PSD și ALDE s-au înțeles pe legile Justiției. Iordache: „O să vedeți la plen. Suntem compatibili”

PSD și ALDE s-au înțeles pe legile Justiției. Iordache: „O să vedeți la plen. Suntem compatibili
Publicat: 04/12/2017, 13:23

Iordache a făcut aceste precizări după ce vicepreședintele ALDE, Steluța Cătăniciu, a exprimat public nemulțumiri față de forma adoptată în Comisia specială a capitolului privind răspunderea magistraților, pe care o consideră „inoperantă”.

Întrebat dacă a discutat cu reprezentanții ALDE despre nemuțumirile avansate public, Iordache a răspuns: „O să vedeți la plen. Suntem compatibili cu ALDE. La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraților sunt 3 discuții în acest moment: în legea în vigoare se spune că statul ‘se poate îndrepta’, în propunerea noastră statul se ‘îndreaptă’ și în amendamentul UNJR statul >. Propunerea PSD pe care o vom susține este să ne susținem amendamentul nostru cu statul ‘se îndreaptă’ și atunci toate aceste discuții care sunt în spațiul public nu-și au rostul. De aceea v-am spus că suntem compatibili și nu sunt probleme. În plen la alineatul 7 grupul PSD și grupul ALDE vom susține că statul ‘se îndreaptă'”.

În acest moment, alineatul (7) al articolului 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor prevede: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Propunerea PSD-ALDE despre care a vorbit Iordache prevede: „Art. 96 – (7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

ALDE nu susține prevederile privind răspunderea magistraților adoptate de comisia parlamentară privind Legile Justiției, pentru că le consideră „inoperante”, a declarat, duminică, vicepreședintele partidului, deputatul Steluța Cătăniciu, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„În calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, mă dezic total de votul exprimat în ședința comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraților: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadul respectivei ședinte și nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaților, în situația în care răspunderea magistraților rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie”, a spus Cătăniciu.

Potrivit acesteia, ALDE a fost partidul care s-a poziționat de la început pentru modificarea celor trei legi ale justiției, considerând că aceasta derivă din importanța apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din România, care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri.

„Acesta este și motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale am susținut, ca formă de reglementare, obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea credință sau gravă neglijență, precum și faptul ca statul să fie obligat să plătească justițiabililor ‘de îndată’ sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri și nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins. În cadrul comisiei, am fost de bună credință și am votat toate amendamentele pe care le-am considerat necesare în vederea întăririi independenței justiției. Însă trebuie să înțelegem toți că nu putem vorbi de o justiție independentă atâta timp cât nu va fi și responsabilă. Independența justiției fără responsabilitate înseamnă doar putere discreționară, care am văzut ce poate genera! Aștept responsabilitate, în acest sens, din partea ambelor puteri: legislativă și judecătorească, a adăugat vicepreședintele ALDE.

Raportul Comisiei speciale cu aceste propuneri ar putea intra în dezbaterea plenului miercuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Cod Rutier 2024. Regula pe care toată lumea o încalcă. Șoferii au interzis
Se schimbă brusc vremea în România. Zonele afectate de ploi
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×