Raport dur al Comisiei Europene. Care sunt restanțele României față de Bruxelles

Publicat: 30/01/2013, 17:48
Actualizat: 29/04/2015, 16:56

Raportul pe Justiție al Comisie Europene, prezentat, miercuri 30 ianuarie arată că noua putere nu s-a achitate de o parte din cele 11 angajamente convenite în vara anului trecut. Cele mai aspre critici privesc indepedența sistemului judiciar și faptul că politicienii cu probleme de integritate încă ocupă funcții de ministru și de parlamentar. Raportul mai consemnează faptul că există intimidări și hărțuiri la adresa unor persoane din instituțiile statului, precum ANI, Curtea Constituțonală, Înalta Curte de Casație și CSM în special prin intermediul presei. Raportul CE

CITEȘTE AICI RAPORTUL COMISIEI EUROPENE

Oficialii europeni susțin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate instituțiile statului și respectate drepturile fundamentale ale persoanelor, potrivit unor surse judiciare.â

Citește mai jos cele mai importante declarații ale reprezentanților CE pe marginea raportului

UPDATE 12:14 Premierul Ponta a solicitat o întâlnire cu președintele Barosso, au menționat reprezentanții CE. „Este o bună oportunitate pentru a discuta pe marginea raportului”, a declarat Mark Gray

UPDATE 12:08 Raportul pe Justiție spune că procedurile de riridcare a imunității trebuie modificate. „Acestă procedură trebuie îmbunătățită iar noi vom monitoriza acest aspect”, a declarat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE

UPDATE 12:02 Reprezentantul CE susține că unele din cele 11 puncte agreate în vara anului trecut au fost onorate dar nu toate și nu în totalitate. „În cazul independenței Justiției nu au fost luate măsurile necesare. Nu a fost numit un procuror general sau un șef al DNA”, a declarat Mark Gray

UPDATE 11:57 „Mai mulți jurnaliști și-a exprimat îngrijorarea față de situația din România. Am avut mai multe cazuri în care judecători care au fost atacați, hărțuiți prin intermediul presei. Nu doar CE a ridicat acestă problemă. Temeri similare au fost exprimate de Consiliul Europei și a Comisiei de la Veneția. Am primit reclamații de la CCR și de la Curtea Supremă. De aceea am ridicat acestă problemă. În mai multe cazuri am văzut că au fost depășite limitele. Sunt două chestiuni distincte: libertatea presei și atacurile la adresa justiției prin media”, a declarat Mark Gray

UPDATE 11:53 Reprezentanții CE susțin că nu există o legătură directă între raportul MCV și accederea în spațiul Schengen.

UPDATE 11:52Raportul mai notează și că rolul mass-media a fost de asemenea luat în calcul: revizuirea regulilor existente pentru a asigura protecția instituțiilor și a persoanelor trebuie asigurată.

UPDATE 11:50 Întrebat de ce autoritățile române nu au primit raportul MCV înaintea publicarea lui, Mark Gray a declarat că procedura nu s-a schimbat doar că CE a avut grijă ca raportul să nu fie scurs în presă înainte de prezentarea lui.

UPDATE 11:48 „Este foarte important să subliniem că există un acord între premierul Ponta și președintele Barosso dar și un acord între premierul român și președintele Băsescu care ar putea asigura o stabilitate mai mare”, a declarat Mark Gray.

UPDATE 11:43Purtătorul de cuvânt al CE susține că România îndeplinește condițiile de intrare în Schengen. „Acesta nu este un raport pe Schenhen dar în opinia CE, România îndeplinește condițiile pentru a accede în Schengen”, spune Mark Gray.

UPDATE 11:30Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray arată că în raport se subliniază că o parte din recomandarilșe CE din vară au fost respectate dar nu în totalitate mai ale în privința statului de drept și a independenței justiției.
„Comisia subliniază că trebuie să fie nominalizați un procuror general și un șef al DNA care să aibe un trak record bun”, a declarat Mark Gray Raportul CE referitor la progresele justiției din România mai notează faptul că parlamentari găsiți incompatibili continuă să-și desfășoare activitatea nejustificat, fiind necesară adoptarea unor reguli clare, obiective privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de corupție sau de incompatibilitate.

În ce privește procedura de selecție a procurorilor pentru numirea în funcțiile de conducere la Ministrul Public, CE spune că trebuie să se înscrie cât mai mulți magistrați, procedura de alegere a procurorilor șefi să fie transparentă, fiind necesară o opinie pozitivă a Consiliului Superior al Magistratrii (CSM).

Raportul notează necesitate intrării în vigoare a codurilor de procedură civilă, penal și de procedură penală la teremenele stabilite.

Totodată, CE afirmă că reforma constituțională din România trebuie să respecte statul de drept, separația puterilor în stat, independența și stabilitatea sistemului judiciar și să fie fundamentată pe un consens cât mai larg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?