 15:35

Prin amendamentele pe care le aduce Codului de Procedură Penală, senatorul PSD Șerban Nicolae ar fi împărțit arestul preventiv în arest la domiciliu și arest sever. Pentru a ajuns în arest sever însă, procedura ar fi mult îngreunată și nu s-ar mai aplica persoanelor suspecte de fapte de corupție decât dacă ar avea antecedente penale.

Încarcerarea în arestul poliției devine practic imposibilă, înainte de judecarea definitivă a cazului, în condițiile în care proiectul prevede ca măsura să fie dispusă fie dacă s-a săvârșit o infracțiunii contra vieții sau una pentru care pedeapsa este de 10 ani, dar cel vizat are antecedente penale.

Proiectul controversat a fost însă amânat de senatorii juriști, la propunerea vicepreședintelui comisiei, Ovidiu Donțu, acesta explicând că nu ar trebui luată o decizie fără a consulta și punctul de vedere al CSM. Un punct de vedere pe care l-a cerut doar inițiatorul, pentru studiu individual.

În cadrul dezbaterilor din comisia juridică a Senatului, Șerban Nicolae s-a arătat nemulțumit de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții CSM și cei ai Consiliului Legsilativ.

„Vă spun cu regret că, dincolo de câteva aspecte pertinente, am constatat că există o tendință de țâfnă pe care nu pot să mi-o explic și o atitudine de cârcotaș. Cei care sunt extraordinar de critici cu proiectul meu nu au observat când s-a adoptat codul de procedură penală că există prevederi în neconcordanță cu Constituția. Dacă ar fi fost la fel de riguroși și de țâfnoși atunci, era altceva. Sunt atât de deranjat de această atitudine. S-a depășit limita unor atribuții instituționale”, a spus inițiatorul, adăugând că punctul de vedere al CSM a fost unului „nu foarte util”.

Aparent îngrijorat ca proiectul său să treacă tacit, fără o dezbatere concretă, așa cum s-a întâmplat în cazul inițiativei care ar fi trimis jurnaliștii la închisoare dacă dezvăluiau detalii din dosare aflate pe rol, Șerban Nicolae a spus că ar fi nefiresc să fie acuzat pe nedrept de lipsa unei dezbateri.

„Este nefiresc ca un proiect de lege pe care s-a adoptat procedura de urgență să ajungă la adoptare tacită. Vă amintesc că am mai fost criticat pe un proiect care a fost adoptat tacit”, a adăugat senatorul.

În plus, Șerban Nicolae a adăugat că proiectul său a fost înțeles greșit și că nu încearcă să-i salveze pe cei acuzați de fapte de corupție de arestul preventiv (arest sever, în formularea lui), aceștia putând fi arestați preventiv și în baza reglementărilor propuse.

„Propunerea mea nu face niciun fel de discriminare. Faptele de corupție, la fel ca alte infracțiuni, intră sub incidența Codului Penal pentru pedepse. Arestarea preventivă nu e o pedeapsă. Și CEDO ne spune același lucru, să nu transformăm măsurile preventive în pedepse anticipate. Astfel de măsuri se iau față de persoane care fie prezintă un pericol pentru ordinea publică, fie sunt recidiviste, fie au săvârșit fapte de violență”, a explicat pesedistul.

Referitor la încătușare, Șerban Nicolae a mai spus că nu a făcut nicio referire la politicieni, ci se aplică tuturor. „Gravitatea faptei nu are legătură aceste măsuri de siguranță”, a mai spus inițiatorul.

În acest caz, Senatul este prima Camera sesizată, decizia finală urmând să o ia deputații. Termenul de adoptare tacită este 5 mai 2015.

VEZI AICI PROIECTUL INTEGRAL

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult