Promisiunea CNS: Formațiunile maghiare vor mobiliza 20.000 de mureșeni la marșul din 27 octombrie, din Covasna

Promisiunea CNS: Formațiunile maghiare vor mobiliza 20.000 de mureșeni la marșul din 27 octombrie, din Covasna
Publicat: 01/10/2013, 21:24
Actualizat: 01/10/2013, 21:24

Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat, marți, după o întâlnire cu conducerile filialelor din Mureș ale UDMR, CNMT și PCM, că formațiunile maghiare vor mobiliza în total circa 20.000 de mureșeni la marșul împotriva proiectului de regionalizare, programat în 27 octombrie

Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, s-a întâlnit, marți seară, cu conducerile UDMR Mureș și Târgu Mureș și ale filialelor județene ale Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și Partidului Civic Maghiar (PCM), având ca unic punct pe ordinea de zi pregătirea marșului programat în 27 octombrie, în Covasna, împotriva proiectului actual de regionalizare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ieșirea de la discuții, Izsak Balazs a spus că mizează pe 20.000 de mureșeni la marș, din cei 150.000 de oameni pe care îi așteaptă la eveniment.

„Sper că numai din Scaunul Mureș vor fi prezenți la acest marș din Trei Scaune cel puțin 20.000 de oameni. O parte vor fi transportați cu autobuze, dar îndemnăm oamenii care au posibilitatea să meargă cu mașina mică sau chiar cu trenul. (…) Pe cel puțin 150.000 de oameni mizăm în total”, a declarat Izsak Balazs.

În același context, șeful UDMR Mureș, Brassai Zsombor, a arătat că formațiunea pe care o reprezintă va mobiliza, „probabil”, circa 10.000 de persoane.

„Am decis să participăm la acest marș fiindcă, după părerea noastră, este important să atragem atenția asupra unor deziderate. Suntem în pragul regionalizării, noi credem că trebuie să atragem atenția Guvernului că populația din acest teritoriu are unele obiecții față de planurile prezentate de Guvern, care nu vrea să-și dea seama că aceste trei județe împreună au o legătură culturală, istorică, de tradiție și așa mai departe, ce nu ar fi binevenit să fie destrămată. Și noi, în fiecare localitate unde avem organizație, o să mobilizăm oamenii, probabil în jur de 10.000 de mureșeni, ca să participe la acest marș”, a declarat Brassai Zsombor.

El a adăugat că este convins că maghiarii din județ sunt interesați să participe la marșul din Covasna, apreciind că, „probabil, dacă distanța n-ar fi atât de mare, ar fi mult mai mulți”.

Pe de altă parte, președintele CNS a precizat că organizația susține varianta unei regiuni administrative autonome a așa-zisului Ținut Secuiesc și că este de acord cu dorința UDMR de a organiza un referendum, dar nu și cu întrebarea propusă – „Sunteți de acord ca județele Mureș, Harghita și Covasna să se constituie într-o singură regiune de dezvoltare cu centrul regiunii în municipiul Târgu Mureș?”.

„Este o diferență între poziția noastră și cea a UDMR (…) Suntem de acord cu referendumul, nu suntem de acord cu întrebarea pusă. Miza pentru noi, obiectivul, nu este o regiune de dezvoltare, ci o regiune administrativă autonomă”, a spus Izsak Balazs.

El a afirmat că CNS vizează o regiune formată din Harghita, Covasna și numai o parte din Mureș, adică 153 de orașe și comune, și nu 214, câte au împreună cele trei județe.

„Ținutul Secuiesc este format din opt Scaune secuiești, nu din trei județe”, a conchis el.

Consiliul Național Secuiesc va organiza un nou protest de amploare față de proiectul de regionalizare propus de Guvern și pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Evenimentul, intitulat „Marele marș al secuilor”, va avea loc în 27 octombrie în județul Covasna și va fi organizat simultan în 11 localități și la o intersecție de pe Drumul Național 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localități și la intersecția de la Reci, pentru a forma ulterior un lanț viu de 45 de kilometri, între comunele Brețcu și Chichiș.

Peste 150.000 de maghiari sunt așteptați la „Marele marș al secuilor”, manifestare sprijinită de toate organizațiile politice și civice maghiare, precum și de biserici, declara, în 18 septembrie, președintele CNS, Izsak Balazs.

Tags:
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...