PSD analizează dacă mai organizează ALEGERI în filialele conduse de INTERIMARI

PSD analizează dacă mai organizează ALEGERI în filialele conduse de INTERIMARI
Publicat: 03/08/2018, 08:56
Actualizat: 02/10/2018, 21:06

Filialele județene PSD din Botoșani, Suceava, Cluj, Alba, Brașov, Brăila, Timiș, Iași, Giurgiu și Sibiu, precum și organizația PSD București sunt conduse de președinți interimari.

Surse social-democrate au declarat, pentru MEDIAFAX, că opinia majoritară în partid este să nu se organizeze alegeri interne până la scrutinul prezidențial din 2019, însă că subiectul va fi discutat, într-o ședință a Comitetului Executiv Național (CExN), după ce toți pesediștii se întorc din vacanță.

Potrivit surselor citate, președintele PSD Liviu Dragnea este de părere că social-democrații trebuie să se axeze pe comunicarea în teritoriu a măsurilor guvernamentale și să nu alimenteze tensiunile interne specifice fiecărui concurs din interiorul partidului.

„Nu cred că asta este urgența acum”, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul interimar PSD Timiș, Călin Dobra, întrebat când vor fi organizate alegeri pentru noua conducere.

„Încă nu am stabilit o dată pentru conferința județeană de alegeri. Probabil că în luna septembrie se va lua o decizie, într-un CExN, o decizie unitară. Situațiile variază de la județ la județ și fiecare președinte își cunoaște cel mai bine organizația”, a spus pentru MEDIAFAX și liderul interimar PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu.

„Momentan nu am avut nicio discuție, lumea este în vacanță, mai vedem în toamnă. Pe de altă parte, degeaba facem alegeri dacă există alte sfere care vor să controleze politicul”, a explicat pentru MEDIAFAX liderul interimar PSD Cluj, Horia Nasra.

Statutul PSD a fost modificat la Congresul extraordinar din 10 martie în sensul în care alegerea președintelui organizației județene nu se va mai face prin scrutin intern, în care votează direct toți membrii de partid din județ, ci se revine la formula de alegere a conducerii organizației județene prin delegați.

Pe 12 martie, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, declara că va susține organizarea de alegeri în toate organizațiile care au președinți interimari.

„Am să propun ca până la finalul acestei sesiuni parlamentare, deci până la începutul vacanței, ca să spun așa, să aibă loc alegeri în toate organizațiile care în momentul acesta au președinți interimari”, a afirmat secretarul general al PSD, Marian Neacșu.

Pe 30 iunie 2016, Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD a luat act, la Târgoviște, de demisia a șase președinți de organizații județene, ca urmare a rezultatelor slabe la alegerile locale. Cei șase lideri județeni care și-au dat atunci demisiile au fost Ovidiu Portariuc (Botoșani), Cătălin Nechifor (Suceava), Remus Lăpușan (Cluj), Ioan Dîrzu (Alba), Mihai Mohaci (Brașov) și Octavian Petric (Satu Mare). În locul lor, CExN al PSD i-a numit președinți interimari, până la organizarea de alegeri județene, pe Doina Fedorovici (Botoșani), Ioan Stan (Suceava), Horia Nasra (Cluj), Marius Dunca (Brașov) și Aurelia Fedorca (Satu Mare), în timp ce la PSD Alba a fost numit interimar tot demisionarul Ioan Dîrzu. Din cele 6 organizații județene, doar PSD Satu Mare a organizat alegeri interne în care Aurelia Fedorca a devenit președinte ales, nu desemnat de la centru.

O altă organizație județeană PSD condusă interimar este Brăila. Fostul președinte al PSD Brăila, ex-premierul Mihai Tudose, a demisionat din funcție după ce a fost ales vicepreședinte național al PSD la Congresul din 18 octombrie 2015. Potrivit vechiului Statut PSD, membrilor partidului li se interzicea să dețină în același timp o funcție în conducerea centrală a partidului și o funcție de președinte al unei organizații județene. Interimatul, după demisia lui Tudose, a fost preluat de primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu. Pe 9 februarie 2016, după ce DNA l-a arestat preventiv pe Simionescu, conducerea județeană a PSD Brăila l-a numit președinte interimar pe senatorul Ion Rotaru, care ocupă funcția și în prezent.

Cel mai nou lider interimar din PSD este Călin Dobra. Acesta a preluat pe 23 ianuarie a.c. conducerea provizorie a filialei județene din Timiș a social-democraților, după ce CExN al PSD l-a exclus din partid, pe 15 iunie 2017, pe președintele județean de la acea vreme, fostul premier Sorin Grindeanu.

De asemenea, organizația PSD Iași este condusă interimar de președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. Acesta asigură interimatul filialei județene din 22 februarie 2017, după ce într-o ședință a CExN al PSD desfășurată la București, conducerea centrală a partidului a decis să-l demită pe fostul președinte PSD Iași, Mihai Chirica, din toate funcțiile deținute în partid, la finalul unui șir de critici ale lui Chirica cu privire la OUG 13.

Și filiala județeană PSD Giurgiu este condusă interimar, din februarie 2017, de Marian Mina, președintele Consiliului Județean. Interimatul din Giurgiu a apărut după ce fostul președinte al filialei, senatorul Niculae Bădălău, a fost promovat în 28 decembrie 2016, prin vot în CExN, în funcția de președinte executiv al PSD.

Printre șefii interimari ai PSD se află și ministrul Turismului, Bogdan Trif, președintele organizației județene Sibiu.

Filiala PSD București este condusă și ea, interimar, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. La 9 februarie 2016, după un conflict cu social-democrații din Sectorul 5, Robert Negoiță s-a retras de la conducerea PSD București, în locul acestuia fiind numită provizoriu Gabriela Firea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom