Promisiunea făcută de Joe Biden la Summit-ul B9. America face referire la celebru Articol 5 din statutul NATO

Promisiunea făcută de Joe Biden la Summit-ul B9. America face referire la celebru Articol 5 din statutul NATO
Promisiunea făcută de Joe Biden la Summit-ul B9. America face referire la celebru Articol 5 din statutul NATO / Sursa FOTO: picryl.com
Publicat: 11/05/2021, 10:32

Summit-ul de la București, găzduit de președintele Klaus Iohannis, este cel mai important eveniment de acest gen ținut în ultimii ani în România. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dezvăluit mesajul pe care Joe Biden l-a transmis șefilor de state de pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Liderul Statelor Unite le-a subliniat importanța Articolului 5 din statutul NATO partenerilor reuniți în formatul B9. Și nu a făcut-o o singură dată, ci de două ori, semn că Washingtonul vrea să-și asigure aliații că vor fi apărați, la nevoie.

Bogdan Aurescu: „Un summit foarte important, de succes”

Ministrul de Externe a vorbit despre principalele teme abordate la Summitul B9.

Bogdan Aurescu insistă „summitul găzduit de președintele Iohannis la București a fost un summit foarte important și de succes”. În opinia sa, „este, cred, cel mai important eveniment diplomatic pe care l-a găzduit România (…) Am avut nouă șefi de stat, din statele de pe flancul estic al Alianței, la care s-a adăugat secretarul general al NATO, ceea ce arată susținerea pe care NATO o acordă acestui format, care, la rândul său susține NATO și coordonarea în interiorul NATO”.

„Discuțiile au fost extrem de substanțiale, s-a vorbit despre securitatea de pe flancul estic, în contextul ultimelor revoluții îngrijorătoare din regiunea Mării Negre. S-a discutat despre pregătirea Summitului NATO, care va avea loc în 14 iunie. Ne întâlnim în acest format pentru a coordona pregătirea noastră pentru summit, mai ales în ceea ce privește postura noastră de apărare și descurajare pe flancul estic”, a declarat Bogdan Aurescu la Antena 3.

Am avut o declarație comună pe care șefii de stat au adoptat-o, foarte substanțială și foarte clară. Ea conține elemente destul de clare, referitoare la evaluarea situației de securitate pe flancul estic, la postura agresivă a Rusiei” – Bogdan Aurescu, ministru de Externe.

Ministrul Bogdan Aurescu susține că Alianța își propune, prin exercițiul militar NATO 2030, să crească „profilul politic și militar al NATO, negocierea noului concept strategic al Alianței”.

Joe Biden are în vedere întărirea NATO din punct de vedere militar

În ceea ce privește intervenția președintelui SUA, ministrul Afacerilor Externe a dezvăluit că Joe Biden s-a arătat extrem de apropiat de liderii reuniți la București. Mesajul celui mai puternic om din lume a fost unul „extrem de puternic, un mesaj de angajament foarte solid”.

Mesajul președintelui Statelor Unite a fost un mesaj extrem de cald, extrem de apropiat față de statele din regiune, pentru că domnia sa cunoaște foarte bine aceste state și așa a și început discursul, prin dorința sa de a petrece mai mult timp împreună, de a întâlni președinții statelor noastre, atunci când acest lucru va fi posibil. Un mesaj foarte puternic despre importanța relației transatlantice. Domnia sa a spus că relația transatlantică nu înseamnă doar legătura dintre cele două maluri ale Atlanticului, ci se întinde peste Europa, până la Marea Baltică și Marea Neagră, inclusiv.

(…) Acest parteneriat dintre SUA și Europa reprezintă piatra de temelie a relațiilor internaționale. De asemenea a subliniat de două ori semnificația Art. 5, articolul ce conține clauza de apărare colectivă. Cuvintele pe care le-a folosit președintele Biden au fost extrem de puternice (…) A vorbit despre întărirea NATO din punct de vedere militar, despre relația cu Rusia, despre relația cu China”, a explicat Bogdan Aurescu.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
De ce trebuie să bei o cană de apă minerală pe zi, în timp de...
Evaluare Naţională 2021. Subiectele la Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a...
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Anthony Fauci trage un semnal de alarmă: Cine este mai predispus să se infecteze cu...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Incendiu în parcare la Lidl România. Clienții au rămas șocați: ce s-a întâmplat, de fapt
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
PFIZER detonează toată lumea medicală! Toți cei vaccinați cu ambele doze trebuie să știe
OMS avertizează! Acest vaccin are mari probleme. Au tras alarma
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...