PSD, decizie de urgență după condamnarea lui Dragnea

PSD, decizie de urgență după condamnarea lui Dragnea
Publicat: 22/06/2018, 16:02
Actualizat: 26/03/2019, 00:54

Uiterior, informația a fost confirmată printr-un anunț oficial. Ședința Comitetului executiv al PSD a început la ora 16:00, în sala grupului parlamentar al partidului, de la nivelul 1M, al Palatului Parlamentului.

Primele declarații după condamnarea lui Liviu Dragnea demonostrează că liderii partidului s-au strâns în jurul lui Liviu Dragnea și resping ideea unei demisii a acestuia din fruntea partidului sau de la conducerea Camerei Deputaților până la o sentință definitivă. Principalul său aliat, CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, lider ALDE, se ascunde în spatele unir lozinci: „Trebuie spus faptul că este o decizie în primă instanță, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea se bucură în continuare de prezumția de nevinovăție, valabilă până în momentul unei decizii definitive a instanței. Indiferent de sentința definitivă, vreau să subliniez importanța continuării dezbaterii și adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor și a încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor.”

„Decizia instanței de judecată în cazul președintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influența arbitrariului,” a declarat premierul VIORICA DĂNCILĂ, într-un comunicat de presă remis Mediafax.”Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituției. Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiție, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alții nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menține și după recursul din apel. Cred cu tărie în nevinovăția președintelui PSD și îl asigur de toată susținerea mea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților – aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumției de nevinovăție, așa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343.”

Dăncilă adaugă că cei care cer demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților încalcă grav Constituția.

„Consider că cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție. Guvernarea PSD-ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleași. Vom realiza programul de guvernare și vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în fața cetățenilor, UNIȚI ȘI PUTERNICI în fața tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor”, a completat Dăncilă.

Imediat, au reacționat și ceilalți miniștri fideli lui Ponta. „Este evident că această sentință este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci și la încercarea autorităților legislative și executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislația respectând Constituția și deciziile CCR, așa cum se întâmplă în orice democrație autentică!”, scrieCARMEN DAN, pe Facebook. „Partidul Social Democrat va rezista tuturor presiunilor și își va duce până la final mandatul pe care românii i l-au încredințat! Rămânem cu toată convingerea alături de președintele Liviu Dragnea. Decizia de astăzi nu poate anula calitățile sale de om politic, de președinte care a adus partidul la cotele cele mai mari din istoria sa. Se apropie un an important, iar Liviu Dragnea poate face din nou istorie pentru PSD, împreună cu noi toți și având susținerea noastră!”

„Am fost și rămân un om de echipă. Acum se simte miros de „sânge politic” atrage atenția primarul general al Capitalei GABRIELA FIREA, printr-un comunicat. „Unii, din afară echipei noastre și care, în mod evident, ne sunt adversari, își vor intensifica atacurile și ne vor lovi. Vor încerca să profite politic. Depinde doar de noi cum vom ști să gestionăm acest moment : cu gândul la cei care ne-au votat să aducem o viață mai bună românilor și conștienți de datoria noastră față de echipa căreia îi datorăm onestitate, solidaritate, calm. Niciodată nu voi vorbi din afară unei echipe în care am intrat de bunăvoie. Ar fi un gest de lașitate. Știam de la început că vor fi momente de succes în politică, dar și ore care ne vor testa caracterul„. Președintele PSD București reia apoi citatul lui Martin Luther King Jr, potrivit căruia „Caracterul unui om nu se arată în momentele de confort ci în cele de schimbări și controverse”. „Am dispreț pentru cei care se gândesc doar la carieră și imaginea lor, părăsind la greu familia din care fac parte. Au fost momente în care PSD și-a devorat liderii, prin jocuri de culise și nopți ale cuțitelor lungi. Momente pe care, ulterior, partidul le-a decontat. E lucru dovedit, românii nu empatizează cu trădătorii, sforarii și intriganții.”

„Nu va fi o noapte a cuțitelor lungi. Cine spune chestiunea aceasta, nu cunoaște partidul. Eu îmi aduc aminte de Valeriu Zgonea care și-a pus cravată nouă și a spus că a venit să fie liderul partidului și a primit un brânci pe scări,” a povestit ministrul MunciiLIA OLGUȚA VASILESCU, într-un interviu televizat. „Vă spun cu certitudine că a fost o greșeală faptul că nu am aplicat deciziile CCR. Sper că acum ne vine mintea românului de după, pentru că așa este corect. Nu am dat înapoi noi, a dat înapoi un prim-ministru care și-a pierdut și mandatul, prin moțiune de cenzură făcută de partid. În momentul când ți se înmoaie genunchii mergi acasă. Și acea OUG 13 a fost declarată constituțională după. (…) Cred că și noi suntem de vină pentru că Parlamentul ar fi trebuit să aplice modificările la abuzul în serviciu. Deci suntem și noi vinovați pentru ceea ce se întâmplă, dar asta nu înseamnă că de acum înainte trebuie să cedăm măcar un milimetru. Trebuie să aplicăm deciziile CCR și programul de guvernare. Nu ne sperie nimic.”

Președintele Organizației de Femei a PSD ROVANA PLUMB transmite un alt comunicat: „Din 2005, asistăm la decimarea sistematică a elitelor politice ale României. Cei care astăzi se bucură că încă un lider PSD poate fi eliminat, să se gândească la cine va reprezenta mâine interesele României într-o lume atât de complicată, competitivă, într-o lume în care doar înțelepciunea, echilibrul, pot menține pacea și permit consolidarea și dezvoltarea societăților democratice. Cei care astăzi jubilează, să se gândească la faptul că principalul model democratic al lumii își bazează temelia în primul rând pe drepturile și libertățile fundamentale ale omului, care includ și prezumția de nevinovăție. (…)PSD rămâne strâns unit în jurul președintelui și al idealurilor social democrate. PSD a dovedit că nu poate fi destructurat. PSD va continua să guverneze și să lupte pentru fiecare român în parte, pentru a construi o societate mai bună, mai dreaptă, mai echitabilă.”

Liderul europarlamentarilor PSDDAN NICAa declarat că Liviu Dragnea trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție până la o decizie finală: „Nu văd niciun motiv pentru care Liviu Dragnea să nu rămână președintele PSD și al Camerei Deputaților! Mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniți în fața acestor presiuni multiple menite să destabilizeze echilibrul politic în România. Respectarea prezumției de nevinovăție, așa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată și în acest caz. Până la pronunțarea sentinței definitive, nu avem dreptul să împărțim vinovății! Înțeleg că ne apropiem cu pași repezi de campania electorală, dar toți cei care cer acum demisia președintelui PSD trebuie să înțeleagă că încalcă Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția.”

„Liviu Dragnea a fost condamnat încă înainte de aflarea deciziei de astăzi a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție,” scrie pe Facebook președintele PSD Dolj CLAUDIU MANDA. Dovadă stă întreaga punere în scenă a acestei piese: amânările sentinței, pregătirea manifestațiilor pe Facebook, mobilizarea pentru proteste în stradă, citirea sentinței la oră de maximă audiență și creșterea tensiunii prin citirea sentinței lui Dragnea la sfârșitul ședinței. Până la pronunțarea deciziei finale, președintele PSD beneficiază de prezumția de nevinovăție iar partidul îl susține în continuare.”

Secretarul general adjunct al PSDCODRIN ȘTEFĂNESCU s-a declaratșocatde sentință, pentru că era convins că Dragnea va fi achitat: „Nu am de făcut neapărat o declarație dintr-un motiv foarte simplu – nu am luat în calcul această variantă. Eu personal, probabil și alți colegi, aveam un răspuns pentru varianta în care exista achitare în acest dosar. În condițiile de azi, șocat de decizie, nu pot să spun decât că trebuie ca eu și toți colegii mei să avem o poziție de solidaritate

Și deputatul PSDCĂTĂLIN RĂDULESCU a fost surprins, pentru că pariase pe achitarea președintelui partidului. „Să știți că pe mine m-a luat prin surprindere, pentru că eu am pariat cu toată lumea că va fi achitat. E destul de mare sentința data – 3 ani și șase luni. Eu susțin că atât timp cât în Europa abuzul în serviciu e dezincriminat, a condamna un om pe abuz în serviciu mi se pare o chestie destul de nelalocul ei. Mi se pare foarte mult ceea ce a primit președintele. E un moment foarte greu pentru el. Nu aș vrea să fiu în locul lui niciodată. Nu știu cum stă cu psihicul în momentul de față președintele, dar e un moment greu pentru el și pentru partid. Marea majoritate a colegilor noștri se aștepta la achitare.”

Spre sfârșitul zilei de joi, echipa de comunicare a PSD a clarificat mesajul pe care liderii partidului trebuie să-l transmită românilor și postările de pe rețelele de socializare încep să semene.”Mă alătur colegilor mei care și-au exprimat solidaritatea cu Liviu Dragnea și consider că trebuie să rămânem uniți până la capăt. Respectăm decizia instanței, însă să nu uităm că până la o condamnare definitivă există prezumția de nevinovăție garantată de Constituția României, de Directivele Europene și de standardele Comisiei de la Veneția. Să nu uităm că Liviu Dragnea este omul care a inițiat dezbaterea pe tema reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor și a încălcării drepturilor elementare ale românilor și tot el a fost cel care a gândit un program de guvernare care are menirea de a le face dreptate românilor și de a da o șansă tinerilor. Consider că Liviu Dragnea nu are de ce să-și dea demisia pentru o condamnare care nu poate să rămână în formula de azi după judecarea apelului. Rămânem uniți și mergem mai departe în această formulă!”, a scris IOANA BRAN, ministrul Turismului și Sportului, pe Facebook.

„Românii trebuie să aibă încredere că vom depăși orice obstacole și vom continua să punem în aplicare programul de guvernare pentru care ne-au acordat votul. Trebuie să fim conștienți că instabilitatea poate face mult rău acestei țări. Dincolo de orice sentință, rămân oamenii și faptele lor. Dincolo de întâmplări, rămân principiile, onoarea și solidaritatea. Ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că judecătorii au pus în balanță oameni și nu fapte„, a scris, pe Facebook, SORINA PINTEA, ministrul Sănătății.

„Până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată nu putem ignora motorul statului de drept: prezumția de nevinovăție. Iar prezumția de nevinovăție, principiul care are ca scop principal protejarea împotriva unor măsuri abuzive, trebuie să fie aplicată tuturor cetățenilor României, deci și președintelui PSD, Liviu Dragnea. Nu putem lăsa ca o decizie luată sub presiunea străzii, a unei părți a presei, a reprezentanților statului paralel sau a adversarilor politici să afecteze bunul mers al României, să strice imaginea țării în fața partenerilor externi,” transmite printr-un comunicat ȘTEFAN RADU OPREA, ministrul pentru Mediul de afaceri. „Iar pentru a ne onora statutul de țară europeană care își respectă Constituția, care aplică Directivele Europene și Standardele Comisiei de la Veneția, guvernul, miniștrii și Partidul Social Democrat, ales de o majoritate covârșitoare, democratic, prin vot liber exprimat, îl susțin pe președintele Liviu Dragnea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților.”

„Astăzi, ca întotdeauna, am încredere deplină și sper că și pentru Liviu Dragnea Justitia înseamnă prezumția de nevinovăție până la pronunțarea deciziei finale, fără a da curs unor presiuni care nu cer decat o condamnare antepronunțată – în numele străzii sau al adversarilor politici!”,scrie ministrul de Finanțe EUGEN TEODOROVICI pe Facebook. #Niciodată nu am crezut și nici acum nu cred în >, în > sau în folosirea > ca pașaport pentru propulsarea politică.”

„Guvernul, miniștrii și Partidul Social Democrat, ales de o majoritate covârșitoare, democratic, prin vot liber exprimat, îl susțin pe președintele Liviu Dragnea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților,” declară ministrul ApărăriiMIHAI FIFOR într-o postare pe rețeaua de socializare. „O decizie luată sub presiunea străzii, a unei părți a presei, a serviciilor care încheie protocoale secrete sau a adversarilor politici nu trebuie să pună sub semnul întrebării bunul mers al României, să strice imaginea țării în fața partenerilor externi. Coaliția PSD-ALDE va duce până la capăt reformele începute pentru bunăstarea românilor. În ceea ce mă privește, am crezut si voi crede mereu în prezumpția de nevinovăție a oricărui cetatean, ca principiu fundamental al oricarei democratii. Sunt si raman ferm alaturi de presedintele partidului nostru, Liviu Dragnea!

Sentința împotriva președintelui PSD Liviu Dragnea a trezit la viață majoritatea filialelor, care transmit aceleași mesaje de solidaritate.

„Ziua de joi 21 iunie a.c. va rămâne în istoria României moderne ca un moment negru, în care o sentință juridică nedreaptă și aberantă, nefundamentată pe dovezi și fapte a interferat nepermis cu viața politică a țării,” transmite filiala PSD CONSTANȚA. „Într-o vânătoare neobosită împotriva formațiunii politice care a câștigat categoric alegerile electorale, Partidul Social Democrat, dar și împotriva liderului său, președintele Liviu Dragnea, pârghii oculte au funcționat din nou în defavoarea democrației și justiției corecte, realizate doar pe bază de dovezi irefutabile și nu pe denunțuri obținute cu forța. Milioane de oameni care cred în construcția politică de succes a PSD și care i-au acordat încrederea, în Parlament și pentru Guvernul României au fost sfidați și desconsiderați de o decizie strâmbă, influențată de protocoalele ilegale și de presiunile străzii sprijinite de interese străine de interesele legitime ale României.”

„În conformitate cu prevederile Directivei 2016/343 și cu recomandările Comisiei Europene pentru respectarea prezumției de #nevinovăție, PSD îl susține în continuare pe președintele Liviu Dragnea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților – aceasta este singura atitudine corectă. Majoritatea parlamentară PSD+ALDE nu va fi afectată, guvernarea nu va fi afectată. Vom realiza programul de guvernare și vom duce până la capăt reforma justiției, cu transpunerea în legislație a deciziilor CCR, CEDO și Directivele Europene”, transmit reprezentanții PSD BRAȘOV.

Mai conciși, liderii PSD din regiunea de nord-vest a țării au transmis un comunicat comun.”Liderii social-democrați ai Regiunii de Nord-Vest așteaptă ca apelul să fie judecat în concordanță cu decizia CCR și îl susțin în continuare pe președintele Liviu Dragnea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților. Președintele Liviu Dragnea nu are niciun motiv de a-și înainta demisia înainte de pronunțarea unei decizii finale și toți trebuie să ne raportăm la prevederile Constituției României, la Directivele Europene și la standardele Comisiei de la Veneția, care garantează prezumția de nevinovăție. Coaliția la guvernare PSD-ALDE nu trebuie să fie afectată și, de aceea, nici guvernarea nu va avea de suferit.”

În acest cor de-a dreptul impresionant, care seamănă cu coloanele de telegrame de felicitare primite de Nicolae Ceaușescu de ziua sa de naștere, primarul PSD din orășelul maramueșean Cavnic face din nou notă discordantă.VLADIMIR PETRUȚ cere DEMISIAlui Liviu Dragnea din toate funcțiile deținute în prezent. Primarul PSD din Cavnic e contestatar al lui Liviu Dragnea de pe vremea tensiunilor cu Ordonanța 13.Înainte de mitingul PSD din Capitală, despre care spunea că este organizat pentru „penalul Dragnea”, declara că ar fi mers să protesteze dacă PSD dorea să adopte legile justiției, nu să introducă „manevre și bani”. „Mă duc eu la București să strig ? Așa ceva nu o să fac niciodată”, spunea edilul. În replică, președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, susținea că primarul de Cavnic nu mai este de facto membru PSD din februarie 2017, când a anunțat public că renunță la toate funcțiile deținute în PSD și că nu susține politica partidului. „Din lașitate nu și-a depus și demisia din funcția de primar obținută în numele PSD, însă pentru acest lucru îl vor sancționa locuitorii Cavnicului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic