Proiectul prin care Guvernul poate emite ordonanțe în vacanța parlamentară, raport de respingere/ Turcan: Guvernul va fi forțat în ianuarie să dea OUG dacă Parlamentul respinge legea de abilitare

Proiectul prin care Guvernul poate emite ordonanțe în vacanța parlamentară, raport de respingere/ Turcan: Guvernul va fi forțat în ianuarie să dea OUG dacă Parlamentul respinge legea de abilitare
Publicat: 17/12/2019, 13:27

Pentru raportul de respingere au votat 26 de deputați, 20 s-au exprimat împotrivă iar doi s-au abținut.

Președintele Comisiei juridice, Nicușor Halici, a spus că domeniile pentru care Guvernul intenționează să emită ordonanțe în vacanța parlamentară vizează și legi organice, ceea ce este interzis de lege.

Reprezentantul Guvernului a explicat că o decizie a CCR precizează că se poate modifica o lege organică, dar doar prevederile care nu vizează domeniul organic.

Plenul Camerei Deputaților urmează să supună, miercuri, la votul final propunerea legislativă.

Senatul a respins, miercuri, proiectul de lege care abilitează Executivul să emită ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, precum finanțele publice, economie sau cel al lucrărilor publice, în perioada vacanței parlamentare.

Potrivit unui comunicat de presă al Exectivului, proiectul de lege abilitează Guvernul ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019, și până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020, să emită ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, după cum urmează:

Astfel, în domeniul finanțelor publice Guvernul va fi abilitat să emită, printre altele, ordonanțe pentru:

Modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare.

De asemeena, prin prezentul proiect de lege, Guvernul are posibilitatea de a modifica și completa regimului insolvenței pentru instituțiile de credit și firmele de investiții, de a reglementa măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor naționale de dezvoltare din România, precum și de a reglementa măsuri fiscal-bugetare.

În domeniul economiei, energiei și mediului de afaceri Executivul poate emite, printre altele, ordonanțe pentru consolidarea poziției de acționar a statului și modificarea unor acte normative,pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria națională de apărareși ordonanțe pentru reglementearea conversiei în acțiuni a obligațiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de apărare care funcționează sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

În zona lucrărilor publice, dezvoltare și administrație Cabinetul Orban poate emite ordonanțe pentru organizareînd a și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021 și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, Guvernul mai poate emite ordonanțe pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat, cu modificările și completările ulterioare.

La capitolul afaceri interne pot fi emise ordonanțe pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români.

Privitor la transporturi, infrastructură și comunicații vor putea fi adoptate ordonanțe pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului naval.

La capitolul fonduri europene Executivul va putea emite ordonanțe pentru „instituirea unor măsuri în domeniul fondurilor europene și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Nu în ultimul rând, Executivul are abilitatea să adopte ordonanțe pentru „prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”, potrivit proiectului de lege.

Turcan: Guvernul va fi forțat în ianuarie să dea OUG dacă Parlamentul respinge legea de abilitare

Raluca Turcan a criticat votul negativ privind proiectul de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare, susținând că legea va fi respinsă, Executivul va fi obligat în luna ianuarie să guverneze prin OUG și să convoace Parlamentul pentru fiecare în parte.

„Cine își imaginează că, prin respingerea legii de abilitare a guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, va bloca guvernul să lucreze se înșală. Dacă votul de astăzi din comisia Juridică și cea de Buget nu va fi corectat mâine, în plenul Camerei Deputaților, guvernul Orban va fi forțat în luna ianuarie să adopte ordonanțe de urgență și să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară pentru fiecare OUG în parte”, a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Ea a făcut un apel către parlamentarii care au respins legea de abilitare a guvernului ca miercuri să susțină retrimiterea legii la comisii și corecteze acest „demers politic greu de înțeles”.

„Reamintesc faptul că premierul Orban a solicitat oficial conducerii Parlamentului să fie activitate parlamentară până în data de 31 decembrie, astfel încât să putem finaliza Legea Bugetului pentru anul 2020. Este greu de acceptat că au schimbat procedura parlamentară peste noapte doar ca să pună bețe-n roate guvernului. Mai exact, în loc să dea votul în Comisia Juridică (unde putea fi majoritate pentru legea de abilitare), au reunit două comisii (Juridică și cea de Buget) ca să spulbere funcționarea majorității parlamentare”, a adăugat vicepremierul.

Ea a mai afirmat că sunt foarte multe proiecte pe care românii le așteaptă în ianuarie.

„Încercarea parlamentarilor de a bloca activitatea guvernului frizează lipsa de responsabilitate sau necunoașterea Constituției. Guvernul Orban va munci toată luna ianuarie, fie că-și dorește sau nu Parlamentul, și va da ordonanțe de urgență dacă situația nu se corectează”, a conchis Turcan.

Comisiile Juridică și de Buget ale Camerei Deputaților au adoptat, marți, un raport de respingere pe proiectul de lege care abilitează Guvernul să emită ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice în perioada vacanței parlamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...