PSD îl ia peste picior pe Iohannis. Grindeanu: Eu chiar susțin un referendum. Cum să nu susții lupta împotriva corupției?

PSD îl ia peste picior pe Iohannis. Grindeanu: Eu chiar susțin un referendum. Cum să nu susții lupta împotriva corupției?
Publicat: 24/01/2017, 19:05
Actualizat: 24/01/2017, 19:17

„Am discutat numai despre buget”, a răspuns Dragnea, întrebat de jurnaliști dacă în cadrul discuțiilor cu miniștrii, despre buget, s-au dezbătut și cele două OUG privind grațierea și modificarea Codurilor Penale.

Întrebat dacă va aproba ordonanța privind grațierea, Dragnea a răspuns: „Eu nu sunt în Guvern, nu dau ordonanțe”.

În ceea ce privește procedura privind organizarea unui referendum național, declanșată marți de președintele Klaus Iohannis, Dragnea a declarat că nu are nimic împotriva referendumului, doar că trebuie să vadă „care e oportunitatea”.

„Nu știu ce să mai spun. Noi încercăm să ne concentrăm pe actul de guvernare, pe buget, de aici pleacă dezvoltarea sau nedezvoltarea acestei țări. O să citesc mâine adresa de la domnul președinte, o să vorbesc cu domnul Tăriceanu. Și noi susținem lupta anticorupție, nu avem nimic împotriva referendumului. Trebuie să vedem care e oportunitatea. Ce se întâmplă dacă referendumul nu e validat, înseamnă că România nu susține lupta anticorupție? Din partea noastră nu e niciun război. Dacă va continua sistemul, dumnealui cu atacuri vom vedea ce vom face”, a mai spus liderul PSD.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat, pe scările sediului PSD din Băneasa, că nu a discutat cu ministrul Justiției despre cele două ordonanțe, ci doar despre „buget”.

„A fost ministrul Justiției la discuții, dar doar pe buget. O să mă informez în zilele următoare, mâine – poimâine, de ce s-a întâmplat din acest punct de vedere”, a spus Grindeanu.

Întrebat dacă va renunța la cele două ordonanțe, Grindeanu a răspuns: „O să văd în urma informării pe care mi-o va da ministrul Justiției”.

Pe de altă parte, întrebat ce le transmite miilor de români care au ieșit în stradă pentru a protesta față de cele două proiecte de OUG privind grațierea și modificarea Codurilor Penale, Grindeanu a răspuns că respectă „opinia fiecăruia”.

„Am văzut diverse lucruri care nu sunt conforme cu realitatea, cum altele sunt conforme. Fiecare într-o democrație are dreptul la o opinie, respect dreptul la opinie al fiecăruia”, a afirmat Grindeanu, precizând, la întrebarea jurnaliștilor dacă va adopta cele două OUG, că nu a avut o discuție în acest sens cu Florin Iordache.

În ceea ce privește referendumul, Grindeanu a spus că susține un astfel de demers.

„Am fost azi până la Guvern, pot să vă spun în nume personal: eu chiar susțin un referendum, cum să nu susținem ce scrie acolo ‘lupta împotriva corupției'”, a conchis premierul.

Președintele Klaus Iohannis a declanșat, marți, procedura privind organizarea unui referendum național privind ”continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice”. Iohannis le-a spus jurnaliștilor, care îl însoțesc la Strasbourg, că întrebarea de la referendum nu va conține cuvântul „grațiere”, deoarece Constituția nu îi permite acest lucru și că cel mai probabil întrebarea va fi legată de anticorupție sau integritate.

Gândul a semnalat de luni că, potrivit unei simetrii constituționale, un referendum care ar avea ca obiect grațierea ar putea ridica probleme. Și asta deoarece art. 74 din Constituție prevede, la alin.2 că „nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea”.

„Atât eu cât și premierul Grindeanu știam că președintele Klaus Iohannis vrea să convoace referendum”, declara Liviu Dragnea în prima ieșire publică după anunțul, de luni, al lui Klaus Iohannis referitor la convocarea votului popular pe cele două proiecte de ordonanță cu privire la grațiere și la modificarea Codurilor Penale.

În legătură cu declanșarea unei eventuale proceduri de suspendare a președintelui, Dragnea a declarat că, indiferent dacă Iohannis „cere” un astfel de demers prin „criza politică” pe care o întreține, PSD nu este interesat să ia asemenea măsuri, pentru că „acest Guvern chiar vrea să guverneze, să dea legile pe care românii le așteaptă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni