PSD intră în campanie împotriva „statului paralel și ilegitim”. Primii pași: o rezoluție în care îl face complice pe Iohannis și mitinguri în toată țara

PSD intră în campanie împotriva „statului paralel și ilegitim. Primii pași: o rezoluție în care îl face complice pe Iohannis și mitinguri în toată țara
Publicat: 17/11/2017, 19:25

„PSD a analizat situația tensionată prezentă în spațiul public din cauza numeroaselor informații despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituții publice de forță și care indică în mod clar existența unui așa-numit «Stat Paralel și Ilegitim», care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere și corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică”, se arată în rezoluția adoptată în ședința Comitetului Executiv Național al PSD, desfășurată la Băile Herculane.

Lideii PSD constată existența mai multor „vulnerabilități” ale statului de drept, care sunt speculate de „Statului Paralel și Ilegitim” pentru a-și impune controlul asupra puterii politice și judecătorești. „Rezultă că «Statul Paralel și Ilegitim» folosește resursele financiare publice și instrumentele specifice autorității de stat pentru a-i intimida, șantaja sau a-i înlătura pe decidenții politici care susțin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituțională, în acord cu principiile democratice și cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, susțin social-democrații.

Potrivit rezoluției, statul paralel și-ar disimula acțiunile sub pretextul luptei anticoruție având ca scop „hărțuirea și decapitarea puterii politic legitim alese”. Astfel, provocarea eșecului implementării programului de guvernare țintește diminuarea susținerii pentru partidele de guvernământ. „Așadar, din dorința de a deține controlul asupra puterii politice, «Statul Paralel și Ilegitim» adoptă o conduită anti-națională și anti-cetățenească, fiind dispus să blocheze toate politicile publice de creștere a veniturilor populației, de creare de locuri de muncă, de susținere a capitalului autohton sau de reformare a Justiției”, consideră conducerea PSD.

Social-democrații îi impută președintelui României lipsa de reacție față de abuzurile „statului paralel”. „Tolerând toate aceste abateri grave de la litera și spiritul Constituției, Președintele României încalcă una dintre principalele sale atribuții, respectiv aceea de a «veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților statului»”, consideră liderii PSD.

Pe de altă parte, aceștia elogiază eforturile presei pentru apărarea democrației și pentru demascarea abuzurilor menționate.

„Având în vedere toate aspectele de mai sus, PSD își manifestă susținerea totală a majorității parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi care să asigure reformarea sistemului de Justiție, conform deciziilor CCR și Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor și aplicarea acelorași principii de bază care guvernează actul de justiție în toate țările europene cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Pachetul cu modificările legislative necesare în domeniul justiției reprezintă singurul instrument legal, democratic și constituțional pentru garantarea respectării întocmai a drepturilor fundamentale prevăzute de Convenția Europeana a Drepturilor Omului, concretizată în asigurarea unei reale independențe a judecătorilor pentru exercitarea și înfăptuirea actului de justiție”, se spune în documentul citat.

De asemenea, PSD își reafirmă sprijinul pentru guvernul Tudose în eforturile sale de implementare a programului de guvernare.

Dragnea:Am decis ca orice organizație din țară să poată să organizeze manifestații publice

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că membrii Comitetului Executiv au lăsat la latitudinea organizațiilor județene posibilitatea organizării de mitinguri, Dragnea neexcluzând însă organizarea unui miting în București.

„Am decis ca orice organizație din țară să poată să organizeze manifestații publice oricând, stabilind data, locul și motivul, coordonându-se sau nu între județe”, a declarat Liviu Dragnea.

El nu a exclus organizarea unui miting în București, dar a precizat că nu a fost de acord cu vreo formă de susținere pentru el.

„Eu le-am spus că nu vreau susținere pentru mine. Le-am spus cu tot respectul cuvenit, apreciez foarte mult lucrurul ăsta, chiar e în regulă, adică m-a și impresionat. Nu numai discuțiile de astăzi și de aseară, ci și din zilele trecute. Toți mi-au zis și înainte de Comitetul Executiv și în timpul Comitetului Executiv, ca și mulți alți colegi din țară și oameni care nu sunt membri de partid, să nu cedez. Eu le-am zis că nu asta e întrebarea. Tema este întrebarea pe care le-am pus-o eu, dacă ei sunt dispuși să nu cedeze. Problema nu e Liviu Dragnea, ci dacă ei sunt hotărâți să nu cedeze, așa cum în 2016 nu au cedat și am reușit să câștigăm alegerile, cu tot acest an greu și cu un asalt continuu asupra noastră și asupra guvernului să facem din țara asta o țară mai bună, atunci lucrurile vor fi în regulă. Pentru asta nu am dorit să fie vreo susținere pentru mine, nici prin vot, nici prin rezoluție”, a mai spus președintele PSD.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...