Promisiunea CNS: Formațiunile maghiare vor mobiliza 20.000 de mureșeni la marșul din 27 octombrie, din Covasna

Promisiunea CNS: Formațiunile maghiare vor mobiliza 20.000 de mureșeni la marșul din 27 octombrie, din Covasna
Publicat: 01/10/2013, 21:24
Actualizat: 01/10/2013, 21:24

Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat, marți, după o întâlnire cu conducerile filialelor din Mureș ale UDMR, CNMT și PCM, că formațiunile maghiare vor mobiliza în total circa 20.000 de mureșeni la marșul împotriva proiectului de regionalizare, programat în 27 octombrie

Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, s-a întâlnit, marți seară, cu conducerile UDMR Mureș și Târgu Mureș și ale filialelor județene ale Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și Partidului Civic Maghiar (PCM), având ca unic punct pe ordinea de zi pregătirea marșului programat în 27 octombrie, în Covasna, împotriva proiectului actual de regionalizare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ieșirea de la discuții, Izsak Balazs a spus că mizează pe 20.000 de mureșeni la marș, din cei 150.000 de oameni pe care îi așteaptă la eveniment.

„Sper că numai din Scaunul Mureș vor fi prezenți la acest marș din Trei Scaune cel puțin 20.000 de oameni. O parte vor fi transportați cu autobuze, dar îndemnăm oamenii care au posibilitatea să meargă cu mașina mică sau chiar cu trenul. (…) Pe cel puțin 150.000 de oameni mizăm în total”, a declarat Izsak Balazs.

În același context, șeful UDMR Mureș, Brassai Zsombor, a arătat că formațiunea pe care o reprezintă va mobiliza, „probabil”, circa 10.000 de persoane.

„Am decis să participăm la acest marș fiindcă, după părerea noastră, este important să atragem atenția asupra unor deziderate. Suntem în pragul regionalizării, noi credem că trebuie să atragem atenția Guvernului că populația din acest teritoriu are unele obiecții față de planurile prezentate de Guvern, care nu vrea să-și dea seama că aceste trei județe împreună au o legătură culturală, istorică, de tradiție și așa mai departe, ce nu ar fi binevenit să fie destrămată. Și noi, în fiecare localitate unde avem organizație, o să mobilizăm oamenii, probabil în jur de 10.000 de mureșeni, ca să participe la acest marș”, a declarat Brassai Zsombor.

El a adăugat că este convins că maghiarii din județ sunt interesați să participe la marșul din Covasna, apreciind că, „probabil, dacă distanța n-ar fi atât de mare, ar fi mult mai mulți”.

Pe de altă parte, președintele CNS a precizat că organizația susține varianta unei regiuni administrative autonome a așa-zisului Ținut Secuiesc și că este de acord cu dorința UDMR de a organiza un referendum, dar nu și cu întrebarea propusă – „Sunteți de acord ca județele Mureș, Harghita și Covasna să se constituie într-o singură regiune de dezvoltare cu centrul regiunii în municipiul Târgu Mureș?”.

„Este o diferență între poziția noastră și cea a UDMR (…) Suntem de acord cu referendumul, nu suntem de acord cu întrebarea pusă. Miza pentru noi, obiectivul, nu este o regiune de dezvoltare, ci o regiune administrativă autonomă”, a spus Izsak Balazs.

El a afirmat că CNS vizează o regiune formată din Harghita, Covasna și numai o parte din Mureș, adică 153 de orașe și comune, și nu 214, câte au împreună cele trei județe.

„Ținutul Secuiesc este format din opt Scaune secuiești, nu din trei județe”, a conchis el.

Consiliul Național Secuiesc va organiza un nou protest de amploare față de proiectul de regionalizare propus de Guvern și pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Evenimentul, intitulat „Marele marș al secuilor”, va avea loc în 27 octombrie în județul Covasna și va fi organizat simultan în 11 localități și la o intersecție de pe Drumul Național 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localități și la intersecția de la Reci, pentru a forma ulterior un lanț viu de 45 de kilometri, între comunele Brețcu și Chichiș.

Peste 150.000 de maghiari sunt așteptați la „Marele marș al secuilor”, manifestare sprijinită de toate organizațiile politice și civice maghiare, precum și de biserici, declara, în 18 septembrie, președintele CNS, Izsak Balazs.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”