Purtătorul de cuvânt al CE, despre cazul Plumb: Așteptăm scrisoarea președintelui PE

Purtătorul de cuvânt al CE, despre cazul Plumb: Așteptăm scrisoarea președintelui PE
Publicat: 30/09/2019, 17:09

„Nu am un noutăți față de ceea ce am comunicat vineri. Procedural, ceea ce trebuie să se întâmple este că președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen așteaptă o scrisoare de la președintele Parlamentului European, cu deciziile PE în acest sens, și care să conțină de asemenea recomandările, conform cu procedurile PE și pe baza acestei scrisori vor fi făcuți următorii pași”, a afirmat Mina Andreeva, luni, într-o conferință de presă.

Întrebată dacă acest lucru va întârzia inevitabil constituirea Comisiei Europene, care trebuie să intre în funcție pe data 1 noiembrie, în contextul în care sunt doi candidați respinși de PE, Mina Andreeva a spus că nu, precizând că depinde de cum vor decurge următorii pași.

„Nu, deoarece programul depinde foarte mult de următorii pași, deci, după cum știți, Comisia Europeană, potrivit Tratatului, va intra în funcție pe 1 noiembrie. Acestea fiind spuse, depinde acum de felul în care vor decurge următorii pași, inclusiv audierile și votul de confirmare pentru întregul Colegiu al comisarilor europeni”, a explicat Andreeva.

Chestionată cât timp va dura procedura și dacă nu va fi afectat votul asupra Comisiei Europene din octombrie, purtătorul de cuvânt al CE a răspuns că „potrivit procedurilor PE, trebuie să fie transmisă o scrisoare de la președintele PE către președintele ales al CE în care să ceară și să se gândească la următorii pași. Deci aceasta este procedura pe care trebuie să o urmăm, momentan”.

Mina Andreeva a fost întrebată și despre nivelul politic al situației, dincolo de cel procedural. Oficialul european a fost întrebată despre procedură care prevede totodată ca președintele ales al CE poate lua sau nu o decizie în concordanță cu ce spune PE, însă prevede și că președintele ales al CE este liber să ia o decizie și astfel poate să meargă în continuare cu comisarii europeni propuși.

„Acesta este un moment democratic pentru PE de a își face treaba, să țină audierile, dar să verifice și declarațiile de interese ale comisarilor desemnați. Însă procedura este că președintele PE trebuie să ceară președintelui ales al CE să traseze următorii pași. Deci asta trebuie să facă președintele PE. Odată ce întreabă președintele ales al CE care sunt următorii pași, atunci veți știi care sunt ei și veți fi informați asupra lor în același timp cu Parlamentul European. Momentan nu vă pot spune nimic cu privire la întrebare, deoarece deocamdată nu este o decizie, fiindcă această scrisoare de la președintele PE nu a ajuns încă, în care să întrebe președintele ales al CE care sunt următorii pași”, a replicat Mina Andreeva, la întrebarea presei.

Audierea tuturor comisarilor propuși va avea loc în intervalul 30 septembrie – 8 octombrie, potrivit programului afișat pe site-ul PE.

Pe 15 octombrie, Conferința Președinților de Comisii va evalua rezultatul audierilor și va înainta concluziile Conferinței Președinților. Cea din urmă va face o evaluare finală și va decide dacă să închidă sesiunea audierilor, la întâlnirea din 17 octombrie, conform unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Votul în plenul PE va fi dat pe data de 23 octombrie. Întreaga componență a Comisiei Europene trebuie să fie aleasă cu majoritate simplă a voturilor în ședința plenară, prin da sau nu din partea fiecărui europarlamentar. Votul va avea loc pe 23 octombrie, conform sursei menționate.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european. Comisia va trimite o scrisoare către președintele Parlamentului European David Sassoli.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice