PSD și PNL pregătesc terenul pentru RUPEREA USL. Dragnea: „USD poate guverna și fără liberali”. Iohannis: „PSD să aleagă între noi și PC”

PSD și PNL pregătesc terenul pentru RUPEREA USL. Dragnea: „USD poate guverna și fără liberali. Iohannis: „PSD să aleagă între noi și PC
Publicat: 13/02/2014, 14:34
Actualizat: 29/07/2014, 18:24

Mesajele PSD au fost transmise din prima linie a social-democraților de vicepremierul Dragnea – președinte executiv al PSD și de Ilie Sârbu, liderul grupului PSD din Senat, iritați că liberalii nu au acceptat oferta lui Victor Ponta care a propus o structură a guvernului în care unul dintre patru posturi de vicepremier să-i revină PC pentru Daniel Constantin.

„Până la urmă, dacă colegii de la PNL nu acceptă propunerea premierului, propunerea noastră, înseamnă că rămânem cu această structură a Guvernului și vor trebui să propună miniștri pe actualele portofolii ministeriale. Dacă nu o să dorească lucrul ăsta, sigur că putem ajunge la orice. Eu sper să nu ajungem acolo”, a spus Dragnea, care a admis că „matematic” USL poate guverna și fără liberali. „Nu vrem să excludem PNL, dar la întrebarea aceasta, dacă vă răspund strict aritmetic, răspunsul este «Da»”, a spus vicepremierul.

Întrebat dacă este de părere că liberalii vor să rupă USL, Dragnea a răspuns: „Sper să nu. Sper să nu dorească lucrul ăsta, dar dacă vor, să o facă, Doamne iartă-mă!, mai repede, pentru că deja trec zilele și sunt decizii importante de luat”.

Iohannis: Nu acceptăm ca PNL și PC să fie pe picior de egalitate

Replica liberalilor a venit de la primarul Sibiului, care a spus clar că PSD trebuie să aleagă între PNL și PC. „PSD trebuie să aleagă între noi și ei. Nu acceptăm ca PNL și PC să fie pe picior de egalitate. Din punctul nostru de vedere, e limpede: nu vrem nimic de la alții. Este o ecuație simplă, clară, în care nu cerem nimic de la alții”, a declarat Klaus Iohannis, de la a cărui nominalizare tensiunile din USL s-au amplificat.

La doar câteva zile după oficializarea alianței electorale PSD – PC – UNPR (USD), liderii social-democrați negociază din poziții de forță cu liberalii modificarea structurii Guvernului. Vicepremierul Liviu Dragnea a ținut să precizeze că „aritmetic” USD are majoritatea parlamentară și poate forma un Executiv și fără PNL. Declarația nu este una singulară, Ilie Sârbu fiind cel care a prezentat public primul această variantă de lucru din tabăra social-democraților.

Racolările din ultimele luni din tabăra PPDD și apropierea de PC, UNPR și UDMR i-au făcut pe social-democrați să ia în calcul o guvernare fără PNL.

Iritarea PSD a venit după ce Delegația Permanentă a PNL a decis să-i nominalizeze pe Klaus Iohannis pentru funcția de vicepremier și ministru de Interne, pe Eugen Nicolăescu pentru Ministerul de Finanțe, pe Teodor Atanasiu la Ministerul Economiei și pe Cristian Bușoi la Ministerul Sănătății.

În replică, pesediștii au cerut ca miniștrii delegați ai PSD să devină miniștrii plini, iar PC să obțină un post de vicepremier. Liberalii au respins categoric oferta venită de la premierul Ponta.

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a expus poziția liberalilor: PSD trebuie să aleagă între PC și PNL.

Liberalul le-a cerut social-democraților să înceteze cu amenințările făcute prin intermediul mass-media la adresa PNL.

PNL a refuzat ca PC să primească un post de vicepremier, susținând că nu se poate să fie puși pe picior de egalitate cu conservatorii.

Conducerea PC i-a reamintit lui Crin Antonescu că ocupă funcția de președinte al Senatului, care revine conform protocolului ACD (PNL – PC) conservatorilor. Liderul PNL a vrut să le cedeze funcția, dar cei din PC nu au insistat pe această idee în negocierile de la Vila Lac 1.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun