PSD și-a pus sigla în Calendarul Ortodox. Șef campanie Argeș: „E primul an când împărțim și calendare, Biserica le dă prea târziu”

Redactor:
Gandul
PSD a ajuns în Calendarul Ortodox pentru 2017. Câteva mii de exemplare, în care sub icoana Fecioarei Maria cu pruncul este, la aceeași dimensiune, sigla Partidului Social-Democrat sunt împărțite de PSD Argeș oamenilor pe stradă. Cum au ajuns pesediștii să amestece cele sfinte cu politica în campanie? „Din ce am înțeles eu, Biserica le dă prea târziu (calendarele - n.r.), iar prețurile acestora variază între 10 și 20 de lei. În unele zone, calendarele sunt prea puține în comparație cu populația, iar în unele mai multe. Astfel, s-au gândit colegii mei, fiind și în preajma sărbătorilor, că oricine are nevoie de un calendar", a explicat Ion Georgescu, șeful stafului de campanie în Argeș, comntând că „e un produs de calitate și de bun gust". „Este o modalitate de campanie electorală care foloseste abuziv o icoana. Patriarhia Română nu agreează și nici nu poate fi vorba despre vreun agrement între ea și PSD", a reacționat purtătorul de cuvânt la Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Chipul Fecioarei Maria cu pruncul în brațe este folosit în materialele de propagandă electorală ale PSD, 5.000 de argeșeni primind calendare creștin-ortodoxe pe care apare, sub imaginea icoanei, și sigla social democraților, precum și urarea „PSD Argeș vă urează un AN NOU fericit!”,

Ion Georgescu, șeful staff-ului de campanie în Argeș susține că nu știe ca reprezentanții BOR să fi fost întrebați despre calendarele ortodoxe cu sigla PSD, însă crede că  e vorba de „un produs de calitate și de bun gust”.

„Nu știu dacă există acordul Bisericii. Cele 5.000 de exemplare au fost distribuite în Pitești, Topoloveni și Mioveni, acolo unde e populație mai multă. La orașe nu prea merge toată lumea la biserică. La țară, de regulă, femeile iau calendare de la preot.  E primul an când împărțim și calendare, alături de programul de campanie și o broșură de prezentare a candidaților. Din ce am înțeles eu, Biserica le dă prea târziu, iar prețurile acestora variază între 10 și 20 de lei. În unele zone, calendarele sunt prea puține în comparație cu populația, iar în unele mai multe. Astfel, s-au gândit colegii mei, fiind și în preajma sărbătorilor, că oricine are nevoie de un calendar. Noi am distribuit doar în Argeș. Nu știu dacă au fost tipărite și pentru alte județe. Am văzut că și alte partide au împărțit calendare. În cendare sunt trecute sărbătorile legale. E un produs de calitate și de bun gust. Nu se face campanie. Nu scrie nicăieri : votați! Are sigla PSD, dar nu scrie votați”, a declarat Ion Georgescu.  

Reacția Patriarhiei

Inițiativa electorală a pesediștilor din Argeș este calificată însă de patriarhie drept  „o modalitate de campanie electorală care folosește abuziv o icoană”. 

„Nu are în niciun caz consimțământul bisericii. Biserica nu are nicio legatură cu acest caz. Vă dați seama că orice icoană poate fi luată de pe internet și fotocopiată. Din păcate, observ că se apeleaza la astfel de mijloace de convingere, se încearcă sensibilizarea oamenilor credincioși prin astfel de materiale electorale. Patriarhia Română nu agreează și nici nu poate fi vorba despre vreun agrement între ea și PSD. Deci e o formulă a celor de la PSD în care se folosește în mod nepotrivit, calific eu, un însemn religios. Eu nu am aflat, aflu acum, de la dumneavoastră. Patriarhia Romana nu susține în niciun fel astfel de practici”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei. (CRISTINA CAZACU)

 

Tags:
Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide